Autor Wątek: jak wykonać maść lub krem ziołowy??  (Przeczytany 56270 razy)

Offline kaminskainen

• Dużo Pisze
Odp: jak wykonać maść lub krem ziołowy??
« Odpowiedź #45 dnia: Lipiec 10, 2015, 21:12:47 »
Szczególnie się jakoś nie puszę ale faktycznie tego rodzaju potrzebę sam odzczuwam, żeby nie musieć wciąż nowym ludziom opisywać tego samego... Myślałem o czymś w rodzaju skryptu paralekarskiego ale nie wiem, kiedy będę miał na to czas. Można na razie korzystać z rozlicznych wpisów Diabolo chemikanta na forum atopowym (to ja ;)
Kremy ziołowe wg moich pomysłów były próbowane klinicznie i wyszło, że mają działanie na poziomie leku. Medycyna jednak tego nie dostrzega...
Różnice, głupcze!

Offline adampupka

• Ekspert forum
  • Dużo Pisze
« Odpowiedź #46 dnia: Lipiec 10, 2015, 21:23:28 »
Kremy ziołowe wg moich pomysłów były próbowane klinicznie i wyszło, że mają działanie na poziomie leku. Medycyna jednak tego nie dostrzega...

Ale my dostrzegamy :D

Jak coś zbiorczego naskrobiesz to zareklamuj koniecznie ;)
:-)

Offline tomczan

• Więcej Pisze
« Odpowiedź #47 dnia: Lipiec 10, 2015, 22:39:58 »
Ponoć najlepsza maść propolisowa powstaje poprzez roztarcie propolisu w moździerzu z wazeliną. Jest to jednak proces niezwykle pracochłonny, gdyż trzeba osiągnąc całkowicie jednolitą masę... Zapewne może sprawę uprościć pomrożenie kitu w kuleczkach i rozbicie na proszek w moździerzu jednym uderzeniem... ale ja jeszcze ten proch zalałem spirytusem i zostawiłem na kilka tygodni. Powstała kitowata, lepka masa której ok. łyżeczkę rozcieram z podobną ilością lanoliny a następnie mieszam z wazeliną (powiedzmy 100 ml). Tak zrobina maść leczy wszystko. Jest bardzo mocna, dużo ciemniejsza od maści Barć...

Czy ta wazelina jest konieczna? skoro już masz lanolinę jako bazę ? :)

Nasz Gospodarz nie wypowiada sie za dobrze o wazelinie:

Parafina odcinając dopływ tlenu z otoczenia sprzyja rozwojowi bakterii beztlenowych w skórze. Wiadome jest dla wszystkich, ze bakterie trądzikotwórcze Propionibacterium acnes są beztlenowcami. Możemy więc powiedzieć, ze parafina im sprzyja. Stąd nawet maści antybiotykowe sporządzone na parafinie lub wazelinie nie działają w przypadku trądziku, zapalenia mieszków włosowych, łojotokowego zapalenia skóry. Pod ich wpływem dochodzi nawet do pogorszenia stanu. Dlaczego? Dlatego, że uniemożliwiają wnikanie antybiotyku w skórę
Polecam:http://www.biostrefa.pl/ żywność, zioła, kosmetyki :)

Offline kaminskainen

• Dużo Pisze
« Odpowiedź #48 dnia: Lipiec 11, 2015, 13:03:57 »
Wazelina jest jednakże dobrym podłożem dla leku z różnych względów - sprawdź sobie zalety maści (np. nad kremem) z punktu widzenia farmacji. Ona ma swoje zastosowanie - nie jako kosmetyk oczywiście, tylko jako podłoże do leku. Z lanoliną tym bardziej - zresztą i Doktor dobrze się wypowiadał bodaj o miksie wazeliny i euceryny w tym charakterze - praktycznie same zalety ;)
Oczywiście pewnych spraw wazeliną nie traktujemy.
« Ostatnia zmiana: Lipiec 11, 2015, 13:58:57 wysłana przez kaminskainen »
Różnice, głupcze!

Offline docent

• Ekspert forum
  • Dużo Pisze
  • jesteśmy tu oboje, ja śpię a Ty się śnisz
« Odpowiedź #49 dnia: Lipiec 19, 2015, 15:14:30 »

Ale my dostrzegamy :D

Jak coś zbiorczego naskrobiesz to zareklamuj koniecznie ;)

może by dołożyć do tego coś niecoś o sprzęcie i wykonawstwie podstawowych rzeczy plus co się w domu może do tego nadać? ;D

Offline kaminskainen

• Dużo Pisze
« Odpowiedź #50 dnia: Lipiec 28, 2015, 10:49:34 »
Tak, musiałbym wszystko opisać bo inaczej i tak będą mnie ludzie pytać.
A tak to im tylko odpowiem: tu macie książkę! :D
Różnice, głupcze!

