Autor Wątek: Podwyższona temperatura i węzły chłonne szyi, szukanie pasożyta/bakterii  (Przeczytany 4428 razy)

Offline krokiecik

• Nowy
  • *
Mam 25 lat, podwyższoną temperaturę do 37,4 wieczorem (po przebudzeniu 36,6 i w ciągu 3h przekracza 37), powiększone węzły chłonne przy szyi, nadmierną potliwość. Czy podejrzewalibyście jakiś konkretny pasożyt? Morfologia, ob, crp, próby wątrobowe, nerki, USG wszystko ok. W gardle mam wrażenie jakby miał sporo flegmy. Toksoplazmoza wykluczona.

PS. Czy to prawda, że zioła są za słabe żeby zabić pasożyty, a w przypadku tasiemca mogą spowodować jego wędrówkę po ciele?

Offline kuneg

• Mów mi Małgorzato :)
  • Dużo Pisze
Odp: Podwyższona temperatura i węzły chłonne szyi, szukanie pasożyta/bakterii
« Odpowiedź #1 dnia: Września 12, 2016, 09:16:49 »
Codziennie masz tą podwyższoną temperaturę, czy może jest jakaś cykliczność - np. 2 tyg. o.k. i 2 tyg. podwyższona temperatura? Czy ta flegma jest cały czas, czy to może również jest okresowe?
Od jak dawna masz te objawy?
Nigdy wcześniej wiedza nie była tak łatwo dostępna i tylko od nas zależy, czy z niej skorzystamy.

Offline krokiecik

• Nowy
  • *
« Odpowiedź #2 dnia: Września 12, 2016, 09:56:58 »
Nie ma cykliczności, temperatura jest codziennie. Różnica może być taka, że czasem osiągnę wieczorem max 37,2, ale na ogół do 37,4. Mam tak od półtora roku. Flegma raczej towarzyszy mi cały czas, choć nie jest jej aż tak dużo. Kleszcz mnie nigdy nie ugryzł.

Offline Basia

• Płytki nurek
  • Global Moderator
  • Dużo Pisze
« Odpowiedź #3 dnia: Września 12, 2016, 10:10:22 »
A co na to wszystko mówi medycyna?

Pozdrowienia :-)

Offline Renia

• Ekspert forum
  • Dużo Pisze
« Odpowiedź #4 dnia: Września 12, 2016, 10:49:56 »
Kleszcz mnie nigdy nie ugryzł.
Mogła być nimfa, której nie zaważyłeś i nieszczęście gotowe. Kiedyś nawiązała ze mną kontakt pewna młoda kobieta. Opowiadała, że jej mąż przez długi czas miał podwyższoną temp. W końcu dostał skierowanie do onkologa. Onkolog od raz zaczął podejrzewać boreliozę, kazał zrobić testy. Wyszła borelioza (zresztą  okazało się, że cała rodzina choruje). Ja z kolei zawsze miałam obniżoną temperaturę. Węzły chłonne przy boreliozie też lubią być powiększone. To tak w ramach informacji.
,,Nie ten przyjaciel, kto współczuje, a ten kto pomaga." Thomas Fuller

Offline krokiecik

• Nowy
  • *
« Odpowiedź #5 dnia: Września 12, 2016, 18:05:01 »
Byłem u wielu lekarzy i choć przyczyna jest nieznana, to raczej nie wygląda to na groźną chorobę. Właśnie dlatego zainteresowałem się pasożytami i naturalnymi metodami zwalczania ich, tylko czy gdyby to były pasożyty objawy utrzymywałyby się aż przez półtora roku? A na boreliozę rzeczywiście warto zrobić badanie żeby mieć pewność.  :)

Offline Renia

• Ekspert forum
  • Dużo Pisze
« Odpowiedź #6 dnia: Września 12, 2016, 19:59:59 »
A na boreliozę rzeczywiście warto zrobić badanie żeby mieć pewność.  :)
Poczytaj o objawach, bo sama podwyższona temperatura i powiększone węzły chłonne, to nie wiem, co o tym myśleć. Postaraj się opisać wszystkie objawy, jakie towarzyszą Ci od półtora roku, nawet takie które pojawiały się na kilka dni. Jakie mas samopoczucie, co z psychiką, pamięcią, stawami, sercem, mięśniami, czy wzrok Cię niepokoi, może zęby dokuczają, może pojawiła się choroba lokomocyjna, nietolerancja alkoholu, zmiany skórne... Warto dokładnie przyjrzeć się sobie. Borelioza, to cały szereg różnych dolegliwości.

Offline kuneg

• Mów mi Małgorzato :)
  • Dużo Pisze
« Odpowiedź #7 dnia: Września 12, 2016, 20:18:27 »
Nie ma cykliczności, temperatura jest codziennie. Różnica może być taka, że czasem osiągnę wieczorem max 37,2, ale na ogół do 37,4. Mam tak od półtora roku. Flegma raczej towarzyszy mi cały czas, choć nie jest jej aż tak dużo. Kleszcz mnie nigdy nie ugryzł.
Ja akurat mam doświadczenia z lambliozą u nas. Objawy podobne, czyli podwyższona temperatura + coś z górnymi drogami oddechowymi (takie nie wiadomo co) + objawy gastryczne wyłącznie u Młodego + cykliczność objawów (2,5 tyg. o.k. i 1,5 tyg. to, co powyżej).

Jak masz trochę kasy na zbyciu, to można wykonać testy serologiczne z krwi po ok. 80 zł za oznaczenie przeciwciał na każdego ewentualnego pasożyta. Te badania nie są refundowane. Z kału w badaniach i tak zazwyczaj, za przeproszeniem, "g" wychodzi, bo trzeba by wiedzieć, jaki pasożyt i wstrzelić się w odpowiedni moment cyklu rozwowojowego.

