Autor Wątek: naturalna ochrona przed słońcem  (Przeczytany 7712 razy)

Offline Moc jest w Tobie!

• Dużo Pisze
Odp: naturalna ochrona przed słońcem
« Odpowiedź #15 dnia: Września 08, 2017, 20:09:03 »
O tym że jeśli marchew rośnie zbyt odsłonięta to nie powinno się jeść zieleniejących części korzenia

Korzeń zielenieje często od nadmiaru azotanów (nieodpowiednie "nawożenie"), które zmieniają się w organizmie w azotyny. To nic zdrowego.

Offline Basia

• Płytki nurek
  • Global Moderator
  • Dużo Pisze
« Odpowiedź #16 dnia: Września 08, 2017, 21:22:25 »
Nie, cała marchew jest jadalna, natka też. Zieleniejąca część korzenia jest nieco gorzka, ale nic więcej. To zieleniejące ziemniaki mogą być trujące, jeśli się ich zje za dużo, ale ziemniaki to roślina psiankowata.

To, że jakiś związek się znajduje w niej w absolutnie śladowych ilościach, to o niczym nie świadczy. W przewodzie pokarmowym zostaną rozmontowane.
One mogą być toksykologicznie istotne tak, jak w formalnie też baldaszkowatym barszczu Sosnkowskiego: wyłącznie w kontakcie ze skórą, może być przez wydzielane olejki eteryczne. Jednak nikt nie będzie porównywać barszczu Sosnkowskiego z marchwią. Zresztą barszcz Sosnkowsiego sam nie jest trujący w przewodzie pokarmowym, w końcu został wprowadzony jako roślina paszowa. Problemem było to, co się działo, zanim krowa to przełknęła lub człowiek to skosił i posiekał na kiszonkę.

Są granice w naukowym straszeniu zwykłych ludzi.

Pozdrowienia :-)

Offline Optimus

• Dużo Pisze
« Odpowiedź #17 dnia: Września 08, 2017, 23:31:04 »
Korzeń zielenieje często od nadmiaru azotanów (nieodpowiednie "nawożenie"), które zmieniają się w organizmie w azotyny. To nic zdrowego.

Ta informacja daje mi wiele do myślenia.
Kupiłem marchew z uprawy ekologicznej i jest mocno zzieleniała.

Offline Basia

• Płytki nurek
  • Global Moderator
  • Dużo Pisze
« Odpowiedź #18 dnia: Września 08, 2017, 23:37:48 »

Czy nie widzieliście nigdy, jak rośnie marchew? Często jest tak, że główka korzenia jest ponad powierzchnią ziemi lub bardzo blisko, tak, że dochodzi do niego światło. Jeśli korzeń nie jest dość przykryty ziemią, to pojawia się w nim chlorofil, niezależnie od rodzaju ewentualnie zastosowanych nawozów. Żeby tego uniknąć marchew też można lekko podsypać ziemią, może nie aż tak, jak ziemniaki, ale można.

Pozdrowienia :-)

Offline Moc jest w Tobie!

• Dużo Pisze
« Odpowiedź #19 dnia: Września 09, 2017, 17:59:21 »
Szkodliwość azotanów wynika z tego, że ulegają w przewodzie pokarmowym redukcji do toksycznych azotynów.

Strona 2, akapit 2: Czynniki wpływające na jakość marchwi przeznaczonej do przetwórstwa.

Offline nevergiveup

• Średnio Pisze
« Odpowiedź #20 dnia: Września 10, 2017, 22:16:36 »
Naturalny filtr? proszę bardzo, bez spamu oczywiście ode mnie i na temat. Ja używam dobrego ukraińskiego olejku z rokitnika plus masło shea, czasem dodam odrobinę oleju z pestek malin:), zdarza się ,że zrobię kąpiel wodną masła shea z masłem kakaowym (taka fuzja) i do tego ten olej rokitnikowy. Nie zapcha porów oczywiście on bo powoduje lekkie wysuszanie skóry, doda ładny odcień (marchewkowy)

Offline zielarz polski

• Global Moderator
  • Dużo Pisze
« Odpowiedź #21 dnia: Września 11, 2017, 08:05:08 »

Mam u siebie ogródek, w życiu nie prowadziłem uprawy przemysłowej, żadnego sztucznego nawożenia (same maceraty skrzypowe, pokrzywowe, opryski olejkami, podsypywanie obornikiem i węglem drzewnym i tak dalej) i wielokrotnie się zdarzało, że marchew była zielonkawa.
Oczywiście nie mam pojęcia jak jet w przypadku Twojej marchwi ale może się zdarzyć i niekoniecznie będzie świadczyło o przenawożeniu.

Offline Optimus

• Dużo Pisze
« Odpowiedź #22 dnia: Września 11, 2017, 22:12:42 »
Dziękuję za info.
A w jakim celu sypiesz węgiel drzewny?
Jako środek przeciwgrzybiczy czy dla użyźnienia gleby?

Oglądałem kiedyś na Discovery jak jakiś naukowiec poddawał szczątki roślinne procesowi pirolizy, a następnie pozostałości mieszał z glebą i bardzo żyzna się stawała.