Autor Wątek: Rady i Porady - wszystko co moze nam byc pomocne... :)  (Przeczytany 9269 razy)

Offline Ingwer

• Dużo Pisze
Rady i Porady - wszystko co moze nam byc pomocne... :)
« dnia: Grudzień 01, 2011, 10:53:21 »

Słysząc wołanie o pomoc -
pomagamy... wołać.

Radomir Dobke

Mysle, ze ten watek przyda sie po trosze kazdemu z Nas... ;D

Offline Ingwer

• Dużo Pisze
Odp: Rady i Porady - wszystko co moze nam byc pomocne... :)
« Odpowiedź #1 dnia: Grudzień 03, 2011, 19:26:59 »

Skorupki orzechow z azjatyckiego drzewa orzechowca pioracego ( Sapindus )
O orzeszkach pioracych juz pisalam...
dodam jeszcze, ze pranie przy ich pomocy,  nie zzera nadruku z czarnych koszulek, ;)
Jedynym warunkiem jest miekka woda do prania.
Wymoczone w wodzie doskonale radza sobie  z inwazją mszyc w ogrodzie.  ;)
Nie podrazniaja skory, dlatego wazne sa dla alergikow i ludzi, ktorzy maja rozne problemy skórne.

Offline Ingwer

• Dużo Pisze
« Odpowiedź #2 dnia: Grudzień 04, 2011, 16:07:41 »

Czasem trudno jest domyc jakas butelke wewnatrz, sloiczek, czy kubeczek z " wzartymi " plamami...
Z wlasnego doswiadczenia moge napisac, co sama z takimi problemikami robie.
Do butelki, sloika - wsypuje ryz, odrobine sody, wody, octu.
Mocno wstrzasam naczyniem. Na wszelkie kierunki.
Mozna tak pozostawic na troche, wstrzasanie powtarzac do skutku, czyli do wyczyszczenia naczynia.
Natomiast, jesli nalot "uparty" jest - mam garstke malutkich kamyczkow, zwyklych, polnych...
Robie to samo co z ryzem.  ;D
Jesli nalot osiadzie w garnku ze stali nierdzewnej, najprostrzym sposobem jest
zagotowanie wody z jakimkolwiek kwasem - ocet, z kapusty kiszonej, z ogorkow kiszonych...
Eventualnie - wyczyszczenie pasta - ale to juz chemia. :)

Offline Ingwer

• Dużo Pisze
« Odpowiedź #3 dnia: Grudzień 04, 2011, 19:27:17 »

W podobny sposob bedzie dzialal wsypany do naczyn piasek, polamane skorupki jajek.
Doskonale spisuje sie ciepla woda z octem i garscia soli, pozostawione na kilka godzin w naczyniu.
To - mysle - powinno oczyscic takze osad w filizankach po parzeniu ziolek.

Cz wiecie jak mozna uratowac "marniejaca" roslinke doniczkowa?
Wystarczy do ziemi w doniczce z ta roslinka wlac, zakopac bialko z 1 jajka.
Warto wiedziec, warto czasem sprobowac... :)

Chcac zaoszczedzic na ogrzewaniu, miec cieplej w domu, proponuje zastosowac stary sposob :
Pod dywan, wykladzine, chodnik, podlozyc szary papier, gazete, ( byle nie z kolorowych drukow ).

Pielegnacja linoleum wymaga - prawie zawsze - kupna odpowiedniego srodka pielegnujacego.
(najczesciej chemicznego)...
Pastowanie tego typu podlog powoduje ciemnienie tworzywa i pozostawia smugi.
Sprobojmy  innego sposobu - przetrzec tworzywo wilgotna szmatka nasaczona nafta... :)

Bardzo czesto uzywamy plastikowych wieszaczkow przyssawkowych na kafelkach,
czy to w kuchni, czy w lazience.
Niestety - czesto nam "odpadaja, odskakuja".
Jesli natomiast gumke posmarujemy bialkiem z jajka,
mozemy taki wieszaczek przyssac nawet do scianki szafki, nie tylko do kafelkow... :)

Offline Ingwer

• Dużo Pisze
« Odpowiedź #4 dnia: Grudzień 14, 2011, 19:44:05 »

Zblizaja sie Swieta...

Jesli sa dla Was wazne - jakosc i smakowitosc potraw - warto przeczytac i ev. stosowac...
Chcialabym przekazac pewne dosc istotne wskazowki, z ktorych mozna skozystac, - albo tez nie...

Wszelkiego rodzaju pieczone miesa, ktore chetnie przygotowywujemy na okres swiateczny -
nie wskazane jest odgrzewac przy pomocy tluszczu ! Powtorne smazenie miesa jest niezdrowe i niesmaczne.
Oczywiscie, mozna to zrobic w mikroweli, lecz w ten sposob niszczymy smakowe i prozdrowotne walory miesa (potraw).

