Autor Wątek: hormonalna terapia zastępcza  (Przeczytany 35658 razy)

Offline Henryk Rozanski

• Administrator
  • Mało Pisze
    • Medycyna dawna i współczesna
Odp: hormonalna terapia zastępcza
« Odpowiedź #15 dnia: Czerwca 01, 2011, 10:00:00 »
Skrzyp w tabletkach jest dostępny - to wiem. A może jeśli nie rutyna z ruty, to może będzie z ziela gryki? Warto chyba porozmawiać w aptece albo sklepie zielarskim, czy nie istnieją jakieś suplementy z jakąś naturalną rutyną.

Pozdrowienia :-)

Basia ma rację, wyciąg z gryki (Fagopyrum esculentum Moench, ang. buckwheat, niem Echter Buchweizen, fr. sarrasin), jakże obecnie rzadko stosowany jest doskonałym źródłem rutyny (3-rutynozyd kwercetyny). Najlepiej wysiać grykę i w czasie kwitnienia zbierać, a potem na świeżo zalewać gorącym alkoholem 40-50% (intrakt). Bioflawonoidy zawarte w gryce są przyswajalne (dawne krople Rutisol, w socjalizmie dostępne). Działa venoprotekcyjnie, antyoksydacyjnie, przeciwwysiękowo i przeciwzapalnie, wyraźnie diuretycznie. Poprawia krążenie krwi w mózgowiu, mięśniach, wieńcowe oraz w kończynach. Estry kwasu kawoilochinowego oraz kwas galusowy zawarte w gryce działają hepatoprotekcyjnie i ochronnie na nerki.

Adrian Budek

• Gość
« Odpowiedź #16 dnia: Czerwca 01, 2011, 10:36:21 »
Bioflawonidy typu rutyna bardzo dobrze uszczelniają tkankę łączną i naczynia krwionośne. Warto też tu wspomnieć o witaminie C, która ma dodatkowo działanie odtoksyczniające. Rutyna w połączeniu z witaminą c może czynić cuda. Zapoznałem się również z wieloma badaniami, gdzie zaobserwowano bardzo niski poziom witaminy C u osób otyłych. Czym człowiek był grubszy tym mniejsze było stężenie witaminy c w osoczu krwi.
Badania wykazały także, że osoby ćwiczące z niskim poziomem witaminy spalają o 30% mniej tłuszczu niż osoby z normalnym poziomem kwasu askorbinowego.

Jest kilka teorii o witaminie C jedna, według mnie najciekawsza mówi, że zalecane dawki kwasu askorbinowego nie chronią nas przed szkorbutem tylko wydłużają go w czasie niszcząc powoli przez lata nasz organizm i narządy.

Offline ineslik

• Global Moderator
  • Dużo Pisze
    • herbiness
« Odpowiedź #17 dnia: Czerwca 01, 2011, 18:54:08 »
Dziękuję. Teraz już wiem , dlaczego kocham grykę.

Sprawdziłam oferty aptek internetowych pod kątem rutyny - tabletki i tylko tabletki.

Offline kasia

• Więcej Pisze
« Odpowiedź #18 dnia: Czerwca 18, 2011, 18:49:53 »
Od jakiegos czasu testuję nalewkę Klimax Herbapolu,zawierający serdecznik ,tasznik,melisę ,chmiel i cimcifugę .Odczuwam poprawę samopoczucia,zmniejszyła się nieco potliwość.Dobrze spię,tzn,prawie jak kamień i nie pamiętam czyw nocy wstaję czy nie-przedtem wstawałam conajmniej raz i miałam problemy z zaśnięciem,a po przebudzeniu nocnym wiadomo było,że wcale nie zasnę ponownie.Zastanawia mnie natomiast brzydki zapach moczu po tym środku.Po odstawieniu znowu zapach jest ok.Brzydki  zapach moczu miałm,gdy brałam HTZ.Na forum kafeteryjnym ,babka mieszkająca w Niemczech pisala ,że tam,w jakimś niezaleznym instytucie badania jakości, wykonano testy jakościowe specyfikow "naturalnych" na menopauzę i tylko dwa byly zgodne z podawana zawartością,do reszty dodawano estrogeny.Więc działały pewnie rewelacyjnie choć podstępnie.Przez analogię zaczęłam się zastanawiać jak to jest z jakością środków naturalnych dostępnych w naszych aptekach.Czy jest nadzór sprawdzający czy czegoś ponadstandardowego nie domieszano?Cimcifuga jest pochodzenia amerkańskiego,co budzi moje obawy ,w związku z ichniejszą korporacyjna polityką.Co o tym myslicie?

