Autor Wątek: Olejki eteryczne naturalne  (Przeczytany 100554 razy)

Offline casper

• Nowy
  • *
Olejki eteryczne naturalne
« dnia: Grudzień 10, 2009, 18:38:26 »
Jest jakaś godziwa firma w Polsce (ewentualnie za granicą) która produkuje prwdziwe naturalne olejki ?

Panie dr czy przez ostatnie 2 lata zmieniło się coś w jakości olejków ?

Czy takie olejki można stosować wewnętrznie ?

Offline Basia

• Płytki nurek
  • Global Moderator
  • Dużo Pisze
Odp: Olejki eteryczne naturalne
« Odpowiedź #1 dnia: Grudzień 12, 2009, 21:33:19 »
Nie ja byłam pytana, ale ja spróbuję odpowiedzieć.
W dobie zarządzania zmianami, dostosowaniami, certyfikatami, ISO, przepisami Unii Europejskiej, ich interpretacją i innymi paskudztwami nie ma żadnych gwarancji, że dzisiejszy produkt tej samej firmy pod tą samą nazwą będzie miał identyczny skład, jak kilka lat temu.
W coś trzeba wierzyć i spróbować albo zrobić sobie własne laboratorium.
Jest wersja pośrednia: hurtownie farmaceutyczne i surowce do robienia leków.
A tak naprawdę, to o jakie olejki chodzi?
Pozdrowienia :-)

Offline krzysiek

• Nowy
  • *
« Odpowiedź #2 dnia: Grudzień 12, 2009, 22:12:34 »
Na którejś z stron pana dr jest o olejkach:

cyt: ,,...W dawkach leczniczych są bezpiecznymi i cennymi lekami, efektywnie działającymi. Przed doustnym zażyciem olejki eteryczne należy zmieszać z miodem, sokiem owocowym, np., cytrynowym lub olejem jadalnym – oliwą, olejem winogronowym, olejem kukurydzianym, makowym lub z tranem czy Linomagiem – płynem (płyn do picia). Lek olejkowy należy dobrze popić ciepłą herbatą lub naparem ziołowym. Oczywiście zażywanie olejku z tranem ma dodatkowe działanie: dostarcza organizmowi naturalne witaminy A i D. Linomag natomiast dostarczy nam witaminę F, która jest szczególnie ważna w leczeniu chorób skóry, paznokci, oczu i włosów. Jednakże nie mogę polecać tych mikstur osobom wrażliwym na niemiłe smaki i zapachy. Potrawy słodkie i tłuste przyspieszają wchłanianie olejków eterycznych z przewodu pokarmowego do krwi i limfy; ułatwiają ich rozprowadzenie po całym ustroju, wniknięcie do komórek ciała oraz nasilają ich działanie ogólne. Na każda łyżkę miodu lub oleju (albo tranu, Linomagu) dajemy 3 krople olejku eterycznego, starannie mieszamy. Tak przygotowana miksturę zażywamy 2 razy dz. po 1 łyżce, po jedzeniu, dobrze popijamy. Jeżeli chodzi o sok owocowy (najlepiej pomarańczowy, cytrynowy, grejfrutowy, marchewkowy): 100 ml soku + 3 krople olejku, energicznie zmieszać. Można też dodawać olejek eteryczny (3 krople) do ciepłego mleka z miodem i pić 2-3 razy dz..."

Natomiast pan dr pisał że poleca olejki firm takich jak:

cyt:
Kej,

Avicenna-Oil,

ETJA,

Herbapol,

Pollena-Aroma,

Alba Thyment,

Hasco-Lek,

Rowa-Wagner,

Casella-med.,

G.R. Lane,

Naturwaren,

Tag-Pol J.V./Sabana Oil/

Ja ze swojej strony mogę polecić olejki tej ostatniej firmy - sabana ponieważ często ich używam

Offline bapona

• Średnio Pisze
« Odpowiedź #3 dnia: Grudzień 14, 2009, 22:20:02 »
Poszukuję naprawdę dobrego olejku frankincense, w Polsce znanego jako olejek z
kadzidłowca. W normalnej, czyli rozsądnej cenie.
Wydaje mi się, że dobre są olejki dr Beta (ale nie mają olejku z kadzidłowca!!!).
Olejki potrzebne mi są do wcierania w skórę przy bólach występujących  w boreliozie.
Pozdrawiam :)

Offline Basia

• Płytki nurek
  • Global Moderator
  • Dużo Pisze
« Odpowiedź #4 dnia: Styczeń 14, 2010, 12:22:50 »
Po prostu spróbuj:
http://www.allegro.pl/item871863531_kadzidlowiec_olejek_eteryczny_15ml.html

Za tą cenę 5,90 zł to nic nie ryzykujesz, a wydaje się, że to sprzedaje firma, czyli będzie do namierzenia nawet w przyszłości.
Powodzenia :-)

Offline stukam kopytkami

• Ekspert forum
  • Dużo Pisze

Offline krynia

• Średnio Pisze
« Odpowiedź #6 dnia: Wrzesień 14, 2011, 11:17:00 »
Korzystam z olejków z linka Magdaleny. Jestem zadowolona.

Offline Boronina

• Nowy
  • *
« Odpowiedź #7 dnia: Sierpień 14, 2012, 13:17:16 »
Jakie olejki można wcierać w skórę bez rozcieńczenia? Dr. Różański pisze o olejku cedrowym, melisowym, herbacianym i lawendowym. A inne np eukaliptus?

