Autor Wątek: Proszę o Waszą pomoc w walce z boreliozą.  (Przeczytany 58123 razy)

Offline Renia

• Ekspert forum
  • Dużo Pisze
Odp: Proszę o Waszą pomoc w walce z boreliozą.
« Odpowiedź #225 dnia: Listopada 07, 2016, 22:25:35 »
Jakie zaśmiecanie? - tym co bb niszczy stawy siedmiopalecznik się przyda. Jak Alla zlokalizuje te hektary siedmiopalecznika, to będzie kogo prosić o przysługę.
,,Nie ten przyjaciel, kto współczuje, a ten kto pomaga." Thomas Fuller

Offline alla

• Średnio Pisze
« Odpowiedź #226 dnia: Listopada 08, 2016, 17:19:43 »
DZIĘKI! Zlokalizowałam, zanotowałam i nawet podjechałam tam na chwilkę samochodem  :) przecież to ode mnie rzut beretem, jakieś 15 km.
Dzisiaj i jutro mam dni "serowe" ... serowarzę znaczy się  :D Ale w piątek, co świt, jadę szukać siedmiopała mojego kochanego. Jak znajdę dam znać w wątku siedmiopałecznikowym.
Ale się cieszę!  :)

Offline Basia

• Płytki nurek
  • Global Moderator
  • Dużo Pisze
« Odpowiedź #227 dnia: Listopada 08, 2016, 19:28:43 »
Szukaj koło mchu torfowego, bobrka, żurawin i bagna, najlepiej niedaleko wody. Potrafi wchodzić w wodę.

Pozdrowienia :-)

Offline Basia

• Płytki nurek
  • Global Moderator
  • Dużo Pisze
« Odpowiedź #228 dnia: Listopada 08, 2016, 21:05:09 »
Basiu no to co, może rzeczywiście warto przed zalaniem alko wymoczyć suszony surowiec (korzeń) w wodzie? Jak to jest? Ale, na przykład, siedmiopałecznik już tak nie pije jak szczeć  :-\

Podkład teoretyczny jest tutaj: http://rozanski.li/1053/nalewka-i-intrakt-tinctura-et-intractum/
Chodzi o to, by nie było różnicy między ilością wody dla surowca świeżego i suszonego - formalnie tak się robi według zwyczajów w farmakopei.
Bardzo często u naszego Gospodarza się przewija tekst typu "ileś g surowca świeżego lub suszonego".

Ale w przepisie może być, czy surowiec ma być suchy czy świeży, to wtedy należy robić według przepisu. No, chyba, że chce się coś ukombinować - w końcu jeśli się nie posługujemy jakimiś trującymi surowcami, typu pokrzyk, to można robić własne eksperymenty.

Offline Optimus

• Dużo Pisze
« Odpowiedź #229 dnia: Listopada 11, 2016, 19:38:08 »
Sądzę, że ekstrakcja przy suchym surowcu jest znacznie bardziej efektywna.
Dla najlepszych rezultatów byłoby użycie suchego surowca, po odsączeniu zalanie go gorącą wodą (jeśli wysoka temp. nie szkodzi), a następnie użycie prasy do wyciśnięcia maksimum.

Offline Basia

• Płytki nurek
  • Global Moderator
  • Dużo Pisze
« Odpowiedź #230 dnia: Listopada 11, 2016, 22:06:01 »
Zwykle świeży surowiec nie stracił jeszcze wielu własności, na przykład olejków. Czasem jednak trzeba surowiec najpierw wysuszyć - tak jest z perukowcem.

Offline Optimus

• Dużo Pisze
« Odpowiedź #231 dnia: Listopada 12, 2016, 00:45:20 »
No tak, nie wyraziłem się jasno.
Chodziło mi o sytuację kiedy surowiec już jest suchy i namacza się go przed przystąpieniem do ekstrakcji, lub używa całkowicie suchego surowca
Wyobraźnia podpowiada mi, że z tego drugiego alkohol wyekstrahuje więcej substancji czynnych bo głębiej wniknie.

Offline DorotaDax

• Nowy
  • *
« Odpowiedź #232 dnia: Listopada 27, 2016, 12:29:59 »
Dzień dobry. Jestem chora na borelioze. Mieszkam w Bytomiu. . W tamtym roku w lipcu urządlil mnie szerszen. Miałam rumień ale lekarz nie dał mi żadnych leków na oprócz calcium. Niestety bakterie dały znać o sobie w czerwcu tego roku i byłam 3 tygodnie w szpitalu zakaźnym w Bytomiu na wlewach . B. z Lyme. Przeciwciala igm na poziomie 34-36  z Western blota i elisy, igg 4 to wyniki z lipca br.  Jeszcze nie robiłam aktualnych. Głównie atakuje mi układ nerwowy ruchu łokieć i palce. Co mnie bardzo martwi bo jestem zawodowo pianistka i pracuje w teatrach muzycznych.  Do września nie miałam żadnych objawów choroby.  Niestety wróciły bóle kolqn a teraz jeszcze nowe bóle zębów.  Robiłam ostatnio tk zębów i wszystko jest ok . Od września stosuje zioła w kapsułkach szczec, rdestowiec i ashwagandha. Biorę regularnie, niestety zauważyłam że zaczynam tyć  mam ciastowate jakby spuchniete ciało.  Nie biire wszystkich ziół z protokołu buhnera bo od 8 lat mam niedoczynność tarczycy hashimoto i boje się Sama pobudzać układ immunologiczny.  Bardzo proszę o kontakt.  Chciałabym na stale być pod kontrolą i leczeniem specjalisty z zakresu ziołolecznictwa. Nie chce jeszcze łączyć leczenia z antybiotykami np Ilads bo skutki uboczne mogą być ogromne. 
« Ostatnia zmiana: Listopada 27, 2016, 12:39:54 wysłana przez DorotaDax »