Autor Wątek: Kasztany  (Przeczytany 7096 razy)

Offline kuneg

• Mów mi Małgorzato :)
  • Dużo Pisze
Odp: Kasztany
« Odpowiedź #15 dnia: Września 21, 2016, 22:03:22 »
Vereinigten, szacun.
Jakoś nie pamiętałam o mące z owoców kasztanowca. Dzięki za przypomnienie starego przepisu.
« Ostatnia zmiana: Września 21, 2016, 23:37:51 wysłana przez kuneg »
Nigdy wcześniej wiedza nie była tak łatwo dostępna i tylko od nas zależy, czy z niej skorzystamy.

Offline Vereinigten

• Dużo Pisze
« Odpowiedź #16 dnia: Września 21, 2016, 22:38:38 »
Musiałem jeszcze pogrzebać. Inne źródło (niemieckie) mówi tak - w luźnym tłumaczeniu:

"Kasztany zawierają do 40% skrobi, która charakteryzuje się gorzkim smakiem w wyniku zawartości innych składników. Można je usunąć poprzez działanie alkoholu lub węglanów. Sproszkowane wykorzystywane są przez ludzi jako dodatek do mąki bądź jako czysty składnik. Nasiona zawierają również do 5% tłuszczów, które mogą być odzyskane na drodze procesów chemicznych i wykorzystane w przemyśle."
Blog o roślinach leczniczych i ich wykorzystaniu. http://www.manualzielarski.pl/

Offline kuneg

• Mów mi Małgorzato :)
  • Dużo Pisze
« Odpowiedź #17 dnia: Września 21, 2016, 23:42:41 »
Jadłam te wrocławskie kasztany.
Jolu, a gdzie je znalazłaś, jeśli można wiedzieć?
Ja znam tylko w Parku Południowym te kilka drzew kasztanów jadalnych.

Kasztanowcami za to są poobsadzane całe ulice i wszędzie ich pełno.
Nigdy wcześniej wiedza nie była tak łatwo dostępna i tylko od nas zależy, czy z niej skorzystamy.

Offline jolkaj

• Moderator
  • Dużo Pisze
« Odpowiedź #18 dnia: Września 22, 2016, 09:29:47 »
Nie znalazłam. Znajomy mi wcisnął torebeczkę z kasztanami mówiąc, ze taki specjał itd. Upiekliśmy z synem, od biedy ujdzie.

Coś mi świta temat wrocławskiego zoo.
Warto być uczciwym, choć nie zawsze się to opłaca. Opłaca się być nieuczciwym, ale nie warto. Prof. Bartoszewski