Autor Wątek: jak zdrowo zacząć jedzenie?  (Przeczytany 13280 razy)

Offline Klara2

  • Ekspert forum
  • Więcej Pisze
  • ****
  • Wiadomości: 337
Odp: jak zdrowo zacząć jedzenie?
« Odpowiedź #30 dnia: Styczeń 18, 2017, 09:40:09 »
Prawdziwe masło jest zawsze żółte, chociaż zimą może przybierać jaśniejszy kolor (ale nigdy biały).  Masło barwione annato nie jest prawdziwym masłem - jest masłem zafałszowanym.

Annato jest naturalnym barwnikiem i nie ma żadnego znaczenia przy ocenie, czy masło jest prawdziwe, czy nie. Pod uwagę bierze się tylko zawartość tłuszczu mlecznego. Producent mógł sobie dodać do masła 82% tluszczu mlecznego barwik dla poprawienia wygladu produktu, bo takie miał widzimisie.
Ma znaczenie. Prawdziwe masło to "produkt o zawartości tłuszczu mlecznego 80 - 90%, nie więcej niż 16% wody i nie więcej niż 2% suchej masy beztłuszczowej mleka." Tylko tyle. Masło jw podbarwione, nawet barwnikami naturalnymi, to już produkt zafałszowany. Co prawda najnowsze przepisy zezwalają na te
dodatki = nie są ona zabronione, ale nie zmienia to definicji prawdziwego masła.
« Ostatnia zmiana: Styczeń 18, 2017, 09:42:06 wysłana przez Klara2 »

Offline Basia

  • Płytki nurek
  • Dużo Pisze
  • *****
  • Wiadomości: 10360
Odp: jak zdrowo zacząć jedzenie?
« Odpowiedź #31 dnia: Styczeń 18, 2017, 09:56:03 »
Przecież kazdy olej można utwardzić i to się wtedy nazywa margaryną

Pozdrowienia :-)

Offline `

  • Dużo Pisze
  • *****
  • Wiadomości: 1051
  • IRONMAN-napędzany ziołami
Odp: jak zdrowo zacząć jedzenie?
« Odpowiedź #32 dnia: Styczeń 18, 2017, 09:56:16 »
Dwie butelki tłustej śmietany, mikser, 10 minut i jest masło. Dodatkowo "odpad" maślanka.
« Ostatnia zmiana: Styczeń 18, 2017, 10:01:26 wysłana przez aqarel »

Offline red

  • Średnio Pisze
  • ***
  • Wiadomości: 218
Odp: jak zdrowo zacząć jedzenie?
« Odpowiedź #33 dnia: Styczeń 18, 2017, 11:22:43 »
Przecież kazdy olej można utwardzić i to się wtedy nazywa margaryną

Pozdrowienia :-)
I większośc margaryn jest  niezdrowa , ale to juz wiemy.
Basiu rozmowa tyczyła się oleju palmowy czy jest zdrowy i w jakiej formie , więc dostałas odpowiedź ,że w formie przerobionej, utwardzonej, nie jest zalecany jako prozdrowotny tłuszcz, a takiego w produktach spożywczych jest najwięcej.



Grzyby i rośliny nie prowadzą syntezy jądrowej, więc nie mogą gromadzić pierwiastków, których nie ma w glebie. Hodowlane grzyby sa na sztucznych podłożach wytwarzanych z odpadów rolniczych, więc mozliwe, że mogą zawierać chemię rolniczą, w tym rtęć, miedź itp. Dlatego wolę dzikie grzyby, przynajmniej wiem, gdzie je zbieram.

Siarczyny w konserwowanych owocach pochodzą z kwasu siarkawego, czyli rozpuszczonego w wodzie dwutlenku siarki. Teoretycznie, po podgrzaniu SO2 się powinien ulotnić przyczyniając się do kwaśnych deszczów.

