Autor Wątek: Skórka z owoców granata, właściwości przeciwpasożytnicze i przeciwgrzybicze  (Przeczytany 5244 razy)

Offline nejan

• Nowy
  • *
Hej, tak jak w temacie, czy ktoś stosował skórkę owocu granatu jako napar przeciwpasożytniczy? Czy mogę zrobić sobie taki napar ze skórek granatu z osiedlowego sklepu czy raczej wyrządzę sobie więcej szkód niż pożytku z takich rozwiązań :-\ 

Dzięki zawartości aktywnych związków takich jak alkaloidy i garbniki czy polifenole np. kwas chlorogenowy, galusowy czy p-kumarowy spożywanie skórki z granatu chroni przed zatruciami i infekcjami bakteryjnymi układu pokarmowego, oraz pierwotniakami patogennymi i grzybami chorobotwórczymi,które mogą być przyczyną nieżytów żołądka i jelit, oraz biegunek... składniki zawarte w skórce owocu granatu zakłócają przewodnictwo nerwowo-mięśniowe obleńców i płazińców pasożytniczych (glisty, owsiki, tasiemce, włosogłówki, motylice i inne parazyty płaskie oraz obłe), co ułatwia pozbycie się ich z przewodu pokarmowego np. za pomocą środków przeczyszczających.

Pozdrawiam

Offline jolkaj

• Moderator
  • Dużo Pisze
"Macerat z kory, skórek owocowych, owoców niedojrzałych – przeciwko parazytom: 4 łyżki surowca rozdrobnionego zalać 2 szklankami wody ciepłej, przegotowanej, pozostawić pod przykryciem na 8-12 h, po czym przecedzić. Wypić w dwóch porcjach po 1 szklance, co 2 godziny, po 4 godzinach od ostatniej porcji zastosować środek przeczyszczający." http://rozanski.li/4268/pelletieryna-w-granatowcu-wlasciwym-punica-granatum-l-jako-lek-przeciwpasozytniczy-proste-otrzymywanie-frakcji-alkaloidowej-z-granatowca-wlasciwego-wspomnienie-koniiny-z-conium-maculatum-l/

Wychodzi na to, że można zrobić macerat. O naparze nic nie widziałam ale możliwe, że wątków jest wiecej. Tak na podejście do tego jako najmniejszego zła pewnie trzeba by owoc umyć pod bieżącą wodą, sparzyć i dopiero się zabrać za przetwórstwo. Nie wiem czy u nas jest możliwość kupienia niczym nie zaprawianych owoców. Są jeszcze jakieś sposoby z moczenia w sodzie. Nie praktykowałam.
Wkleiłam cytat z linku bo zawiera istotną informację na końcu o konieczności zażycia środka przeczyszczającego.
Warto być uczciwym, choć nie zawsze się to opłaca. Opłaca się być nieuczciwym, ale nie warto. Prof. Bartoszewski

Offline alla

• Średnio Pisze
Ja mam zapisaną taką recepturę, według zielarki Е.Ф. Зайцева.

Skórkę z jednego granatu zalać 4 szkl. wrzątku, gotować żeby zostało 2 szklanki. Pić po łyżce 30 minut przed jedzeniem przez tydzień - dwa. Po pierwszym tygodniu, wieczorem wziąć środek przeczyszczający, po drugim też.

P.S. Pisze tak trochę nieudolnie  :) bo słuchałam/oglądałam ją po rosyjsku i od razu tłumacząc na polski wpisywałam do zeszytu ... w rezultacie połowę słów mam zapisane po polsku a polowe po rosyjsku  :D
« Ostatnia zmiana: Listopada 11, 2016, 15:27:45 wysłana przez alla »

Offline Damena

• Nowy
  • *
Dla mnie ciekawa nowość. Wypróbuję w formie naparu. Poszukam jeszcze więcej informacji w innych językach.