Autor Wątek: Olejki eteryczne  (Przeczytany 31139 razy)

Offline Alchemik

• Ekspert forum
  • Dużo Pisze
Olejki eteryczne
« dnia: Maja 21, 2011, 16:10:44 »
Witajcie,

Zajmuję się przy okazji olejkami eterycznymi zbieranych roślin i ich części. Bardzo mnie ta sprawa też pasjonuje. CHoć znane nam jest kilka rodzajów - opisanych przez Naszego Gospodarza - to jednak wiem, że wiele innych roślin tez zawiera je.
Pytam głównie o doświadczenie i jakąś literaturkę, jeżeli ktoś dysponuje.
Zalety olejków? Mocne środki lecznicze (nie tylko :P ), ładnie pachną (albo i nie), większość naprawdę trwała, a ja lubię mieć pewność 100% czystości olejków (bez rozpusczalników, gdzie olejek to 20-40%).

Pozdrawiam
Alchemik
Wszystko, co jesteś w stanie zrobić, czyń to z całą swoją mocą. Nie jutro. Teraz.

Offline ineslik

• Global Moderator
  • Dużo Pisze
    • herbiness
Odp: Olejki eteryczne
« Odpowiedź #1 dnia: Maja 22, 2011, 08:36:47 »
Alchemiku , jestem wielbicielem olejków, chociaż ciągle jeszcze stosuję kupne. Stosuję wewnętrznie, zewnętrznie, do celów zdrowotnych i  gospodarczych . Korzystam czasami z http://www.aromaweb.com/.
Działanie olejku można troszkę przewidzieć, dzięki znajomości jego składu. Doktor świetnie opisuje te różne sexi - terpeny i inne limoneny - pewnie dla Ciebie to bułka z masłem.
Składem olejków eterycznych najbardziej podniecają się twórcy perfum - poszukaj może więcej informacji na stronach o perfumach.
« Ostatnia zmiana: Maja 22, 2011, 10:48:42 wysłana przez ineslik »

Offline Alchemik

• Ekspert forum
  • Dużo Pisze
« Odpowiedź #2 dnia: Maja 22, 2011, 09:09:47 »
Kupne to sprawa prosta - idziesz i kupujesz, za niedużą w sumie cenę. Jak wspomniałem w wielu przypadkach są z dodatkami...
Jest to żmudny proces, nieraz wieloetapowy. Czytałem mnóstwo stron na ten temat, ale wiem, że zwykle są w kółko wałkowane te same rośliny. Chyba trzeba będzie zrobić kolejne eksperymenta i jak coś nowego uzbieram to się przyjrzeć ich zawartości bliżej :)
Nie mówiąc o perfumach...to już jest rewelacja. Mnie ostatnio zastanawiają własnie te niezbyt poznane. Z takich pospolitych ziół z łąki etc.
Najbardziej mnie w tym wszystkim boli, że średnio w roślinach to ok. 3-5% olejków eterycznych jest zazwyczaj. To jednak bardzo mało w porównaniu z ilością surowca. Ale z drugiej strony nie były by już wówczas tak cenne, gdyby ich było dużo ;) Ciężka praca jednak miała swoje efekty, a dobrze zrobione olejki czy perfumy to jednak droga sprawa była od wieków.
Zachęcam do dyskusji, bo są to przetwory bardzo cenne dla nas zielarzy.
Wszystko, co jesteś w stanie zrobić, czyń to z całą swoją mocą. Nie jutro. Teraz.

Offline ineslik

• Global Moderator
  • Dużo Pisze
    • herbiness
« Odpowiedź #3 dnia: Maja 22, 2011, 20:49:36 »
3-5% - prawdziwy z Ciebie pracuś. Napisz, jakie olejki wytwarzasz .Z jakich surowców. Ile czasu trwa uzyskanie np. 1ml. olejku.
 Swoją drogą to urocze, jak nazywasz olejki "przetworami".

Oglądałeś film " Pachnidło "?

Offline Alchemik

• Ekspert forum
  • Dużo Pisze
« Odpowiedź #4 dnia: Maja 22, 2011, 21:32:43 »
Czas? Hoho, tutaj liczy się cierpliwość i wytrwałość pomimo trudności. Metod jest wiele, niektórzy bawią się nawet w wytwarzanie "esencji", co trwa nawet do 2 miesięcy...
Doczytałem się, że dawniej nawet z niektórych kwiatów to na słońcu robili destylację :o np. w starożytnym Egipcie.
Surowce? Wszystko, co pachnie, rzecz jasna się nadaje. Mi się udało w niewielkich ilościach zrobić olejek lawendowy, terpentynowy i pomarańczowy (ok. 3-4 ml). Raz też kminkowy (ok. 2 ml), ale szybko się zepsuł. I tak do spektrometrii poszło, chemicy natomiast ostatnio nad szałwią pracują, ale wyników jeszcze pilnują ;)
Wszystko kwestia pracy, pracy, pracy, ciężkiej pracy i nieraz pogodzenia z własnymi niedociągnięciami. Ale na youtube można wiele obejrzeć :) i się czegoś dowiedzieć.

Pozdrawiam
Alchemik

Offline ineslik

• Global Moderator
  • Dużo Pisze
    • herbiness
« Odpowiedź #5 dnia: Maja 22, 2011, 22:16:09 »
Co to jest "esencja".
Daj linki
Ale na youtube można wiele obejrzeć Uśmiech i się czegoś dowiedzieć.

