General Category > Nasze przetwory ziołowe i nie tylko

suszenie czy intrakt

<< < (2/2)

ineslik:
Myślałam w nocy o tych wszystkich naparach z bzu, owoców i innych, gdzie jednak widziałam te flawonidy (pod postacią kolorów). Czy to znaczy , że niektóre z nich nadają się na napar bardziej niż inne? Artykuł Panacei
http://www.panacea.pl/articles.php?id=45

z kolei zauważyłam , że doktor zleca na napięcia nerwowe napar lub nalewkę z glistnika, w związku z czym wczorajsza porcja glistnika jednak się suszy.

Basia:
Autor artykułu analizuje czyste, wyizolowane substancje, a nie stosowanie poszczególnych ziół lub ich przetworów. Poza tym, po przeczytaniu nasuwa mi się wniosek, że najlepiej stosować surowce świeże, kiedy wszystkie związki są w formie rozpuszczonej w tkankach rośliny. Następne pytanie, co z nimi zrobi nasz przewód pokarmowy? Autor artykułu wielokrotnie stwierdzał, że tak na prawdę, to często nikt nic nie wie, nawet w sprawie tak przebadanej przecież na wszystkie strony borówki czernicy.
Czy się martwić na zapas? Szkoda zdrowia :-)
Pozdrowienia :-)

Nawigacja

[0] Indeks wiadomości

[*] Poprzednia strona

Idź do wersji pełnej