Offline halina1

• Dużo Pisze
« Odpowiedź #19 dnia: Czerwca 18, 2011, 19:29:55 »
Hej dziewczyny, poczytajcie o szelężniku- ona ma coś do powiedzenia w kwestii uderzeń gorąca.

Offline ineslik

• Global Moderator
  • Dużo Pisze
    • herbiness
« Odpowiedź #20 dnia: Czerwca 18, 2011, 20:46:17 »
Kasiu, ja myślę, że po chrobotku i świbce to teraz cimcifuga ma u mnie 1 miejsce za nazwę.

Offline kasia

• Więcej Pisze
« Odpowiedź #21 dnia: Czerwca 19, 2011, 17:30:08 »
Inez a Kisielina nocnicowata?

Offline ineslik

• Global Moderator
  • Dużo Pisze
    • herbiness
« Odpowiedź #22 dnia: Czerwca 19, 2011, 19:41:23 »
ładnie, po angielski "dzika godzina czwarta".
Powinniśmy zrobić listę przebojów! A przytulia to teraz imię mojej kotki - coś jakby jej charakter.

Offline supermame

• Nowy
  • *
« Odpowiedź #23 dnia: Czerwca 21, 2017, 09:57:42 »
apropo terapii hormonalnej czytałam https://www.stolicazdrowia.pl/1766/terapia-hormonalna-korzysci-zagrozenia-a-kto-nie/ i strasznie się boję, jestem po menopauzie i lekarz zalecił mi taką terapię, nie wiem czy warto czy lepiej się już przemęczyć - tylko ile?

Offline Basia

• Płytki nurek
  • Global Moderator
  • Dużo Pisze
« Odpowiedź #24 dnia: Czerwca 21, 2017, 10:03:09 »
Czy masz jakieś problemy ze zdrowiem? Jeśli nie, to po prostu pij zioła wzmacniające, jedz dobre oleje, nie wpadaj w diety powodujące awitaminozy i będzie dobrze.

Offline mysznikowski

• Więcej Pisze
« Odpowiedź #25 dnia: Czerwca 21, 2017, 10:51:25 »
Skrzyp w tabletkach jest dostępny - to wiem. A może jeśli nie rutyna z ruty, to może będzie z ziela gryki? Warto chyba porozmawiać w aptece albo sklepie zielarskim, czy nie istnieją jakieś suplementy z jakąś naturalną rutyną.

Basia ma rację, wyciąg z gryki (Fagopyrum esculentum Moench, ang. buckwheat, niem Echter Buchweizen, fr. sarrasin), jakże obecnie rzadko stosowany jest doskonałym źródłem rutyny (3-rutynozyd kwercetyny). Najlepiej wysiać grykę i w czasie kwitnienia zbierać, a potem na świeżo zalewać gorącym alkoholem 40-50% (intrakt). Bioflawonoidy zawarte w gryce są przyswajalne (dawne krople Rutisol, w socjalizmie dostępne). Działa venoprotekcyjnie, antyoksydacyjnie, przeciwwysiękowo i przeciwzapalnie, wyraźnie diuretycznie. Poprawia krążenie krwi w mózgowiu, mięśniach, wieńcowe oraz w kończynach. Estry kwasu kawoilochinowego oraz kwas galusowy zawarte w gryce działają hepatoprotekcyjnie i ochronnie na nerki.