 
Pozdrowienia :-)

Basiu rtęć  w glebie jest wszędzie, w jednych rejonach jest jej więcej w innych mniej, wynika to po części z zanieczyszczonego środowiska, opady, zanieczyszczone powietrze też przenoszą rtęć, a grzyby mają to do siebie ,że ciągną z gleby metale ciężkie.
Rozmawialiśmy już o tym kiedys.  :)


Grzyby zawierają też niestety dużą ilość rtęci, kadmu i ołowiu, dlatego nie powinny być spożywane częściej niż 1-2 razy w tygodniu. Zawartość rtęci w grzybach, zbieranych nawet z terenów nieskażonych, waha się od 2,5 do nawet 4 mg na kg s.m. produktu. Kapelusz zawiera prawie dwukrotnie więcej rtęci niż trzon. Grzyby nie powinny być spożywane przez osoby starsze, powyżej 60 roku życia, przez dzieci poniżej 10 roku życia, oraz chorujące na stany zapalne przewodu pokarmowego, gdyż są ciężko strawne, a także z uwagi na zawartość rtęci.

Piśmiennictwo:
1. Angeli J. P. F., Ribeiro L. R., Bellini M. F., Mantovani M. S., 2009. β-glucan extracted from the medicinal mushroom Agaricus blazei prevents the genotoxic effects of benzopyrene in the human hepatoma cell line HepG2. Arch. Toxicol 83, 81–86.
2. Barcan V. Sh., Kovnatsky E. F., Smetannikova M. S., 1998. Absorption of heavy metals in wild berries and edible mushrooms in an area affected by smelter emissions. Water Air Soil Pollut. 103,173–195.
3. Busch E., von Rekowski R. W., Molleken H., 2008. Speisepilze mit medizinisch wirksamen Inhaltsstoffen. Zeitsch. Phytotherap. 28, 115–124.

Podgrzewanie nie jest skutecznym sposobem na pozbycie się siarczanów z żywności.
Neti Aneti


« Ostatnia zmiana: Styczeń 18, 2017, 11:31:03 wysłana przez red »
Człowiek poświęca swoje zdrowie, by zarabiać pieniądze, następnie zaś poświęca pieniądze, by odzyskać zdrowie. Dalajlama :-)

Offline Basia

  • Płytki nurek
  • Dużo Pisze
  • *****
  • Wiadomości: 10360
Odp: jak zdrowo zacząć jedzenie?
« Odpowiedź #34 dnia: Styczeń 18, 2017, 11:42:03 »
Basiu rozmowa tyczyła się oleju palmowy czy jest zdrowy i w jakiej formie , więc dostałas odpowiedź ,że w formie przerobionej, utwardzonej, nie jest zalecany jako prozdrowotny tłuszcz, a takiego w produktach spożywczych jest najwięcej.

Czyli na przykład: olej rzepakowy, nierafinowany i nie canola tak, ale margaryna nie.
To sprawa terminologii, myślę. Pewnie należałoby w wolnych chwilach poprosić UOiK o skłonienie producentów żywności do odróżniania oleju od margaryny na etykietach.


Cytuj
Grzyby nie powinny być spożywane przez osoby starsze, powyżej 60 roku życia, przez dzieci poniżej 10 roku życia, oraz chorujące na stany zapalne przewodu pokarmowego, gdyż są ciężko strawne, a także z uwagi na zawartość rtęci.

e... marudzisz... moja babcia w wieku 98 lat jeszcze na kilka dni przed śmiercią jadła opieńki, a ja jadłam grzyby odkąd pamiętam. Ich cięzkostrawność jest mitem, to sprawa przyrządzenia, a nie samych grzybów. Jesli grzyby są gotowane w smalcu, to nie należy się spodziewać ich lekkostrawności.
To tak, jak różnica między frytkami a gotowanymi ziemniakami.


Cytuj
Podgrzewanie nie jest skutecznym sposobem na pozbycie się siarczanów z żywności.

Ja nie pisałam o siarczanach, ja pisałam o dwutlenku siarki SO2, który jest gazem.

Kiedyś pracowałam kilka tygodni w wytwórni dżemów i siarkopoli, więc trochę popatrzyłam na technologię w praktyce. Materiał na dżemy się odsiarczało w kotłach próżniowych, przy okazji gotowania surowców.

