Autor Wątek: optymalny sposób przygotowania intraktów  (Przeczytany 18663 razy)

Offline Basia

  • Płytki nurek
  • Global Moderator
  • Dużo Pisze
  • *****
  • Wiadomości: 11067
Odp: optymalny sposób przygotowania intraktów
« Odpowiedź #45 dnia: Kwietnia 04, 2018, 18:03:58 »
Intrakt w odróżnieniu od nalewki zawsze robi się na gorąco.

Pozdrowienia :-)

Offline wzuo

  • Więcej Pisze
  • ****
  • Wiadomości: 339
Odp: optymalny sposób przygotowania intraktów
« Odpowiedź #46 dnia: Kwietnia 04, 2018, 19:27:22 »
Tak powinno być, że intrakt na zimno z surowego ziela melisy jest przezroczysty. Czy jednak w tym przypadku lepiej zalać ciepłym alkoholem.

Jeżeli to pytanie, to z reguły nalewki są klarowne, problem pojawia się przy zmianie stężenia ekstrahenta, wtedy mogą się wytrącić różne substancje i spowodować zmętnienie.

Offline striker

  • Średnio Pisze
  • ***
  • Wiadomości: 135
Odp: optymalny sposób przygotowania intraktów
« Odpowiedź #47 dnia: Kwietnia 04, 2018, 20:17:05 »
Uzyskamy cokolwiek z zalania świeżego ziela zimnym alkoholem? Na razie po tygodniu ciecz jest bezbarwna.

Offline wzuo

  • Więcej Pisze
  • ****
  • Wiadomości: 339
Odp: optymalny sposób przygotowania intraktów
« Odpowiedź #48 dnia: Kwietnia 04, 2018, 20:19:33 »
A co za zioło? Niektóre barwią szybko, zaraz po zalaniu, a np. taki krwawnik u mnie dopiero dał barwę po 2 tygodniach. Intrakt ze świeżego ziela sporządza się, żeby deaktywować enzymy. A najlepiej kierować się wiedzą dr Różańskiego, on podaje, czy jest sens sporządzać intrakt z danego surowca.

Offline striker

  • Średnio Pisze
  • ***
  • Wiadomości: 135
Odp: optymalny sposób przygotowania intraktów
« Odpowiedź #49 dnia: Kwietnia 04, 2018, 20:33:45 »
Na przyszłość można alkohol zlać do słoika i zakręcić. Włożyć go do garnka z wodą i podgrzewać na gazie?