General Category > Gospodarstwo domowe
Ozon - uniwersalny "czyścik"
docent:
wróciłem na moment z urlopu :D kurde po mojemu to będzie to jakiś pic, na pewno na wodę, słusznie wskazano w dyskusji obawę o utlenianie wrażliwych substancji w pożywieniu za pomocą ozonu. Ucierpią choćby barwniki antocyjanowe wrażliwiutkie na wszelakie utleniacze. W niektórych stacjach uzdatniania wody stoją ozonatory i zastępuje to chlorowanie wody. Ozon rozkłada chemię ulegając samemu rozkładowi, stąd np.: dziura ozonowa. Nie potrafię wydumać co się stanie np z mięsem po takim bąbelkowaniu :D, czerwone barwiki w mięsie zbrunatnieją?i to pewnie po wierzchu...no nie wiem jak atrakcyjny sensorycznie będzie takie coś.., zresztą samo działanie ozonu na jedzenie to jedno, po drugie to też bym sie zastanowił co dalej jak zjemy takie gazowane coś. Co zrobi w naszym organizmie nieprzereagowany ozon? jak to zadziała na mikroflorę? skoro tłucze borelki.......?
Nawigacja
Idź do wersji pełnej