Pozdrowienia :-)

Offline red

  • Średnio Pisze
  • ***
  • Wiadomości: 218
Odp: jak zdrowo zacząć jedzenie?
« Odpowiedź #35 dnia: Styczeń 18, 2017, 11:52:41 »
Basiu rozmowa tyczyła się oleju palmowy czy jest zdrowy i w jakiej formie , więc dostałas odpowiedź ,że w formie przerobionej, utwardzonej, nie jest zalecany jako prozdrowotny tłuszcz, a takiego w produktach spożywczych jest najwięcej.

Czyli na przykład: olej rzepakowy, nierafinowany i nie canola tak, ale margaryna nie.
To sprawa terminologii, myślę. Pewnie należałoby w wolnych chwilach poprosić UOiK o skłonienie producentów żywności do odróżniania oleju od margaryny na etykietach

Pozdrowienia :-)

Nie terminologii, tylko postaci - przetworzony lub nie .
To ,że Twoja babcia jadła przed śmiercią grzyby nie oznacza ,że nie są cięzkostrawne i ,że nie ma w nich rtęci  :D Ściany komórkowe grzybów zawierają bowiem chitynę. Jest to wielocukier, który przypomina celulozę, ale nie jest trawiony przez żołądek człowieka. Ponadto grzyby zawierają dużo białka, które jest słabo rozpuszczane przez kwasy żołądkowe.

« Ostatnia zmiana: Styczeń 18, 2017, 12:27:40 wysłana przez red »
Człowiek poświęca swoje zdrowie, by zarabiać pieniądze, następnie zaś poświęca pieniądze, by odzyskać zdrowie. Dalajlama :-)

Offline Basia

  • Płytki nurek
  • Dużo Pisze
  • *****
  • Wiadomości: 10360
Odp: jak zdrowo zacząć jedzenie?
« Odpowiedź #36 dnia: Styczeń 18, 2017, 12:12:33 »
Dla mnie grzyby nie sa bardziej ciężkostrawne, niż mięso. Biorąc pod uwagę ich wartości odżywcze, w tym i białka, to do pewnego stopnia są alternatywą dla mięsa, a przynajmniej lepszą, niż warzywa strączkowe.

A metale ciężkie?
Nie wiem, czy jesteśmy w stanie ich uniknąć.
Ja tylko uważam (=wierzę :-/ ), że w lesie jest ich mniej, niż na polu, czy w szklarni.

Pozdrowienia :-)

