General Category > Olejki eteryczne.
Olejki eteryczne naturalne
casper:
Jest jakaś godziwa firma w Polsce (ewentualnie za granicą) która produkuje prwdziwe naturalne olejki ?
Panie dr czy przez ostatnie 2 lata zmieniło się coś w jakości olejków ?
Czy takie olejki można stosować wewnętrznie ?
Basia:
Nie ja byłam pytana, ale ja spróbuję odpowiedzieć.
W dobie zarządzania zmianami, dostosowaniami, certyfikatami, ISO, przepisami Unii Europejskiej, ich interpretacją i innymi paskudztwami nie ma żadnych gwarancji, że dzisiejszy produkt tej samej firmy pod tą samą nazwą będzie miał identyczny skład, jak kilka lat temu.
W coś trzeba wierzyć i spróbować albo zrobić sobie własne laboratorium.
Jest wersja pośrednia: hurtownie farmaceutyczne i surowce do robienia leków.
A tak naprawdę, to o jakie olejki chodzi?
Pozdrowienia :-)
krzysiek:
Na którejś z stron pana dr jest o olejkach:
cyt: ,,...W dawkach leczniczych są bezpiecznymi i cennymi lekami, efektywnie działającymi. Przed doustnym zażyciem olejki eteryczne należy zmieszać z miodem, sokiem owocowym, np., cytrynowym lub olejem jadalnym – oliwą, olejem winogronowym, olejem kukurydzianym, makowym lub z tranem czy Linomagiem – płynem (płyn do picia). Lek olejkowy należy dobrze popić ciepłą herbatą lub naparem ziołowym. Oczywiście zażywanie olejku z tranem ma dodatkowe działanie: dostarcza organizmowi naturalne witaminy A i D. Linomag natomiast dostarczy nam witaminę F, która jest szczególnie ważna w leczeniu chorób skóry, paznokci, oczu i włosów. Jednakże nie mogę polecać tych mikstur osobom wrażliwym na niemiłe smaki i zapachy. Potrawy słodkie i tłuste przyspieszają wchłanianie olejków eterycznych z przewodu pokarmowego do krwi i limfy; ułatwiają ich rozprowadzenie po całym ustroju, wniknięcie do komórek ciała oraz nasilają ich działanie ogólne. Na każda łyżkę miodu lub oleju (albo tranu, Linomagu) dajemy 3 krople olejku eterycznego, starannie mieszamy. Tak przygotowana miksturę zażywamy 2 razy dz. po 1 łyżce, po jedzeniu, dobrze popijamy. Jeżeli chodzi o sok owocowy (najlepiej pomarańczowy, cytrynowy, grejfrutowy, marchewkowy): 100 ml soku + 3 krople olejku, energicznie zmieszać. Można też dodawać olejek eteryczny (3 krople) do ciepłego mleka z miodem i pić 2-3 razy dz..."
Natomiast pan dr pisał że poleca olejki firm takich jak:
cyt:
Kej,
Avicenna-Oil,
ETJA,
Herbapol,
Pollena-Aroma,
Alba Thyment,
Hasco-Lek,
Rowa-Wagner,
Casella-med.,
G.R. Lane,
Naturwaren,
Tag-Pol J.V./Sabana Oil/
Ja ze swojej strony mogę polecić olejki tej ostatniej firmy - sabana ponieważ często ich używam
bapona:
Poszukuję naprawdę dobrego olejku frankincense, w Polsce znanego jako olejek z
kadzidłowca. W normalnej, czyli rozsądnej cenie.
Wydaje mi się, że dobre są olejki dr Beta (ale nie mają olejku z kadzidłowca!!!).
Olejki potrzebne mi są do wcierania w skórę przy bólach występujących w boreliozie.
Pozdrawiam :)
Basia:
Po prostu spróbuj:
http://www.allegro.pl/item871863531_kadzidlowiec_olejek_eteryczny_15ml.html
Za tą cenę 5,90 zł to nic nie ryzykujesz, a wydaje się, że to sprzedaje firma, czyli będzie do namierzenia nawet w przyszłości.
Powodzenia :-)
Nawigacja
[#] Następna strona
Idź do wersji pełnej