Autor Wątek: Olejki eteryczne  (Przeczytany 31137 razy)

Offline Alchemik

• Ekspert forum
  • Dużo Pisze
Odp: Olejki eteryczne
« Odpowiedź #15 dnia: Czerwca 03, 2011, 16:00:35 »
Przekopałem trochę materiałów, ale niewiele do tej pory znalazłem.
Ma ktoś informacje dotyczące olejku eterycznego z lubczyka ogrodowego?

Pozdrawiam
Alchemik
Wszystko, co jesteś w stanie zrobić, czyń to z całą swoją mocą. Nie jutro. Teraz.

Offline krynia

• Średnio Pisze
« Odpowiedź #16 dnia: Czerwca 03, 2011, 16:54:53 »

Offline Alchemik

• Ekspert forum
  • Dużo Pisze
« Odpowiedź #17 dnia: Czerwca 16, 2011, 11:17:20 »
Zbierane przez zimę skórki owoców cytrusowych :) na dniach coś moze wyskubię ponad 1 ml do analizy :D

Wnet krwawnik się ukaże, więc się nim tez zajmę.
Przy okazji może ktoś zna:
http://www.organicfacts.net/health-benefits/essential-oils/health-benefits-of-yarrow-essential-oil.html

Pozdrawiam
Alchemik
Wszystko, co jesteś w stanie zrobić, czyń to z całą swoją mocą. Nie jutro. Teraz.

Offline ineslik

• Global Moderator
  • Dużo Pisze
    • herbiness
« Odpowiedź #18 dnia: Lipca 21, 2011, 08:38:09 »
Znalazłam takiego producenta olejków http://www.vera-nord.pl/sklep/index.php
Przyznam,nie zwróciłabym uwagi  na te produkty , gdyby nie słowa naszego Gospodarza
Kupiłem ten olejek, wiadomo. Zwłaszcza, że produkuje go firma Vera Nord z Legionowa, do której mam zaufanie.

Nie mogę zrozumieć, co to za trik , że wszystko po 5,50. Czy to naturalne, rozcieńczone. Czy też sztuczne.
Stosowaliście produkty tej firmy?

Offline vitara

• Więcej Pisze
  • nr gg 14 987 97
« Odpowiedź #19 dnia: Lipca 21, 2011, 09:30:47 »
miałem to kiedyś kupiłem na allegro
zapach fakt intensywny strasznie
jak pokropiłem firankę to nie dało się wysiedzieć w pokoju
ale niestety nie jest to naturalne

Offline Alchemik

• Ekspert forum
  • Dużo Pisze
« Odpowiedź #20 dnia: Lipca 21, 2011, 19:08:05 »
Niestety... ceny nie wskazują na naturalność. Wystarczy mi moja krótka praktyka by to stwierdzić. Z 200g kwiatów lawendy udało się uzyskać zaledwie 3,5 ml czystego, żółtego i lepkiego olejku eterycznego - metodą destylacji z parą wodną. Policzyć koszt samej lawendy (paczka to ok. 50 g za 3.70 - 4.20 PLN)
woda destylowana
ogrzewanie
chłodzenie
sprzęt...
Może i przemysłowo wychodzi taniej, ale jeżeli rozpatrywana lawenda zawiera ok. 2% olejku eterycznego. Nie wiem jak się sprawa ma z uzyskiwaniem metodą wykorzystującą suchy lód..ale z pustego i Salomon nie naleje.

Alchemik

Offline ineslik

• Global Moderator
  • Dużo Pisze
    • herbiness
« Odpowiedź #21 dnia: Lutego 01, 2012, 08:22:25 »
Jestem bardzo dumna z faktu, że mogę opisywać olejki eteryczne w dziale "moje przetwory ziołowe".

Olejek pomarańczowy to mój pierwszy "przetwór". Z dwóch destylacji w kolbie 2000ml.uzyskałam nieco ponad 2ml olejku. Olejek nie ma nic wspólnego z kupnym olejkiem pomarańczowym. Kupny - przyznam- był u mnie na czarnej liście . Wywoływał mdłości.

Jak więc pachnie uzyskany przeze mnie olejek? Ma w sobie nuty pomarańczy i ...toniku Kinley. Jest zapachem gorzkim.

Gorycz pomarańczy nie jest żadnym novum , tinctura amara opiera się na niej. Jak jednak związki te znalazły się w olejku?

Nie myślcie jednak, że narzekam. Zapach jest wprost fantastyczny. Jest jak gotowe perfumy .