Offline mysznikowski

  • Średnio Pisze
  • ***
  • Wiadomości: 221
Odp: jak zdrowo zacząć jedzenie?
« Odpowiedź #37 dnia: Styczeń 18, 2017, 12:17:36 »
A ja chciałam wrócić do tematu i podzielić eis swoim doświadczeniem.
Nie było rewolucji w moim życiu ani w kuchni, tylko ewolucja i dalej się toczy :-).
Nie będę opisywać historii tej ewolucji.
Było tak: częste bóle głowy (bez tabletki nie wychodziłam z domu), zaparcia, skóra na dłoniach i stopach sucha spękana do ran, łuszcząca się o odchodząca płatkami, bolące pięty (nie mogłam leżeć na wznak), sztywniejące dłonie i stopy (z takimi budziłam się rano), częste przeziębienia z których coraz trudniej było się wylizać, otyłość, nadciśnienie, wysoki cholesterol, niedobory magnezu, potasu i żelaza. Operacyjnie usunięte macica i przydatki oraz tarczyca.
Pozostało: otyłość i nadciśnienie, które się daje łatwo jedna małą tabletką sprowadzić do poziomi 120/80. Wyniki badań krwi - wszystko w normie, obejrzane całe wnętrze jamy brzusznej - żadnych negatywnych zmian. Samopoczucie - lepsze niż 15 lat temu
Wiek aktualny 58 lat
Styl/tryb życia, aktywność, obciążenie obowiązkami, - absolutnie niezdrowy, siedząca praca zawodowa, dom i wychowywanie (razem z moim mężem) obecnie 2- letniego wnuka- nie pomoc przy wychowywaniu tylko wychowywanie go zamiast rodziców. Wszystko to razem nie daje czasu na odpoczynek i aktywność fizyczną, choć jeszcze przed narodzinami wnuka często (2, 3 razy w tygodniu) pływałam, i od wczesnej wiosny do jesieni prawie codziennie jeździłam na rowerze (1000 km za sezon  ;)).
Co zrobiłam? Wyrzuciłam z kuchni wszystkie torebeczki, paczuszki, kartoniki, plastikowe pudełeczka i flakoniki  itp gdzie były jakiekolwiek sztuczności. Przyprawiam jedzenie tylko suszonymi, lub świeżymi ziołami, solą, oliwą z oliwek lub innym olejem.
Do domu kupujemy produkty proste: kasze, strączki, ziemniaki, kapusty, warzywa, mleko, jaja, mięso wiejskie, owoce sezonowe - lokalne
Sami przygotowujemy jedzenie, przetwory, wędliny, kisimy kapustę
Smaże na smalcu wytopionym ze słoniny, tłuszczu z kurczaków, maśle klarowanym.
Oleje używam na zimno do sałatek, kasz ziemniaków.
Niestety nie piekę chleba i nie robię makaronu, choć bardzo bym chciała bo zwyczajnie nie starcza mi na to czasu.
Używam znikome ilości cukru trzcinowego nierafinowanego, pje zioła, różne, zmieniam ale dominują zioła na poprawę przemiany materii, otyłość, zaparcia, nadciśnienie, wzmocnienie naczyń krwionośnych.
Jem wszystko i chciałabym aby to były w 100% posiłki przygotowane w domu, jednak czasem muszę coś zjeść na mieście bo zwyczajnie nie nadążam.
Nie robię sobie wyrzutów jeśłi czegoś nie zdążę albo zjem wbrew zdrowemu rozsądkowi, jestem normalnym gościem - zjem co mi podadzą  :)
Myję się mydłem marsylskim z oliwy z oliwek bez dodatków, kosmetyki na bazie naturalnych olei i maseł robię sobie sama, nie używam innych kosmetyków, włosy farbuje ziołami

Co zamierzam: sama zrobić mydła, które zastąpią chemię gospodarczą jeśli nie w całości to w lwiej części. prać w szarym mydle własnoręcznie zrobionym. Robić makaron i piec chleb. A jak nastanie możliwość pójścia na emeryturę to natychmiast uzyskać ten status - wbrew otaczającemu mnie pędowi do pracowania zawodowo do grobowej deski. Chcę przeprowadzić się na skraj wsi, mieszkać niedaleko lasu, jeziora i rzeki gdzie środowisko jest jeszcze czyste, odetchnąć świeżym leśnym powietrzem, zbierać zioła, grzyby, łowić ryby (to mój mąż chce) i mam nadzieję, że wtedy unormuje się też ciśnienie i waga.

Pozdrawiam

Offline mysznikowski

  • Średnio Pisze
  • ***
  • Wiadomości: 221
Odp: jak zdrowo zacząć jedzenie?
« Odpowiedź #38 dnia: Styczeń 18, 2017, 12:22:26 »
i jeszcze dodam, że nasze posiłki są nieskomplikowane, proste np. kasza gryczana ze skwarkami i mlekiem zsiadłym, fasolka po bretońsku, rosół z makaronem a mięsko  z rosołu jemy bliżej kolacji, naleśniki, kopytka itd najczęściej jemy jedno danie na jeden posiłek

Offline red

  • Średnio Pisze
  • ***
  • Wiadomości: 218
Odp: jak zdrowo zacząć jedzenie?
« Odpowiedź #39 dnia: Styczeń 18, 2017, 12:30:29 »

A metale ciężkie?
Nie wiem, czy jesteśmy w stanie ich uniknąć.
Ja tylko uważam (=wierzę :-/ ), że w lesie jest ich mniej, niż na polu, czy w szklarni.