Czyli -
odgrzewamy na parze: mieso, niezaleznie jakie by to nie bylo, pozostawione w naczyniu w ktorym bylo podawane, wraz z sosem, tluszczem, przykryc (najlepiej namoczona gliniana pokrywa) postawic na garnku z gotujaca sie woda.
Przy panierowanym kotlecie, dobrze jest podlozyc wiorki swiezego maselka, do mies z sosami, dodac troszke wody.
W miedzy czasie nalezy przynajmniej raz podniesc pokrywke i przewrocic miesa.
w folii: wiadomo - wraz z (przeznaczonym do wysokich temperatur) woreczkiem, wkladamy do goracego piekarnika,
lub do goracej wody. Do wnetrza woreczka, takze odrobinka maselka, lub troszke wody.

Wieksze kawalki miesa "oczyszczamy" z sosu, tluszczu, kladziemy pod przykryciem,
na duzym sicie, nad gotujaca sie woda.

Odgrzewanie zup tradycyjnym sposobem, - bezposrednio na plycie kuchenki,
prowadzi takze do utraty walorow smakowych i zdrowotnych.
Ogrzewanie metoda " au bain mare " - czyli w kapieli wodnej, przywraca potrawom pierwotny smaczek swiezosci.
Tak przygrzane potrawy plynne, beda w dalszym ciagu cieszyc nasze podniebienia.

Piekac ciasta, wazne jest, aby wszystkie skladniki posiadaly jednakowa temperature, jajka, mleko, tluszcz, nalezy duzo wczesniej wyjac z lodowki. Przygotowanie produktow sypkich, suszonych owocow, takze jest wazne.Wszystko powinno miec temperature pokojowa - rowna dla kazdego produktu.

Robiac ciasta nalesnikowe, wazne jest po polaczeniu wszystkich skladnikow, pozostawienie gotowego ciasta na ok. pol godziny, pod przykryciem, w spokoju.

Offline Ingwer

• Dużo Pisze
« Odpowiedź #5 dnia: Grudzień 26, 2011, 21:14:34 »
Ekologiczny plyn do mycia naczyn.
0,5l wody
200g soli
100ml. octu /esencja/
sok z trzech cytryn.
Zmieszac wszystkie skladniki razem i zagotowac.
Na wolnym ogniu gotowac ok 10-15 min. (lekko zgestnieje).

Zasmazka - lyzka maki prazonej na tluszczu, czesto stosowana do zageszczania zup, jest dodatkiem bardzo szkodliwym.
Powoduje uszkodzenia watroby i trzustki. Znajdowala czeste zastosowanie w "czasie glodu" podczas pierwszej wojny swiatowej, "odkrycie" tego okresu.

Zastosowanie mak zbozowych do pielegnacji ciala

Dobrym srodkiem do mycia twarzy, calego ciala, i rak w zastepstwie mydla, jest
papka ze zmielonych nasion siemienia lnianego i zmielonych platkow owsianych.
Proszek zalac goraca woda, "obmywac" twarz okreznymi ruchami,
masaz taki wykonywac pare minut, w zaleznosci od czasu, jakim dysponujemy.
(2-3min.) Splukac chlodna, zimna woda.
Zastosowanie maki owsianej do kapieli ma wlasciwosci lecznicze dla skory wrazliwej i suchej.
Maka gryczana stosowana jako srodek myjacy, nadaje sie do mycia calego ciala. skora po umyciu jest gladka i miekka,
maka gryczana nie wysusza skory.
Wartosciowy jest przepis podany przez Mire - mycie wlosow maka z cieciorki,
po nalozeniu kompresu z oleju kokosowego z cytryna, daje swietne wyniki.

Offline alelen

• Moderator
  • Średnio Pisze
« Odpowiedź #6 dnia: Grudzień 30, 2011, 21:30:08 »
Ja jestem wielką miłośniczką octu. Czyszczę nim co tylko się da. Świetnie spisuje się w łazience i do czyszczenia klawiatury komputera. Dodaję też filiżankę octu do ostatniego płukania prania. Ocet  używam także do czyszczenia toalet, zamiast tych wszystkich wc kaczek czy coś.