Offline Popyrtany

• Średnio Pisze
« Odpowiedź #8 dnia: Sierpień 15, 2012, 14:32:27 »
Gdzieś podsłyszałem, że fajny sposób na rozpylenie olejków w pokoju to skapnięcie tejże substancji na żarówkę. Mam tam jakiś śmieszny olejek ale nie jest on dobrej jakości, podejrzewam. Mimo to zapach w pokoju jest odczuwalny. Może większa ilość jakiegoś lepszego "specyfiku"  pomagałaby np. przy chorobie? Wdychanie tych "oparów" wydaje się dobrym sposóbem, przecież podobnie wszystko działa przy inhalacji.

Zastanawiam się tylko, czy wysoka temperatura nie niszczy cennych składników?

Offline Alchemik

• Ekspert forum
  • Dużo Pisze
« Odpowiedź #9 dnia: Sierpień 15, 2012, 19:25:15 »
Niszczy bo dochodzi do pirolizy na nagrzanej powierzchni żarówki.
Lepiej będzie na spokojnie używać kominka do olejków i ogrzewacz. Dłuższy czas parowania itym samym dłuzej oddziałuje olejek.
Ew. inhalacje na gorącej wodzie   tyle tego jest, a wszystko opisane
Wszystko, co jesteś w stanie zrobić, czyń to z całą swoją mocą. Nie jutro. Teraz.

Offline Boronina

• Nowy
  • *
« Odpowiedź #10 dnia: Sierpień 17, 2012, 19:17:47 »
Ciężka sprawa z tymi olejkami. Firmy nie o wszystkim informują. Napisałam maila do jednego dystrybutora olejków i napisał mi które ich olejki są naturalne a które mieszane. Czekam na odpowiedź od pozostałych.

Offline ineslik

• Global Moderator
  • Dużo Pisze
    • herbiness
« Odpowiedź #11 dnia: Sierpień 17, 2012, 20:36:52 »
może ujawnisz tę korespondencję?

Offline Boronina

• Nowy
  • *
« Odpowiedź #12 dnia: Sierpień 18, 2012, 06:42:03 »
Firma Kej
"Nasze olejki nie są rozcieńczane. Są to naturalne olejki eteryczne zarejestrowane jako kosmetyki. Atestów PZH, Instytutu Leków nie posiadamy. W przeważającej mierze olejki zgodne są z Farmakopeą Europejską. Olejki jako kosmetyki są do użytku zewnętrznego. Nie należy stosować ich wewnętrznie. Uzyskiwane są na drodze destylacji parowej, niektóre metodą
ekstrakcji. Olejki bez napisu naturalny są identyczne z naturalnym."

Offline Boronina

• Nowy
  • *
« Odpowiedź #13 dnia: Sierpień 20, 2012, 12:17:06 »
Z rozmowy tel z Avicenna dowiedziałam się że:

Olejek eukaliptusowy mają zarejestrowany jako lek i jest to jedyny olejek który jest zarejestrowany jako lek który oni posiadają.

Olejki zgodne z farmakopeą to:
Tymiankowy
Szałwiowy
Świerkowy
Sosnowy
Rozmarynowy
Pomarańczowy
Miętowy
Lawendowy
Z Melisy
Z Kopru Włoskiego
Anyżowy
Cynamonowy
Eukaliptusowy
Goździkowy
Z drzewka Herbacianego
Jałowcowy

Na niektórych olejkach nie ma atestu PZH bo od któregoś roku nie ma obowiązku żeby to robić. Olejek musi być jedynie zgłoszony jako kosmetyk.

Olejki sa w 100% naturalnymi olejkami bez konserwantów, wypełniaczy, dodatków chemicznych.

Nie są zalecane do użytku wewnętrznego bo Avicenna nie robiła badań pod tym kontem, są zbadane dermatologicznie.

Offline Boronina

• Nowy
  • *
« Odpowiedź #14 dnia: Sierpień 20, 2012, 13:02:31 »
O wprowadzaniu kosmetyków do sprzedaży : http://skladnikikosmetyczne.blogspot.com/2009/08/system-wprowadzania-kosmetykow-do.html

W skrócie:
Teraz jest tak że wystarczy zgłosić do KSIoK wprowadzenie kosmetyku do sprzedaży, całą dokumentacje o kosmetyku, jego składzie, badania itd przechowuje producent. Dopiero gdy komuś cos sie stanie np zachoruje po jakimś kosmetyku, wtedy dopiero dane o składzie są udostępniane TYLKO Państwowej Inspekcji Sanitarnej i zakładom opieki zdrowotnej.

Wychodzi na to że nikt nie kontroluje przed wprowadzeniem do sprzedaży tego czy dany produkt jest bezpieczny i nie zagraża zdrowiu ludzi. Wszystko stosujemy na własna odpowiedzialność. Dopiero gdy coś się stanie jakaś instytucja może zainteresuje się danym produktem.

Dr. Różański napisał: "Jeszcze raz wyraźnie podkreślam, do celów leczniczych można stosować tylko olejki czyste chemicznie, naturalne. Jeżeli Producent nie manifestuje na opakowaniu (ulotce), że jego produkt spełnia wymogi Farmakopei Polskiej FP IV lub V (lub innych, np. Europejskiej Farmakopei) lub nie posiada atestu PZH (Państwowy Zakład Higieny), Instytutu Leków czy norm IFRA to taki olejek jest bezwartościowy i nie wolno go stosować do celów medycznych."

Jak widać czasy bardzo się zmieniły. Już nie potrzeba atestu PZH a jeśli jest to o niczym nie świadczy. O tym że olejki spełniają normy farmakopei powie nam każda firma z którą będziemy rozmawiać.Normy IFRA też obecnie o niczym nie świadczą.