O film "Pachnidło" pytam, bo tam tak ładnie pokazane były sposoby pozyskiwania olejków. Te słoje w piwnicy u Dustina Hoffmana i ta jego maszyneria , wielkie zbiorniki z lawendą w Grasse.
http://www.youtube.com/watch?v=ZbNKOoU3iyM&feature=related

Offline Alchemik

• Ekspert forum
  • Dużo Pisze
« Odpowiedź #6 dnia: Maja 22, 2011, 22:19:34 »
Na temat esencji by trzeba otworzyć nowe forum ;) w ujęciu alchemicznym to jest najgłebsza z najgłebszych warstw materii.
W ziołach - to są najcenniejsze i najmocniejsze składniki rośliny. To tak jak zaparzasz esencję herbacianą.
Filmu nie widziałem.

Alchemik

Offline krynia

• Średnio Pisze
« Odpowiedź #7 dnia: Maja 23, 2011, 10:08:31 »
W kwartalniku "Panacea" w dziale artykułów o aromaterapii jest cykl dr Bożeny Kowalczyk pt "Co się tyczy zapachów".  Tak sobie podczytuję na przemian z wpisami dr Różańskiego.
A co się tyczy "Pachnidła", to zdecydowanie polecam książkę. To jest esencja, a film, to już produkt mocno rozcieńczony  ;) chociaż rzeczywiście ładny.

Offline ineslik

• Global Moderator
  • Dużo Pisze
    • herbiness
« Odpowiedź #8 dnia: Maja 23, 2011, 22:37:13 »
O esencji bardzo ładnie napisałaś, kryniu. Zachęciłaś mnie do przeczytania książki.

Chciałam  zauważyć, że destylacja to jeden z kilku sposobów pozyskiwania olejków. Napisałam o piwnicy z  "pachnideł-historia mordercy" ( może pełen tytuł jest bardziej zachęcający?) i o tych słojach - moczą się w nich aromatyczne surowce .

Olejki rozpuszczają się w oleju i alkoholu. Jeśli więc chcemy sobie pozyskać olejek, a chwilowo nie mamy pod ręką sprzętu , to wystarczy tonę płatków róży, czy mniejszą ilość bardziej wydajnego surowca (np.laski wanilii, majeranek, koperek,pączki sosny ) zalać alkoholem lub olejem. Dla większego stężenia olejku można tym samym płynem zalewać kolejne porcje surowca.

Alchemiku, czy możesz mi wytłumaczyć, dlaczego hydrolaty pachną, a nie są tłuste?

Offline Alchemik

• Ekspert forum
  • Dużo Pisze
« Odpowiedź #9 dnia: Maja 24, 2011, 18:48:42 »
Wszystko opiera się o chemię i fizykę. Hydrolaty to koloidy cząsteczek olejków eterycznych w wodzie. Koloid jest to mieszanina bardzo ciekawa - średnice cząsteczek zawieszonych w np. wodzie są rzędu 100 nm - 1 mikrometra. Gdy taki koloid posiadamy, to wiązka światła białego jest na tychże cząstkach rozpraszana i widać w wodzie stozek. To samo się dzieje np. w czasie mgły albo w kościele, gdzie pełno kurzu i widzimy "snop światła".

Dlaczego nie są tłuste? - właśnie dlatego, ze ich ilość jest niewielka, jest duży udział wody, a skóra naprawde rewelacyjnie się czuje, gdy takie maleństwa wnikają w jej strukturę.
Pachną dlatego, że jest ich wystarczająco dużo, by granica wyczuwalności zapachów (nawet do ppb !!! ) została pokonana :)
Dlaczego szybko coś nam przestaje pachnieć? - bo nasz węch szybko się męczy. Nie wyobrażam sobie osobiście czuć przykrych zapachów cały czas...
Prosze pytać, jeśli coś niejasnego.

Pozdrawiam
Alchemik

Offline ineslik

• Global Moderator
  • Dużo Pisze
    • herbiness
« Odpowiedź #10 dnia: Maja 24, 2011, 21:48:43 »
Jak Ty tłumaczysz , to jakoś lepiej rozumiem.
A o co chodzi z absolutami?
I czy to prawda, że niefałszowany olejek się rozpoznaje po tym, że nie zostawia tłustych śladów.

Offline Alchemik

• Ekspert forum
  • Dużo Pisze
« Odpowiedź #11 dnia: Maja 24, 2011, 22:47:49 »
Tak ludzie mówią, że nie powinien czysty (CZYSTY) olejek tłustości nie pozostawiać. Zazwyczaj tłuste są rozpuszczalniki organizczne, którymi rozcieńcza się co tańsze produkty. Jednak wiem czemu zagraniczne firmy tak wysoce sobie cenią swoje produkty ;)

Alchemik

Offline Alchemik

• Ekspert forum
  • Dużo Pisze
« Odpowiedź #12 dnia: Maja 26, 2011, 20:16:08 »
Póki kwitnie akacja - myślę coś z nią zrobić :) być może jakoweś perfumerium na spróbowanie. Póki co trochę obsychają grona kwiatowe.
Przy okazji - czy akacja jest do czegoś użyteczna, bo nie wiem w sumie nic.

Pozdrawiam
Alchemik

Offline ineslik

• Global Moderator
  • Dużo Pisze
    • herbiness
« Odpowiedź #13 dnia: Maja 26, 2011, 20:32:23 »
Alchemiku , wczoraj doktor napisał. http://rozanski.li/?p=2389
zrób olejek koniecznie

Offline Alchemik

• Ekspert forum
  • Dużo Pisze
« Odpowiedź #14 dnia: Maja 26, 2011, 20:39:03 »
Dzięki Inez. Kompletnie mi wyleciało, że Gospodarz pisał :D może w weekend się uda coś zrobić. Przepięknie to pachnie, a drzewa plenią się jak zaraza wręcz. Tony by można zebrać i robić ten perfum.

Alchemik