"TYRAMINA (4-hydroksyfenyloetyloamina) – organiczny związek chemiczny, biogenna amina, będąca hydroksylową pochodną fenyloetyloaminy.
Występuje obficie w pokarmach pochodzenia roślinnego i zwierzęcego.
Najwięcej znajduje się w produktach zwierzęcych takich jak salami, pepperoni, sery (cheddar, ementaler, camembert, brie, blue, mozzarella, parmezan, romano, roquefort, stilton, gruyere), ryby (marynowane, solone, wędzone), wątroba wołowa, wątróbka z kurczaka, sos sojowy, kawior, kiełbasa bolońska, koncentrat mięsny (w sosach lub zupach), awokado, banany (szczególnie przejrzałe), czekolada, figi, bób, suplementy z drożdży, ekstrakt drożdżowy, wina typu Wermut, wino chianti, likiery typu chartreuse.
TYRAMINA jest METABOLIZOWANA przez enzym monoaminooksydazę (MAO).
Pacjenci stosujący leki z grupy inhibitorów MAO powinni unikać spożywania dużych ilości pokarmów zawierających tyraminę. AKUMULACJA TYRAMINY w organizmie może doprowadzić do niebezpiecznego dla zdrowia wzrostu ciśnienia tętniczego (czasami przełom nadciśnieniowy)...
https://pl.wikipedia.org/wiki/TyraminaInhibitory MAO -działanie HIPERtensyjne (przełomy nadciśnieniowe wywołane NAGROMADZENIEM TYRAMINY, szczególnie po spożyciu pokarmów w nią bogatych
https://pl.wikipedia.org/wiki/Inhibitory_monoaminooksydazy... czy z powyższego by wynikało, że przy nadciśnieniu nie powinno się pić ziół z grupy inhibitorów MAO- ( dziurawiec, Gingko biloba,różeniec górski, griffonia, passiflora,ruta stepowa itd ?
http://rozanski.li/372/ziola-w-depresji-herba-antidepressiva/http://www.panacea.pl/print.php?what=article&id=3703----------------------
....z poniższego wynika, ze modny ostatnio ZIELONY jęczmień też może podwyższać ciśnienie u osób ze skłonnością do gromadzenia tyraminy:
Hordenina to alkaloid o słabym działaniu stymulującym. Podobnie jak inne suplementy stymulujące zwiększa ilość noradrenaliny pobudzając dzięki temu metabolizm, zmniejszając łaknienie i dodając energii. Naturalnie występuje on w wielu gatunkach roślin, głównie w kaktusach i akacjach. Największe stężenie hordeniny znajdziemy jednak w JĘCZMIENIU, od którego łacińskiej nazwy substancja wzięła swoją.
Hordenina jest pochodną fenyloetyloaminy PODOBNĄ strukturalnie do TYRAMINY...
http://www.magicznyogrod.pl/zielarnia/zwiazki-pochodzenia-naturalnego/hordenina.htmlhttp://www.ptfarm.pl/pub/File/bromatologia_2011/4/br%204-2011%20s.%201087-1096.pdfhttp://cojesc.net/interakcje-lekow-z-zywnoscia/Które zioła są inicjatorami MAO ?