Edit: pisałam o standardowych badaniach laboratoryjnych kału w laboratoriach dla ludzi. U Młodego przez 5-6 lat niedało się w ten sposób znaleźć lamblii.
« Ostatnia zmiana: Września 12, 2016, 23:00:58 wysłana przez kuneg »
Nigdy wcześniej wiedza nie była tak łatwo dostępna i tylko od nas zależy, czy z niej skorzystamy.

Offline Basia

• Płytki nurek
  • Global Moderator
  • Dużo Pisze
« Odpowiedź #8 dnia: Września 12, 2016, 22:08:24 »
Z próbką kału można pójść do weterynarza, który ma u siebie mikroskop, ale trzeba pamiętać, że im formalnie nie wolno leczyć ludzi. Może masz jakiegoś znajomego studenta, który by chętnie poćwiczył mikrobiologię?

Na zajęciach w Międzyborowie oglądaliśmy różne kupy z różnymi dziwadłami, lamblie w różnych fazach rozwoju też. Warto zrobić badanie kału, ale porządne, przez żywego człowieka, który właściwie zinterpretuje te szare kulki w polu widzenia. Najgłupsze było to, że wiele było widoczne bez problemów w mikroskopie, a podobno profesjonalne laboratoria niczego nie wykrywały. Najbardziej szokującym przykładem było zagrzybione dziecko leczone na astmę. Grzybicy nikt nie wykrył, a ona spokojnie mogła wywoływać astmę, a sterydy tylko pomagały grzybom rosnąć.

Masz gorączkę i masz powiększone węzły chłonne, czyli Twój organizm z czymś walczy.

Na teraz proponuję kup sobie olej kamforowy w aptece i smaruj sobie te wezły chłonne. Kamfora rusza limfę, jest -bójcza, wchodzi do limfy i może ta ruszona limfa coś zrobi pozytywnego? No i zrób to badanie kału.

Testy przeciwciał pokazują stan historyczny, czyli istniejące już przeciwciała, ale sam problem może już być zlikwidowany. Jednak coś się musi dziać, bo inaczej by te węzły chłonne się nie powiększały.

Pozdrowienia :-)

Offline krokiecik

• Nowy
  • *
« Odpowiedź #9 dnia: Września 13, 2016, 12:38:42 »
Parę miesięcy temu miałem zapalenie kaletki łokciowej, być może bakteryjne, dlatego, że nie uderzyłem się w łokieć, a nie wykonuję żadnych prac obciążających.

Bolało mnie też mocno przez 2 dni pod pachą z miesiąc temu, miałem wtedy temperaturę w nocy 38,3. Pojechałem też na USG tego dnia i na USG nie widać było powiększonych węzłów, ale taki ogólny antybiotyk i przeszło.

Bywałem trochę przemęczony, ale jest ok. Psychika, pamięć ok, nie mam/nie miałem powodów do stresu. Pomimo, że od kilku lat nie uprawiam żadnych sportów to jestem w dość dobrej kondycji fizycznej.
Ze wzrokiem nic się nie dzieje. Na spojówce jednego oka mam melanozę od jakiś 5 lat.
Robiłem zdjęcie wszystkich zębów i też ok. Zmian skórnych brak.
Alkohol toleruję, nie bolą mnie podczas picia węzły.

Pojawił się niedawno nowy mały powiększony węzeł poniżej ucha przy szczęce, ale może się jeszcze zmniejszy. Generalnie te wszystkie węzły nie są duże, jeśli nie pochyliłbym głowy do przodu to trudno byłoby wyczuć.

Wyszła mi z krwi 'mycoplasme pneumoniae'  IgG 108, ale teraz ujemny. Trudno powiedzieć kiedy organizm to miał i zwalczył, bo leków na to nie brałem. Może ta mycoplasma rozregulowała mi organizm?

Nadmierna potliwość nie występuje raczej na tle nerwowym. Pocę się głównie na plecach zarówno zimą i latem. Wystarczy, że w pomieszczeniu jest trochę cieplej, bądź na sekundę wyjdę na słońce to od razu lecą mi kropelki po plecach.

Ogólnie to mój stan od 1,5 roku nie pogorszył się. Choć ręce myję wielokrotnie podczas dnia, to mam głupi nawyk trzymania ich ciągle gdzieś przy buzi, a to przygryzienia skórki, a to coś, dlatego właśnie ciekawią mnie te pasożyty/bakterie. Sporo żywiłem się w też różnych restauracjach, w których nietrudno coś podłapać.
« Ostatnia zmiana: Września 13, 2016, 12:56:27 wysłana przez krokiecik »

Offline Renia

• Ekspert forum
  • Dużo Pisze
« Odpowiedź #10 dnia: Września 13, 2016, 15:17:08 »
Raczej na boreliozę to nie wygląda (chyba że jakaś mało objawowa). A u laryngologa byleś - skąd te uczucie śluzu w gardle?
« Ostatnia zmiana: Września 15, 2016, 14:36:03 wysłana przez Renia »

Offline krokiecik

• Nowy
  • *
« Odpowiedź #11 dnia: Września 14, 2016, 20:56:32 »
Nigdy nie byłem, i nie mam pojęcia  :)

Offline ArturZ

• Mało Pisze
  • **
    • Czterolistna Koniczyna
« Odpowiedź #12 dnia: Września 15, 2016, 12:22:23 »
Może to pozostałość paciorkowca po anginie? Poczytaj o gorączce reumatycznej i jakie badania zrobić żeby to potwierdzić/wykluczyć.