Autor Wątek: potrzebuje dobry lek na psychike  (Przeczytany 14915 razy)

Offline Basia

• Płytki nurek
  • Global Moderator
  • Dużo Pisze
Odp: potrzebuje dobry lek na psychike
« Odpowiedź #15 dnia: Listopada 05, 2016, 10:57:41 »
Ale na Pomorzu też są mordercy i popaprańcy, nie ma cudów...

Podobno to były dane historyczne ustalone na podstawie skutków bójek pijackich na wsiach pomorskich i podgórskich. Na Pomorzu podobno to się częsciej kończyło tylko na rozbitych nosach, a mniej było siekier w plecach.

Pozdrowienia :-)

Offline Moc jest w Tobie!

• Dużo Pisze
« Odpowiedź #16 dnia: Listopada 05, 2016, 11:21:44 »
Z tymi spustoszeniami porównywalnymi do narkotyków, to bym nie przesadzała. Owszem, nadmiar cukru szkodzi. Z tym się zgadzam, ale nie dajmy się zwariować.

Może zbyt to uprościłem. Wiadomo, że ktoś będąc na cukrowym głodzie, raczej nie włamie się w nocy do spożywczaka lub nie zabije człowieka po najedzeniu się batonów, ale moja znajoma biegała w nocy na stację benzynową po czekoladę, równie oszalała, co ja po piwo. Jeżeli życie jest podporządkowane substancji uzależniającej to nie ma znaczenia co to za substancja, bo wszystkie działania odbywają się pod dyktando, a jak brakuje stymulanta to histeria i rozpacz.

• Dużo Pisze
« Odpowiedź #17 dnia: Listopada 05, 2016, 11:31:40 »
kickboxer, pomyślałem, że kiedy dopadnie Cie głód cukrowy, to spróbuj jeść marchewki w dużej ilości. Ja tak robiłem, kiedy odstawiałem papierosy i w momencie ssania obierałem marchewkę, kroiłem na słupki i chrupałem do momentu, aż miałem dość. Rozgryzanie rozładowuje też emocje. To działa jak proteza rozwiązywania problemów na poziomie jedzenia. Marchewka ma dużo cukru, więc pomijając aspekty psychiczne, po prostu poczujesz ulgę i przy okazji zwiększysz poziom energii.

Dobrym pomysłem będzie też jedzenie do oporu jabłek (pod warunkiem, że nie pryskanych), bo także zawierają dużo cukru, a poza tym pomogą Ci z problemami jelitowymi. Przeczytaj, co pisze o nich Gospodarz.

Słodycze ze sklepu zawierają także mnóstwo chemii, która może dodatkowo zaburzać równowagę w Twoim organizmie, a nawet o tym nie wiesz...

Offline Optimus

• Dużo Pisze
« Odpowiedź #18 dnia: Listopada 05, 2016, 13:53:46 »
Może zbyt to uprościłem. Wiadomo, że ktoś będąc na cukrowym głodzie, raczej nie włamie się w nocy do spożywczaka lub nie zabije człowieka po najedzeniu się batonów, ale moja znajoma biegała w nocy na stację benzynową po czekoladę, równie oszalała, co ja po piwo. Jeżeli życie jest podporządkowane substancji uzależniającej to nie ma znaczenia co to za substancja, bo wszystkie działania odbywają się pod dyktando, a jak brakuje stymulanta to histeria i rozpacz.
Zaskoczyłeś mnie. Jesteś AA?

Dobrym pomysłem będzie też jedzenie do oporu jabłek (pod warunkiem, że nie pryskanych), bo także zawierają dużo cukru, a poza tym pomogą Ci z problemami jelitowymi. Przeczytaj, co pisze o nich Gospodarz.
Jeśli ma się problemy z florą bakteryjną to może być problem bo jabłka naturalnie zawierają drożdże.
Po dużej ilości jabłek zjedzonych dzień wcześniej, nie wiedziałem raz co zrobić, czy próbować dotrzeć do domu czy wstąpić w krzaki w miejscu publicznym.
Straszny dręczący dylemat, a do domu miałem tylko 10 minut drogi które ciągnęły się jak wieczność.
Kwaśne mleko spożywane razem z jabłkami zabezpieczyło mnie przed powtórką z takiej sytuacji.
« Ostatnia zmiana: Listopada 05, 2016, 14:02:40 wysłana przez Optimus »

• Dużo Pisze
« Odpowiedź #19 dnia: Listopada 05, 2016, 14:14:23 »

Nie jestem anonimowym, ani nieanonimowym alkoholikiem, ponieważ nie jestem już alkoholikiem. Uzdrowiłem się całkowicie.

