Autor Wątek: Akupunktura.  (Przeczytany 11459 razy)

Offline stukam kopytkami

• Ekspert forum
  • Dużo Pisze
Akupunktura.
« dnia: Maj 16, 2011, 12:39:42 »
Gdyby ktoś z Was natrafił w necie na dobre wątki o akupunkturze to ja bardzo proszę o linki.

Offline ineslik

• Global Moderator
  • Dużo Pisze
    • herbiness
Odp: Akupunktura.
« Odpowiedź #1 dnia: Maj 27, 2011, 22:25:00 »
 http://www.diyacu.com/?gclid=CK75uq36iKkCFYUm3godlUFq7g instrukcje do samodzielnego wykonywania akupunktury

Offline stukam kopytkami

• Ekspert forum
  • Dużo Pisze
« Odpowiedź #2 dnia: Maj 30, 2011, 08:53:13 »
dzięki Inez.  :) :)

Offline ineslik

• Global Moderator
  • Dużo Pisze
    • herbiness
« Odpowiedź #3 dnia: Maj 30, 2011, 18:36:33 »
tu jest pokazane, że igły wbija się blisko nerwów http://tcmdiscovery.com/2007/8-17/200781715224.html

Madziu , a może idź na akupunkturę , wiesz - wybadać czy to nerka, czy nie.

Offline stukam kopytkami

• Ekspert forum
  • Dużo Pisze
« Odpowiedź #4 dnia: Maj 30, 2011, 20:08:47 »
to chyba tylko chwilowa niechęć do życia

Offline Alchemik

• Ekspert forum
  • Dużo Pisze
« Odpowiedź #5 dnia: Maj 30, 2011, 21:51:52 »
Nauczyłem się, że poza akupunkturą trzeba sięgnąć do własnej psychiki. W niej jest wiele źródeł tego, co nam dolega.

Kieliszek dobrego trunku i alchemiczne życzenie zdrowia i dobrego samopoczucia dla wszystkich, co odwiedzają forum, czują więcej i pragną miłością kierować się w życiu.
Słońce znów szaleje, niektórzy odczuwają :)

Co do akupunktury - mam przyrząd (mojego taty) do elektropunktury, stymuluje się te same miejsca co w tradycyjnej akupunkturze. Rezultaty zgodne z oczekiwaniami. Choć wydaje mi się, że lepszy przepływ energii jest momencie styku bio-bio.

Magdaliena - wrzuć na lekki luz, może spróbuj czegoś, czego jeszcze w życiu nie robiłaś?

Pozdrawiam
Alchemik
Wszystko, co jesteś w stanie zrobić, czyń to z całą swoją mocą. Nie jutro. Teraz.

Offline stukam kopytkami

• Ekspert forum
  • Dużo Pisze
« Odpowiedź #6 dnia: Maj 31, 2011, 08:51:39 »
Ja też mam przyrząd mojego Taty do elektropunktury. Również mam tradycyjne igły i moksę. Ale tych dwóch jeszcze nie próbowałam. Kwestia czasu i posiadania większej wiedzy.

Tak dziś jest lepiej. Słońce od samego rana. Wczoraj zmęczyłam się układając drewno do suszenia, potem wykosiłam kawał ogródka dla owiec. A w nocy jednak coś mnie dopadło i musiałam przeczyścić naturalnie oczy. Ale dziś czuję się znacznie lepiej psychicznie.

Tak Alchemiku, potrzeba mi trochę luzu, tylko jak się wyluzować, gdy wciąż spięta, napięta  chodzę. Ale spróbuję.

:-)

Offline Alchemik

• Ekspert forum
  • Dużo Pisze
« Odpowiedź #7 dnia: Maj 31, 2011, 09:53:26 »
Szukaj maleńkich radości. To co robisz rób jeszcze bardziej świadomie. Albo próbuj wskoczyć w lekko nieświadome postrzeganie. Gdy wąchasz zapach, wąchaj całą sobą, gdy smakujesz coś, cała sobą itp. Jest to trudne dość, ale robienie rzeczy, których do tej pory nie robiliśmy szybciej otwiera drogę intuicji i odkrywamy wiele wspaniałych rzeczy w sobie. Zatrzymać się. Powyłączać wszystko, co elektroniczne, pomodlić się/pomedytować, nic nie robić albo robić to, co uwielbiamy.

Igły - to już jednak zadanie dla wieloletnich specjalistów.

Pozdrawiam
Alchemik
Wszystko, co jesteś w stanie zrobić, czyń to z całą swoją mocą. Nie jutro. Teraz.