Ilość uzyskanego olejku być może zniechęca.  Produktem dodatkowym jest jednak hydrolat (ponad 200ml). Znalazł zastosowanie jako tonik do skóry, płukanka do mycia zębów , zapach do kąpieli, dodatek do herbatki, wlewam go też do kominka do aromaterapii.

Agnieszka*

• Gość
« Odpowiedź #22 dnia: Lutego 26, 2012, 09:42:57 »
Kupuję olejki firmy Avicenna.Czy mogę używać wewnętrznie?
Pan doktor stosował,wyczytałam na str z olejkami.
Ineslik,piękna ta Twoja produkcja olejku:)

Offline Alchemik

• Ekspert forum
  • Dużo Pisze
« Odpowiedź #23 dnia: Lutego 26, 2012, 12:10:05 »
To było jakiś czas temu, nie wiem, czy Avicenna nadal nadaje się ad usum internum.

Offline Popyrtany

• Średnio Pisze
« Odpowiedź #24 dnia: Lutego 26, 2012, 16:40:10 »
ineslik, jak to robisz? Kupiłas cały, nowy destylator czy w jakiś inny, tańszy sposób? : D interesował mnie ten temat już kiedyś. Podobno ze skórki z 2 pomarańczy wychodzą właśnie 2 ml olejku który jest 10 razy lepszy niż taki olejek kupiony. : D

Offline ineslik

• Global Moderator
  • Dużo Pisze
    • herbiness
« Odpowiedź #25 dnia: Lutego 26, 2012, 19:48:00 »
Avicenny olejków zażyłam sporo i zażywam je nadal - mam zapasy ;).Olejki te zażywa również Mumbik.

Jeszcze trochę , zapachną iglaki i stanę się niezależna olejkowo. No, chyba że eukaliptus - mój ulubieniec. Chociaż poznałam ostatnio kogoś, komu właśnie eukaliptus pod domem rośnie...

Aparatura kosztowała około 300 zł. w wersji z jedną kolbą. Już się rozkręciłam i robię w wersji na 2 kolby.

więcej o sprzęcie
http://rozanski.ch/forum/index.php?topic=933.msg8937#msg8937

jeśli ktoś jest gotowy na podjęcie wyzwania - mogę uchylić rąbka tajemnicy pozyskiwania olejków. Bo akurat ktoś mnie dobrze wyszkolił (Wojtuś). 
« Ostatnia zmiana: Lutego 26, 2012, 19:53:43 wysłana przez ineslik »

Offline Popyrtany

• Średnio Pisze
« Odpowiedź #26 dnia: Lutego 26, 2012, 21:23:28 »
Uuu, to tyle nie dam rady zorganizować póki co. Olejki zaczekają. : <

Agnieszka*

• Gość
« Odpowiedź #27 dnia: Lutego 27, 2012, 09:06:05 »
Dziękuję za odpowiedzi:)
Ooo,eukaliptus to też mój ulubiony:)choć teraz na chwilkę miłość przerzuciłam na pomarańczowy.
Na razie u mnie też olejki muszą poczekać.
Pozdrawiam:)

Offline ineslik

• Global Moderator
  • Dużo Pisze
    • herbiness
« Odpowiedź #28 dnia: Marca 03, 2012, 22:18:24 »
Olejki można podawać wewnętrznie na śmietanie, bo właśnie sobie podałam. Chciałabym zrobić cukierki olejkowe. Te cukierki to muszą być rozsądne - nie kilo cukru itd. Znacie jakieś przepisy?

Mogłabym zrobić czekoladki  z nadzieniami leczniczymi - z wierzchu pyszna raw czekolada, a wewnątrz rozsądna  masa - i pyszna i lecznicza.
 Taka na przykład pistacjowa z miętą. Albo wiśnia z kremem eukaliptusowym,
 Albo ferero rosze z kokosem , a w środku migdał i krem pomarańczowo - anyżowo - sosnowy.
Mniam. Zawsze lepiej zamiast do apteki i tabletki - pralinki.

......tak się rozmarzyłam , że kiedyś będę miała tyle czasu , ile trzeba, na robienie tego , co chcę.

Offline stukam kopytkami

• Ekspert forum
  • Dużo Pisze
« Odpowiedź #29 dnia: Marca 03, 2012, 23:24:11 »
Cytat: Nez
......tak się rozmarzyłam , że kiedyś będę miała tyle czasu , ile trzeba, na robienie tego , co chcę.

też mam taką nadzieję i wciąż się tym łudzę. ale jednak łatwiej wykradać czas na swoje rzeczy w między czasie.

a pomysł z czekoladkami jak dla mnie bomba :-)