Jeśli ma się problemy z florą bakteryjną to może być problem...

Jabłka pomagają na te problemy, choć na początku kuracji mogą wystąpić sensacje.

Offline Optimus

• Dużo Pisze
« Odpowiedź #20 dnia: Listopada 05, 2016, 23:50:28 »

Nie jestem anonimowym, ani nieanonimowym alkoholikiem, ponieważ nie jestem już alkoholikiem. Uzdrowiłem się całkowicie.
Czyli nie każdy były alkoholik jest "niepijącym alkoholikiem"?
Dawniej określenie "niepijący alkoholik" wydawało mi się głupie; sądziłem, że można je porównywać do określenia "morderca", bo wystarczy zabić raz żeby na zawsze zostać mordercą.
Ale właśnie teraz zrozumiałem :)
Niepijący alkoholik gdy napije się odrobinę to wpada w ciąg, a były alkoholik może pić kiedy tylko zechce i nie ma problemów z zaprzestaniem czyli np. postanowienie: jedno piwko raz na tydzień.
Dobrze wnioskuję?

Offline kickboxer

• Średnio Pisze
« Odpowiedź #21 dnia: Listopada 06, 2016, 03:30:22 »
czy można taką wodą gdzieś kupić? bo ja mam do najblizszej 40 km jest tam zródło  a wiadomo jest problem z pojechaniem tam itd. a wiem jak już 1 szklanka dużo może bo próbowałem....

Offline leo

• Dużo Pisze
« Odpowiedź #22 dnia: Listopada 06, 2016, 08:04:36 »
no tak ale  ztym witaminami to jest tak,że jak orotan litu mi szkodzi narazie ze względu na zanieczyszczony mikrobiom,tak samo rauwolfia serpentina,nawet  magnez w tabletakch,cynk to co mi niezaszkodzi wit. b12 ? to co same minerały szkodzą? ale sprubuje też kozłek lekarski bo mam i wcześniej mi też pomagał,ale narazie wziąłem kapsułke leku andepin(fluoksetyna) zobaczymy jak zadziała,i jak coś postaram się też o chydroksyzyne,kwetaplex xr 200 mg tabletki o przedłużonym i uwolnionym działaniu co o nich sądzicie?
a pozatym co doc ukru to najlepiej jaknajmniej i wogóle...........wiadomo im więcej wysiłku i starań tym lepiej....

Choroby nie biorą się z nieba - przyczyny mogą być różne - może to być atak jakichś wirusów, bakterii, ale może to być po prostu niedobór czegoś - witaminy, minerału, mikroelementu. Dostarczenie tych ostatnich to po prostu nakarmienie organizmu, organu - żeby miał wszystko do obrony przed chorobą. To jest podstawa - bez tego nie powinno być leczenia. Ewa podsuwa Ci b. dobrego linka o witaminie B3                                                ( http://www.akademiawitalnosci.pl/tag/niacyna/ ) - czytaj i nie kombinuj. Przy dysfunkcjach układu nerwowego witamina B3 to podstawa - żadne zioło tego nie zastąpi.

Offline Basia

• Płytki nurek
  • Global Moderator
  • Dużo Pisze
« Odpowiedź #23 dnia: Listopada 06, 2016, 09:55:37 »
Z lekcji w Międzyborowie wynikało, że nie należy suplementować witamin jednostronnie, bo nadmiar jednej spowoduje niedobór innej. Sama witamina B3 nie wystarczy, trzeba stosować wszystkie witaminy B i co się jeszcze da.