A jak stosować intrat z gryki ? no i jak przyrządzić, chodzi o proporcje ziela : alkoholu ?
Mam zamiar wysiać w ogródku grykę i przetworzyć z myślą o sobie i pozostałych domownikach - chyba jeszcze zdąży wzejść i zakwitnąć.
Ja jestem po usunięciu macicy i przydatków już 15 lat - w tej materii nie zażywam żadnych leków, po usunięciu tarczycy 14 lat - zażywam euthyrox 125 - poziom hormonów ustabilizowany w normie od wielu lat, do tego nadciśnienie wiele lat leczone i ustabilizowane prestarium - ale ostatnio ziółka pozwalają mi ograniczać "spożycie" prestarium z czego się niezmiernie cieszę. Poza tym drętwieją mi nogi, często miewam opuchnięte ręce, nogi, tu i ówdzie pojawiają się tzw pajączki i tak sobie myślę, że warto zażywać intrat z gryki

Offline ewula K

• Dużo Pisze
« Odpowiedź #26 dnia: Czerwca 21, 2017, 11:00:38 »
Usunięcie macicy? Usunięcie tarczycy?
Boże święty!
Zgodnie z moją aktualną wiedzą wszystkie te problemy mógł w dużej mierze spowodować niedobór jodu.
Okaleczyli Cię.
I jeszcze jedno wykazano związek między rakiem piersi a niedoborem jodu. Piersi potrzebują jodu, czym większe tym więcej go potrzebują. Weź to pod uwagę.
Zapoznaj się z tą pozycją:
http://www.taniaksiazka.pl/jod-leczy-skuteczny-program-terapii-lynne-farrow-p-853891.html
Ewa

Offline mysznikowski

• Więcej Pisze
« Odpowiedź #27 dnia: Czerwca 21, 2017, 11:12:51 »
Usunięcie macicy? Usunięcie tarczycy?
Boże święty!
Zgodnie z moją aktualną wiedzą wszystkie te problemy mógł w dużej mierze spowodować niedobór jodu.
Okaleczyli Cię.
I jeszcze jedno wykazano związek między rakiem piersi a niedoborem jodu. Piersi potrzebują jodu, czym większe tym więcej go potrzebują. Weź to pod uwagę.
Zapoznaj się z tą pozycją:
http://www.taniaksiazka.pl/jod-leczy-skuteczny-program-terapii-lynne-farrow-p-853891.html
Ewa

Tak okaleczyli. Mięśniaki macicy były tak wielkie że sama je wyczuwałam, pojawiły się kiedy miałam ok 30 lat - obserwować, bo na usunięcie macicy za wcześnie - to było zalecenie "dobrego" lekarza . Wtedy o zdrowiu, leczeniu, lekach, ziołach wiedziałam mizernie mało, na tyle mało, że nawet nie szukałam pomocy w tym obszarze.  Podobnie było z tarczycą. Wtedy nikogo nie zastanawiało dlaczego popadam w anemię, co wyjada mi żelazo, tylko "ładowano" we mnie preparaty żelazowe. Ech..... szkoda gadać. Mleko juz się rozlało....
Dziś jestem przekonana, że cierpliwym stosowaniem ziół, dobrym żywieniem te problemy by zostały zażegnane albo wręcz by się nie pojawiły.

Offline Basia

• Płytki nurek
  • Global Moderator
  • Dużo Pisze
« Odpowiedź #28 dnia: Czerwca 21, 2017, 11:16:06 »
A jak stosować intrat z gryki ? no i jak przyrządzić, chodzi o proporcje ziela : alkoholu ?

etanol 70%, proporcje 1:5 .
Zbiera się rozkwitające szczyty pędów.

Tu jest przepisany opis:
http://rozanski.ch/forum/index.php?topic=799.msg7464#msg7464

Nie martw się :-)

Offline mysznikowski

• Więcej Pisze
« Odpowiedź #29 dnia: Czerwca 21, 2017, 11:54:26 »