Autor Wątek: Olejki eteryczne naturalne  (Przeczytany 105773 razy)

Offline yield

• Nowy
  • *
Odp: Olejki eteryczne naturalne
« Odpowiedź #90 dnia: Czerwca 28, 2016, 21:59:51 »
Podbijam wątek o jakości olejków. Niestety jestem zielona w tym temacie a chciałabym w miarę pewny olejek do "paszczy". Taki, który choć szkody nie wyrządzi. Nie wiem jaka firma :(

Offline zulu

• Dużo Pisze
« Odpowiedź #91 dnia: Czerwca 29, 2016, 09:56:48 »
Może w temacie, ale nieco mały skok w bok. Ci z nas, którzy mieli przyjemność uczestniczenia w ostatniej Konferencji Franciszkańskiej, z całą pewnością z dużym zainteresowaniem wysłuchali wykładu prof. Antoniego Szumnego, który opowiadał również o olejkach eterycznych.
Zaiste przedziwne to substancje. Z jednej strony niesamowicie stabilne w czasie, bo w bursztynie znajdują się „zaklęte” przez te eony czasu składniki monoterpenowe zostały niezmienione.  Z własnych doświadczeń Pan Profesor opisywał doświadczenia na próbkach olejków, jakie zachowały się z lat 30-tych ubiegłego wieku, wykazały praktycznie porównywalny skład ze świeżym olejkiem. Stwierdzono jedynie niewielki stopień polimeryzacji, świadczącej o zestarzeniu. Olejki przechowywane w szczelnym zamknięciu w temperaturze pokojowej są niezwykle stabilne.
Inaczej rzecz się przedstawia, kiedy chodzi o zmienność składu olejku w roślinie, gdy w grę wchodziły takie czynniki jak: pora dnia, cykl rozwojowy, czy wręcz niewielkie zmiany usytuowania na stanowisku. Praktycznie należy każdą roślinę traktować indywidualnie.
Kolejna ciekawostka to inny skład olejków uzyskanych z rośliny świeżej i suszonej. Tu w grę wchodzi również sama metoda suszenia. Najczęściej robi się to w mikrofalówkach . Duża rozbieżność w zawartości wtórnych metabolitów rośliny wynika również z chemotypów danej rośliny. Tu prof. Szumny przytoczył przykład macierzanki, która na oko i nos wygląda dla niewprawnego obserwatora identycznie. Jednak według tej zależności nasza macierzanka produkuje zupełnie różne zestawy olejków.
Dla mnie największym zaskoczeniem była informacja, że takie czynniki jak silne zanieczyszczenie środowiska ( rośliny z pohutniczej hałdy), metoda nawożenia lub wręcz idealne naturalne środowisko z jakiego była roślina pozyskana, wykazywały niezwykłą stabilność w składzie samego olejku.
 Wszystkie te informacje zostały porządnie i naukowo przekazane w materiałach z tejże konferencji, które choć pisane naukowym językiem, serdecznie polecam  :D
veritas est adaequatio intellectus et rei

Offline tanzania

• Mało Pisze
  • **
« Odpowiedź #92 dnia: Lipca 01, 2016, 11:39:07 »
Dzieki Zulu... bardzo ciekawe to co napisalas...

Swoja droga, tez szukam godnego polecenia zrodla olejkow (borelka stawowa znow mi sie odzywa)...

Offline janek

• Dużo Pisze
« Odpowiedź #93 dnia: Lipca 01, 2016, 12:49:25 »
Nawiążę do wypowiedzi prof Szumnego - olejki były zamknięte w zwykłych, szklanych butelkach ze szlifowanym korkiem.
Czyli trwałość nie 2 lata jak podaje większość producentów tylko wielokrotnie dłużej.

Offline Alchemik

• Ekspert forum
  • Dużo Pisze
« Odpowiedź #94 dnia: Listopada 02, 2016, 14:03:56 »
Ciekawe, ciekawe, co piszecie. A ja zbieram powoli materiały na świeże naturalne (i swoje) olejki eteryczne :)
Wszystko, co jesteś w stanie zrobić, czyń to z całą swoją mocą. Nie jutro. Teraz.