Doskonałym źródłem witamin B i wielu innych są żółtka z jaj od normalnych kur, które grzebią w ziemi. Przed rozbiciem trzeba jajko wymyć w płynie do mycia naczyń w ciepłej wodzie, potem na chwilę zanurzyć na łyżce we wrzątku, potem rozbić, oddzielić białko, a z zółtka zrobić sobie kogel-mogel lub coś podobnego w miarę na surowo.
Oczywiście "antycukrowcy" się odezwą, że cukier uzależnia i zakłóca, jednak ja uważam, że cukier stosowany jako lekarstwo jest pożyteczny. Dopiero przedawkowanie powoduje szkody.

Białko jest środkiem dezynfekcyjnym i usuwa witaminę H (biotynę), dlatego przed zjedzeniem trzeba je usmażyć lub ugotować. No, chyba, że chce się wykorzystać własności antybiotyczne białka.

Aby się witaminy lepiej przyswoiły, to piguły trzeba zmielić, kapsułki otworzyć i zjadać wszystko w formie błotka w czasie posiłku.

Pozdrowienia :-)

• Dużo Pisze
« Odpowiedź #24 dnia: Listopada 06, 2016, 13:47:04 »
Czyli nie każdy były alkoholik jest "niepijącym alkoholikiem"?
Dawniej określenie "niepijący alkoholik" wydawało mi się głupie; sądziłem, że można je porównywać do określenia "morderca", bo wystarczy zabić raz żeby na zawsze zostać mordercą.
Ale właśnie teraz zrozumiałem :)
Niepijący alkoholik gdy napije się odrobinę to wpada w ciąg, a były alkoholik może pić kiedy tylko zechce i nie ma problemów z zaprzestaniem czyli np. postanowienie: jedno piwko raz na tydzień.
Dobrze wnioskuję?

Nie istnieje choroba alkoholowa, więc nie można na nią zachorować, ani się z niej wyleczyć. Można natomiast uzdrowić przyczynę, która powodowała, że sięgało się po alkohol. Kiedy tak się stanie, alkohol (lub inna, uzależniająca substancja) przestaje mieć jakiekolwiek znaczenie. I tutaj mógłbym skończyć, ale...

...dodam, że tzw. AA posiada potężnego egregora, który więzi ludzi w przekonaniach o ich rzekomej słabości, powodując, że boją się opuścić grupę, uwolnić swoją Moc i uzdrowić do końca. Wytrzeźwienie, spotkania AA i terapia to tylko etapy do wolności (ja akurat uzdrowiłem się samodzielnie). Wyjście z nałogu jest bardzo proste (nałóg ma nieskomplikowane mechanizmy), co nie znaczy, że jest łatwe. ;) Alkohol to tylko niewinny płyn, po który sięga uzależniony, ale tylko on sam decyduje, kto władzę...

Powiem szczerze, że poczułam się nieco zniesmaczona Twoim obcesowym pytaniem adresowanym do Mocy. Rozgrzebywanie osobistych spraw publicznie jest nieeleganckie.

Mi to nie przeszkadza. Ne mam się czego wstydzić, a wręcz przeciwnie. Chętnie pochwalę się uzdrowieniem z wielu nałogów i podzielę doświadczeniem. :)

Offline alcia1907

• Więcej Pisze
« Odpowiedź #25 dnia: Listopada 06, 2016, 14:10:37 »
Gratuluję Mocu za Twoją moc i siłę! Gratuluję też za odwagę , chylę czoła.Moja propozycja - może założysz odrębny wątek w " tym temacie "?W końcu nałogi to rzecz ludzka... a wnioskuję, że masz cenne osobiste rady.Pozdrowienia

• Dużo Pisze
« Odpowiedź #26 dnia: Listopada 06, 2016, 16:27:51 »
alcia1907, dziękuję. :) Każdy ma w sobie wystarczająca Siłę, aby uzdrawiać własne życie. Trzeba ją tylko odnaleźć i uruchomić. Jeżeli ktoś założy wątek i poprosi o wsparcie, to chętnie mu go udzielę. :) To jest jednak wątek kickboxera, więc kontynuować nie będę...