Pozdrowienia :-)

Basiu grzyby to takie czyściciele gleby z metali ciężkich,więc trzeba z nimi ostrożnie, ponieważ kumulują w sobie te metale, które później trafiają na nasze stoły.
Człowiek poświęca swoje zdrowie, by zarabiać pieniądze, następnie zaś poświęca pieniądze, by odzyskać zdrowie. Dalajlama :-)

Offline Basia

  • Płytki nurek
  • Dużo Pisze
  • *****
  • Wiadomości: 10360
Odp: jak zdrowo zacząć jedzenie?
« Odpowiedź #40 dnia: Styczeń 18, 2017, 12:44:26 »
A potem Rosjanie stwierdzają, że składniki wielu grzybów rozpuszczają związki metali ciężkich i związki promieniotwórcze do postaci usuwalnej przez nerki.

Masz prawo nie jeść grzybów, więcej dla mnie ;-)
Ja się zastanawiam, czy jeszcze pod Kartuzami będą boczniaki na jednej górce, bo właśnie wyjadłam resztę ukiszonych z marchwią i cebulą przed świętami. Mniam...

Pozdrowienia :-)

Offline red

  • Średnio Pisze
  • ***
  • Wiadomości: 218
Odp: jak zdrowo zacząć jedzenie?
« Odpowiedź #41 dnia: Styczeń 18, 2017, 14:38:19 »
A potem Rosjanie stwierdzają, że składniki wielu grzybów rozpuszczają związki metali ciężkich i związki promieniotwórcze do postaci usuwalnej przez nerki.

Masz prawo nie jeść grzybów, więcej dla mnie ;-)
Ja się zastanawiam, czy jeszcze pod Kartuzami będą boczniaki na jednej górce, bo właśnie wyjadłam resztę ukiszonych z marchwią i cebulą przed świętami. Mniam...

Pozdrowienia :-)


W tym sęk ,że uwielbiam grzyby  :(
Człowiek poświęca swoje zdrowie, by zarabiać pieniądze, następnie zaś poświęca pieniądze, by odzyskać zdrowie. Dalajlama :-)

Offline Basia

  • Płytki nurek
  • Dużo Pisze
  • *****
  • Wiadomości: 10360
Odp: jak zdrowo zacząć jedzenie?
« Odpowiedź #42 dnia: Styczeń 18, 2017, 15:14:07 »
No, nareszcie zaczynasz wyglądać na człowieka, a nie posąg ze stali nierdzewnej ;-)

Smacznego :-)

Offline mysznikowski

  • Średnio Pisze
  • ***
  • Wiadomości: 221
Odp: jak zdrowo zacząć jedzenie?
« Odpowiedź #43 dnia: Styczeń 18, 2017, 15:16:34 »
wyjadłam resztę ukiszonych z marchwią i cebulą przed świętami. Mniam...

Basiu
Czy możesz zdradzić jak kisisz grzyby ?

Offline Basia

  • Płytki nurek
  • Dużo Pisze
  • *****
  • Wiadomości: 10360
Odp: jak zdrowo zacząć jedzenie?
« Odpowiedź #44 dnia: Styczeń 18, 2017, 19:07:53 »
Biorę boczniaki, większe trochę przekrawam, tak, wszystkie kawałki były w miarę równe, dodaję pokrojoną w plastry cebulę i marchew, można też czosnek, zalewam solanką 1 łyżka soli kamiennej (ale nie odpad pod nazwą o'Sole) / litr wody. To wszystko do garnka lub wiaderka i trzeba przykryć talerzykiem obciążonym wymytym kamieniem lub czymś podobnym. Chodzi o to, by wszystko było utopione. Po tygodniu w kuchni można zacząć sprawdzać, a po dwóch tygoniach na pewno jest już gotowe do jedzenia.
Boczniaków się nie gotuje, ja uzywam dzikie. Dla miłośników zbijania cholesterolu jest to naturalne źródło lawastyny, czyli naturalnej statyny + jakieś własności przeciwnowotworowe.

Ja to na przykład zjadam, jako surówkę z obiadem lub jako dodatek do kanapek, a marchew wyjadam po prostu.

Smacznego :-)