Offline kasia

• Więcej Pisze
« Odpowiedź #8 dnia: Maj 31, 2011, 11:27:22 »
Magdalieno,ja ostatnio wpadłam na informację ,ze przeciwdepresyjne działają orzechy nerkowca(nie wiem co na to nerki-czy możesz).Zjedzenie już dwoch garści powoduje poprawę.Jeśli to bzdura ,to może ktoś sprostuje.Dużo pracujesz,jesteś chyba zmęczona.Pozdrowienia od kasi  :)  (pamiętam,ze owce zjadły babkę,jak bedę mogła jeszcze zbierać to nazbieram,w lipcu podobno jest najwartościowsza,ale nie wiem czy będę mogła :( :(  )

Offline stukam kopytkami

• Ekspert forum
  • Dużo Pisze
« Odpowiedź #9 dnia: Maj 31, 2011, 11:54:43 »
Kasiu! Babka się nie poddała, znowu odrosła i dziwnym trafem owce już jej nie dotykają . Magia? Ale dziękuję za dobre chęci.
Spróbuję z orzechami w ogóle, bo są dobre ponoć na mózg.

Offline stukam kopytkami

• Ekspert forum
  • Dużo Pisze
« Odpowiedź #10 dnia: Maj 31, 2011, 11:55:50 »
Szukaj maleńkich radości. To co robisz rób jeszcze bardziej świadomie. Albo próbuj wskoczyć w lekko nieświadome postrzeganie. Gdy wąchasz zapach, wąchaj całą sobą, gdy smakujesz coś, cała sobą itp. Jest to trudne dość, ale robienie rzeczy, których do tej pory nie robiliśmy szybciej otwiera drogę intuicji i odkrywamy wiele wspaniałych rzeczy w sobie. Zatrzymać się. Powyłączać wszystko, co elektroniczne, pomodlić się/pomedytować, nic nie robić albo robić to, co uwielbiamy.

Dziękuję Alchemiku za podpowiedzi. Za to, co napisałeś. Niby człowiek o tym wie, ale często zapomina.

Offline ineslik

• Global Moderator
  • Dużo Pisze
    • herbiness
« Odpowiedź #11 dnia: Marzec 24, 2012, 21:55:03 »
Chodziłam do Chińczyka na akupunkturę , to wiem, jak działa na organizm. Odkryłam dzisiaj coś takiego.

Akupunktura stosowana jako metoda fizjoterapii ma przez stymulację nerwów pobudzić prawidłową pracę mięśni. Ma to  umożliwić przepływ energii, krwi, limfy - ogólnie pobudzić uśpione rejony czy niedrożne kanały. Jestem ostatnio pod wrażeniem świetnych animacji anatomicznych dot. mięśni . Myślę , że można sobie zrobić samodzielnie zabieg w stylu akupunktury ( a nawet bardziej wartościowy) . Polega to na tym, że należy obejrzeć wszystkie animacje i wyobrażać sobie miejsca i mięśnie, które są pokazywane. W miarę możliwości poruszać/napinać pokazywane mięśnie. Nie potrzebne jest rozumienie tekstu. Sesja godzinna pobudza doskonale całe ciało.  Kilka sesji  (dzień po dniu) i człowiek jak nowy. Za darmo i bez stresu, że terapeuta niedouczony.

załączam link do kanału użytkownika

http://www.youtube.com/watch?v=n1nLZ6RLsow&feature=endscreen&NR=1

http://www.youtube.com/watch?v=yhZ9ZX-Ht24&NR=1 (filmik dla Aqarela)

Offline `

• Dużo Pisze
  • IRONMAN-napędzany ziołami
« Odpowiedź #12 dnia: Marzec 24, 2012, 22:43:40 »
Ineslik,dziękuję ze pamiętasz o mnie.
Większość Twoich, waszych  uwag, podpowiedzi pomaga mi w realizowaniu marzenia.
Nawet nie macie pojęcia jacy jesteście pomocni.
Jestem na etapie usprawnienia ciała, wszystko co piszecie łykam "jak bociek żaby"

Offline ineslik

• Global Moderator
  • Dużo Pisze
    • herbiness
« Odpowiedź #13 dnia: Kwiecień 05, 2012, 19:48:00 »
Gumowe bańki do akupunktury to rewelacja  - nie są drogie, w pudełku jest fajna ulotka instruktażowa. Świetny jest rozmiar 2 większych - nie ma obawy, że się nie wceluje w punkt. Wystarczy mniej więcej.

Z bańkami można siedzieć przy kompie, można spacerować. Zaleca się trzymać 20 minut w jednym miejscu - robię po 5 minut i też czuć różnicę.

Bardzo zachęcam do przetestowania na sobie i bliskich.

Są nawet punkty akupunkturowe na dzwonienie w uszach (nie wiem czy to to samo co szumy uszne)
Na skrzyżowanie górne i dolne, na różne inne nieprawidłowości oraz na ogólne wzmocnienie organizmu.

Bańki akupunkturowe dostępne są w aptekach od ręki. W sieci jednak dużo taniej i większy wybór.

Offline Alchemik

• Ekspert forum
  • Dużo Pisze
« Odpowiedź #14 dnia: Kwiecień 06, 2012, 15:14:30 »
Mój tata masuje bańkami. Świetnie sie wygląda z bańką zassaną na czubku głowy :D