Offline loca

• Mało Pisze
  • **
« Odpowiedź #95 dnia: Grudnia 07, 2016, 00:26:51 »
To i ja mam pytanie odnośnie wewnętrznego spożywania olejków. Nie bardzo rozumiem bo i nazewnictwo się rozmywa. O wewnętrznym stosowaniu olejków można mówić gdy mamy olejek eteryczny? Jak wpisuję w google naturalny olejek goździkowy to i tak wyrzuca mi hasło "eteryczny" i wykazuje w wynikach olejki eteryczne. I czy nazewnictwo olejek naturalny i eteryczny olejek nie jest zbieżne?
Zakupiłam dziś olejek goździkowy firmy Profarm Lębork, oczywiście informacja o stosowaniu zewnętrznym. No i jak teraz to wszystko rozumieć?

Pozdrawiam

Offline malalogika

• Mało Pisze
  • **
« Odpowiedź #96 dnia: Grudnia 29, 2016, 22:45:33 »
Pić to raczej go nie możesz, chyba żeby się otruć.....
naturalny to naturalny eteryczny, a eteryczny jako sam eteryczny to kążdy ale nie do celów terapuetycznych.

Offline anavilma

• Więcej Pisze
« Odpowiedź #97 dnia: Grudnia 30, 2016, 09:06:48 »
To i ja mam pytanie odnośnie wewnętrznego spożywania olejków. Nie bardzo rozumiem bo i nazewnictwo się rozmywa. O wewnętrznym stosowaniu olejków można mówić gdy mamy olejek eteryczny? Jak wpisuję w google naturalny olejek goździkowy to i tak wyrzuca mi hasło "eteryczny" i wykazuje w wynikach olejki eteryczne. I czy nazewnictwo olejek naturalny i eteryczny olejek nie jest zbieżne?
Zakupiłam dziś olejek goździkowy firmy Profarm Lębork, oczywiście informacja o stosowaniu zewnętrznym. No i jak teraz to wszystko rozumieć?

Radziłabym Ci przeczytać uważnie wstęp do opracowania na temat olejków, napisanego przez Doktora Różańskiego. Wszystko tam jest.  http://www.rozanski.ch/oleum.htm

Offline Paweł

• Ekspert forum
  • Więcej Pisze
« Odpowiedź #98 dnia: Grudnia 30, 2016, 11:24:22 »
Najważniejszy fragment w tej kwestii
Ważne Uwagi

Główni Producenci olejków eterycznych działający w Polsce

Jeszcze raz wyraźnie podkreślam, do celów leczniczych można stosować tylko olejki czyste chemicznie, naturalne. Jeżeli Producent nie manifestuje na opakowaniu (ulotce), że jego produkt spełnia wymogi Farmakopei Polskiej FP IV lub V (lub innych, np. Europejskiej Farmakopei) lub nie posiada atestu PZH (Państwowy Zakład Higieny), Instytutu Leków czy norm IFRA to taki olejek jest bezwartościowy i nie wolno go stosować do celów medycznych. Jeżeli Producent wyraźnie napisał, że jego olejku nie wolno stosować doustnie – to oznacza, że jego olejek nie spełnia norm farmakopealnych i ma coś do ukrycia. Oczywiście taki olejek nie nadaje się do naszych celów.

Kobietom w ciąży i karmiącym nie wolno zażywać olejków eterycznych

http://www.rozanski.ch/oleum.htm

Uwagi Doktora wprost wynikają z technologii produkcji olejków eterycznych.

Jakość i źródło pochodzenia surowca do produkcji olejków jest też jednym z czynników.

Bo np. jakiś chciwy producent produkował olejki z roślin z terenu np. Czarnobyla... Przykłąd tylko...

Najdroższe są olejki eteryczne produkowane przez destylację z parą wodną ale jest to metoda mniej efektywna, uzyskuje się mniej olejku i taki surowiec jest bardzo drogi.