Offline kuneg

• Mów mi Małgorzato :)
  • Dużo Pisze
« Odpowiedź #27 dnia: Listopada 07, 2016, 11:56:15 »
(...) i mnie bolało mocno w prawym podbrzuszu nawet na drugi dzień po przespaniu
Podbrzusze, czy nadbrzusze?
Prawe podbrzusze to m.on. wyrostek robaczkowy.

potrzebuje leku jakiegoś na psychike bo ostatnio prawie zabiłem sąsiada a mam zamiar spróbować hydroksyzyny i fluoksetyny boje się,że też będzie bolała a w dodatku,że przez ten zanieczyszczony mikrobiom(jak wczesniej opisałem w postach że zaszkodzi) a jakbym spróbował zasztrzyku to może bo omija wątrobe i mikrobiom lecz boje się też o nerwy bo mam podrażnione a co jak nawet najmiejsza dawka tego zastrzyku zaszkodzi np. sparaliżuje nerwy całkiem.....
Tak czytam i czytam, i dochodzę do wniosku, że leki oraz suplementy, po które sięgasz, to tylko część pracy, którą powinieneś wykonać. Wizyta u psychologa i wsparcie pomogłoby dojść przyczyny agresji, czy innych problemów, jakie Cię trapią. Jak dojdziesz przyczyny, to poznasz mechanizmy jej/ich powstaania, a potem uda Ci się nad tym zapanować. Mocu ma sporo racji w tym, co pisze. Każdy ma w sobie moc, żeby sobie pomóc. Każdy dźwiga swój "krzyż". Jedni radzą sobie lepiej, inni gorzej, ale sprawami własnej psychiki każdy powinien zająć się osobiście, bo nikt tak naprawdę nie wie, co w kim siedzi. Terapeuta może pomóc, wskazać kierunek, przeprowadzić przez pewne etapy, ale to człowiek sam odwala najcięższą robotę we własnej głowie. Nie ma innej drogi. Leki i suplementy mogą wspomóc, ale nie załatwią sprawy. Powalcz o siebie tak, jak walczysz na ringu.
Nigdy wcześniej wiedza nie była tak łatwo dostępna i tylko od nas zależy, czy z niej skorzystamy.

Offline `

• Dużo Pisze
  • IRONMAN-napędzany ziołami
« Odpowiedź #28 dnia: Listopada 07, 2016, 14:33:45 »
Kickboxer, potrzebujesz  sparingpartnera, nie rywala lecz osobę, która zaimponuje Tobie spokojem,
będzie inspiracją, będzie Cię motywował. Być może sparingpartner nauczy się od Ciebie techniki
:) , i wyznaczycie sobie jakiś wspólny cel...w kupie łatwiej i raźniej.

Offline Optimus

• Dużo Pisze
« Odpowiedź #29 dnia: Listopada 08, 2016, 02:51:36 »
Powiem szczerze, że poczułam się nieco zniesmaczona Twoim obcesowym pytaniem adresowanym do Mocy. Rozgrzebywanie osobistych spraw publicznie jest nieeleganckie.
Wyczułem, że Mocu ma do tego luźne podejście więc pozwoliłem sobie zapytać.
Nie wyciągałem też z niego informacji jaki to nałóg był bo on sam pierwszy napisał.
Nie używałem imienia ani nazwiska więc nie widzę w tym nic niestosownego.

Ponadto dobrze usłyszeć rozsądną wypowiedź o kwestii "choroby" alkoholowej od osoby, która się z tym zmagała.
Na co dzień widzę jak sąsiedzi od lat rujnują swoje zdrowie bo państwo wmówiło im, że są chorzy.
Słyszeliście, że ludzie którzy dowiadują się o nieuleczalnym raku umierają znacznie szybciej niż ludzie nieświadomi?
Psychika nawet z niczego może zrodzić chorobę gdy przyzwala na to otoczenie.
Ja jestem poważnie uzależniony od lenistwa i marnotrawienia czasu, a nikt mi renty nie daje ... świat jest niesprawiedliwy.

------------
Kickboxer, niepohamowaną agresję mogą powodować dysfunkcje ciała migdałowatego, warto abyś się tym zainteresował.