Nie doceniałam wcześniej ściereczek lnianych. Sprawdzają się cudownie przy czyszczeniu szyb, luster, kafelek, a także powierzchni metalowych i wszelkich innych. Wyrzuciłam dzięki nim wszelkie płyny. Wystarczy woda i dwie ściereczki. Jedna wszystko jedno jaka, mokra, która zmywam powierzchnię, drugą koniecznie lnianą wycieram do sucha. Żadnych smug na lustrach, szybach, czy stali nierdzewnej. Szybko i tanio. Oczywiście czasem są poważniejsze zabrudzenia i wtedy radze sobie najczęściej przy pomocy octu, zwłaszcza jak już są osady z kamienia. Watkę zmoczoną octem zostawiam na jakąś chwile na takim mocniej zabrudzonym miejscu.

Zdarzyło mi się przywracać do normalnego używania zalane mieszkanie. Woda stała tam kilka tygodni i nie trzeba dokładnie opowiadać jaki był efekt. Czyściłam wszystko  octem, także ściany.  Czyściłam też octem ściany zagrzybione z dobrym efektem. Czasem przy takich poważniejszych zabrudzeniach dodaję do wody którą myję olejek z drzewa herbacianego.
Olejek z drzewa herbacianego dodaję czasem tez do wody którą myję podłogi i kroplę na wilgotną ściereczkę do kurzu. Utrzymuje się później jednak specyficzny zapach, no ale ja go lubię.

Gorzej radzę sobie z przypaleniami, a że jestem człowiekiem czasem roztargnionym to czy owo mi wykipi. Może ktoś z was dokonał jakiegoś wiekopomnego wynalazku w tym względzie?

Offline Alchemik

• Ekspert forum
  • Dużo Pisze
« Odpowiedź #7 dnia: Grudzień 31, 2011, 11:07:07 »
Na wilgotno zwęglone resztki z sodą oczyszczoną i zostawić pod wilgotną ściereczką. Przy czym sody dać sporo.
Wszystko, co jesteś w stanie zrobić, czyń to z całą swoją mocą. Nie jutro. Teraz.

Offline ewula K

• Dużo Pisze
« Odpowiedź #8 dnia: Styczeń 21, 2013, 22:29:56 »
Zima trzyma, śmichu ni ma" :)
Przepis na ekologiczny rozmrażacz do zamarzniętych szyb samochodowych:

Zadanie to  możesz też sobie ułatwić spryskując zaszronioną szybę odmrażaczem, który po kilku minutach rozpuści niechcianą warstwę. W sklepach takie preparaty kosztują od około dziesięciu złoty wzwyż. Możesz jednak przygotować je samemu. Potrzebujesz dwóch szklanek octu i jednej szklanki wody. Wystarczy zmieszać składniki i przelać do atomizera na przykład po płynie do mycia szyb.

Jeszcze nie próbowałam jego  mocy, niedawno znalazłam ten sposób i najpierw przesyłam Wam. :)

Offline dora

• Nowy
  • *
« Odpowiedź #9 dnia: Czerwiec 25, 2016, 12:15:21 »
Zgadzam się z Alelen ..ocet rewelacja.
Niezastąpiony do czyszczenia szyb w kabinach prysznicowych. Idealnie usuwa osad, zacieki itp.
Mieszam z wodą i wlewam do spryskiwacza. Psik, psik i po zaciekach.

Offline antonia

• Więcej Pisze
  • Beate vivere est honeste vivere
« Odpowiedź #10 dnia: Czerwiec 25, 2016, 14:20:28 »
Peelingi ziołowe pod prysznic:
Wyciśnięte zioła po nalewkach, odwarach itp. mieszam z mieloną kawą, solą i odrobiną oleju, pakuję to wszystko w małą, płaską siateczkę do prania biustonoszy (w celu uniknęcia chlapania po całej łazience) i tym nacieram całe ciało. Po spłukaniu skóra jest cudownie nawilżona i pachnąca.

Offline dora

• Nowy
  • *
« Odpowiedź #11 dnia: Czerwiec 26, 2016, 10:36:09 »
Antonina, a spróbuje Twoich wynalazków :)

Do peelingów jeszcze mogę zaproponować prostsze...
Ot fusy z kawy wymieszane z grubym cukrem lub solą, nałożyć na wilgotną dłoń i masować ciało. Tez rewelacja .. i ten zapach kawy :)

Offline antonia

• Więcej Pisze
  • Beate vivere est honeste vivere
« Odpowiedź #12 dnia: Czerwiec 26, 2016, 15:03:47 »

:)
Do peelingów jeszcze mogę zaproponować prostsze...
Ot fusy z kawy wymieszane z grubym cukrem
Racja, z pewnością prostsze i tańsze, ale mi bardziej zależy na jakości substancji wchłanianych przez skórę.
Używając do peelingów mieszanki z ziół, grubo mielonej kawy, oleju kokosowego i soli w porównaniu do fusów i cukru od razu i na długo poczujesz różnicę.