Autor Wątek: Lepnica, smutek i bezsenność  (Przeczytany 3977 razy)

Offline halina1

• Dużo Pisze
Lepnica, smutek i bezsenność
« dnia: Maja 17, 2011, 18:00:36 »
A znacie lepnicę, nie wiedziałam, że tak mnie może pocieszyć przy smutku.

LEPNICA ROZDĘTA
Jest prawie nieszkodliwa. Odwar jest pity przy chronicznym bronchicie, wyciąg przy chorobach nerek i pęcherza moczowego, przy bólu głowy i migrenie. Stosowana jest na stany zapalne skóry.
W większości roślinka jest stosowana jako środek na uspokojenie.
DZIAŁANIE USPAKAJAJĄCE
Celem poprawy nastroju, przy tęsknocie lub spadku nastroju: 2 łyżeczki do herbaty na szklankę wrzątku, odstawić na 2 godziny. Stosować 1-2 stołowych łyżek 3-4 razy dziennie.
Przy tęsknocie i spadku nastroju, gdy człowiek nie może znaleźć sobie miejsca można stosować po 1 łyżeczce od herbaty alkoholowy wyciąg: 5 stołowych łyżek ziela zalać 0, 5 l wódki, czas naciągania 3 tygodnie.
NIEŻYT ŻOŁĄDKA Z NADKWASOTĄ: 2 stołowe łyżki zalać 2 szklankami wrzątku, odstawić na 2 godziny. Stosować po pół szklanki 3 razy dziennie przed jedzeniem.
MIGRENA, BEZSENNOŚĆ: 2 stołowe łyżki zalać 2 szklankami wrzątku, odstawić na 2 godziny. Stosować po 1/3 -1/2 szklanki 3 razy dziennie.

Offline freshbynature

• Dużo Pisze
  • zioła i sport
Odp: Lepnica, smutek i bezsenność
« Odpowiedź #1 dnia: Maja 18, 2011, 07:21:58 »
Halinka , masz jakies dane czy mozna mieszać ziółko z innymi?
Piękno, które ma się w sobie, nie przemija nigdy, jest  w umyśle,...ale widzą je tylko ci, kórzy umysłem sie posługują... leżysz wstań wstałes-idź idziesz-biegnij biegniesz- leć lecisz?

Offline halina1

• Dużo Pisze
« Odpowiedź #2 dnia: Maja 18, 2011, 09:14:05 »
Nic nie wiem.
Składnikiem czynnym w roślince są saponiny.

Offline stukam kopytkami

• Ekspert forum
  • Dużo Pisze
« Odpowiedź #3 dnia: Maja 18, 2011, 10:26:06 »
Lepnica zawiera saponiny trójterpenowe . http://luskiewnik.strefa.pl/fitosterole/sterole/pages/p7.htm.