Offline Dorunia

• Dużo Pisze
« Odpowiedź #51 dnia: Sierpień 01, 2015, 21:12:19 »
Mam na swoim koncie maść propolisową z surowego kitu pszczelego ze smalcem samoróbką.
Kit rozdrobniłam i ucierałam w moździerzu. Ucierałam, ucierałam i ucierałam, a kit próbował zbijać się w grudki. Suma sumarum udało się ale była to najtrudniejsza maść jaką robiłam. Tyle, że skuteczna. A, że czasami na skórze zostają grudki nieroztartego kitu to inna sprawa  ;D
Kolejną zrobię przez wykonanie zagęszczonego ekstraktu z kitu i dopiero połączę z nośnikiem.
« Ostatnia zmiana: Sierpień 01, 2015, 21:14:21 wysłana przez Dorunia »

Offline Dorunia

• Dużo Pisze
« Odpowiedź #52 dnia: Sierpień 01, 2015, 21:16:32 »
Można na razie korzystać z rozlicznych wpisów Diabolo chemikanta na forum atopowym (to ja ;)
Czy nie będzie szczytem lenistwa  :D poproszenie o linka.
Pozdrawiam

Offline Dorunia

• Dużo Pisze
« Odpowiedź #53 dnia: Sierpień 01, 2015, 21:22:48 »
... Zapewne może sprawę uprościć pomrożenie kitu w kuleczkach i rozbicie na proszek w moździerzu jednym uderzeniem... ale ja jeszcze ten proch zalałem spirytusem i zostawiłem na kilka tygodni.
Jesteś genialny z tym mrożeniem. Wypróbuję.

Offline kaminskainen

• Dużo Pisze
« Odpowiedź #54 dnia: Sierpień 04, 2015, 12:39:34 »
Pomysły to moja specjalność. Wszystko chemia i fizyka... ;)
Różnice, głupcze!

Offline kaminskainen

• Dużo Pisze
« Odpowiedź #55 dnia: Sierpień 04, 2015, 13:23:06 »
Link do moich wywodów i mikroesejów na forum atopowym :)
https://www.atopowe.pl/forum/search.php?author_id=15449&sr=posts
Różnice, głupcze!

Offline Dorunia

• Dużo Pisze
« Odpowiedź #56 dnia: Sierpień 04, 2015, 14:31:10 »
Dziękuję.
Zaczęłam czytać. ŁOŁ  :)

Offline kerovyn

• Mało Pisze
  • **
« Odpowiedź #57 dnia: Czerwiec 24, 2016, 10:47:55 »
A wracając do tematu... ;)
po ponad 20 latach używania balsamów z drogerii wysuszyłam skórę do cna. Swędziało masakrycznie, spierzchnięte, popękane. Na pierwszy ogień poszedł macerat z mniszka. Kwiatki zalałam zwykłym olejem rzepakowym, maceracja i potem wcierałam po kąpieli na mokre ciało. Po kilku dniach fajnie wygoiło popękane pięty. Ale smarowanie się olejem nieco upierdliwe bo piżamka tłusta, to korzystając z receptur internetowych zrobiłam krem nawilżający z kwiatow dzikiego bzu.
Napar wodny plus macerat olejowy na ciepło. Połączone woskiem pszczelim. Technika wykonania - jak majonez domowy. Efekt super. Po kilku tygodniach stosowania mam skórę jak przysłowiowa doooopcia niemowlęcia. Juz nie pamiętam kiedy ostatnio taką miałam. To chyba wtedy gdy na stojąco właziłam pod stół na chleb mówiłam "bep" a na muchy "ptapty"  ;) ;) Cena tez super - jakieś 4 zł za ok 700 ml. Dobrego balsamu w tej cenie nigdzie nie ma. Próbowałam na oleju kokosowym. Konsystencja mi nie odpowiada, poza tym rozwarstwia sie. Po dodaniu do takiego balsami olejku geraniowego "mucha nie siada, komar się ślizga" ;) - wieczorem na tarasie nic mnie nie pokąsało. Teraz zbieram płatki nagietka na maść nagietkową - bo apteczna droga. I zrobię to jak w przypadku mniszka - macerat olejowy zagęszczony woskiem pszczelim. Kupiłam w pasiece 1 kg/30 zł. Starczy na dłuuuugo.

Offline chlonnywiedzy

• Nowy
  • *
« Odpowiedź #58 dnia: Lipiec 09, 2016, 16:21:16 »
kaminskainen napisałeś może już tą książkę ?

Offline kaminskainen

• Dużo Pisze
« Odpowiedź #59 dnia: Listopad 13, 2016, 22:01:49 »
To jeszcze trochę... są pierwsze przymiarki ale też mam jakieś zaniedbane zobowiązania pismackie z których warto byłoby się wywiązywać bo przecież płacili mi za to. Poza tym książka to za dużo powiedziane - skrypt, broszura, almanach to już prędzej :)
Różnice, głupcze!