Więc produkuje się również olejki z użyciem toksycznych ekstrahentów jak rozpuszczalniki przemysłowe.

Dlatego każdy szanowany producent przedstawia wyniki badań laboratoryjnych produktu, który wprowadza do obrotu.

Tak podaje Doktor Różański.

Pozdrawiam,
Paweł

Offline jolajola

• Nowy
  • *
« Odpowiedź #99 dnia: Stycznia 30, 2017, 20:59:34 »
A co sądzicie o olekach firmy aromatica? Pytam bo ktoś na FB ma do odsprzedania po 5 zł za sztukę ...ja oczywiście chciałabym olejek naturalny do celów leczniczych (wewnętrznie ) Kupić to? czy raczej nie bardzo?Jak myślicie?

Offline malalogika

• Mało Pisze
  • **
« Odpowiedź #100 dnia: Stycznia 30, 2017, 21:02:54 »
Chyba Aromatika.....a gdzie to?

Offline Vereinigten

• Dużo Pisze
« Odpowiedź #101 dnia: Stycznia 30, 2017, 21:35:17 »
To że produkuje się olejki z użyciem toksycznych ekstrahentów, nie powinno dawać złego produktu - gdy odparujemy (usuniemy) ekstrahent, produkt taki powinien być bezpieczny. Takie wyciągi metanolowe chociażby.

Co do olejków za 5 złotych, to chyba jakieś kompozycje zapachowe. Prawdziwych olejków trzeba szukać, dodając do ceny jedno zero.
Blog o roślinach leczniczych i ich wykorzystaniu. http://www.manualzielarski.pl/

Offline docent

• Ekspert forum
  • Dużo Pisze
  • jesteśmy tu oboje, ja śpię a Ty się śnisz
« Odpowiedź #102 dnia: Stycznia 31, 2017, 08:30:32 »
ekstrahent zawsze zostaje w olejku, (no chyba,że taki który w warunkach otoczenia jest gazem) może go być jedynie mniej lub więcej, a metanol wcale nie jest toksyczny tylko słabo widoczny  :D :D :D

Offline Alchemik

• Ekspert forum
  • Dużo Pisze
« Odpowiedź #103 dnia: Marca 01, 2017, 08:44:01 »
Owszem, destylacja z parą wodną jest dość uciążliwa, bo sam ją praktykuję już od ok. 10 lat i owszem, jest dość droga w przeliczeniu na warunki domowe. Przemysłowo dałoby się koszty obniżyć.

Osobiście nie polecam stosować do wewnątrz "olejków" za 5 zł, co wielokrotnie powtarzam. Popularna jest ostatnio ekstrakcja nadkrytycznym CO2, ale wiem, że jest nadal dość droga w utrzymaniu i nie każdego producenta stać, stąd ekstrakcja lub rozcieńczanie rozpuszczalnikami.
Wg mnie najlepszy to czysty etanol i potem odparowywanie.
Wszystko, co jesteś w stanie zrobić, czyń to z całą swoją mocą. Nie jutro. Teraz.

Offline zielarz polski

• Global Moderator
  • Dużo Pisze
« Odpowiedź #104 dnia: Marca 10, 2017, 12:12:22 »
Stosowałem olejki eteryczne z firmy Avicenna Oil jako podstawę do wykonywania:
- płukanek jamy ustnej (stan zapalny dziąseł po wstawieniu implantów)
- maści na rany, wg. przepisu Doktora oraz receptury własnej
- mikstury do sauny (nie była wylewana na gorące kamienie tylko na powieszony obok ręcznik)
- oliwki do smarowania dziecięcego brzuszka w kolkach
Jestem zadowolony z efektów.Producent podaje zgodność z wytycznymi IFRA wskazuje zastosowanie do aromatyzacji powietrza, kąpieli i masażu. Czyli wg sugestii Doktora nadają się tylko do stosowania zewnętrznego.
Cena na półce sklepowej od około 5 złoty (za olejek pomarańczowy) w górę.
Niektóre ich olejki (waniliowy, ylang-ilang) to kompozycje.