Autor Wątek: wit. D w formie bardzo łatwo przyswajalnego kremu  (Przeczytany 2890 razy)

Offline Optimus

• Dużo Pisze
wit. D w formie bardzo łatwo przyswajalnego kremu
« dnia: Lipca 02, 2016, 22:50:55 »
Niedawno się dowiedziałem, że Now Foods wit. D do swoich suplementów pozyskuje z lanoliny.

Gospodarz napisał:
"Lanolina doskonale natłuszcza i nawilża skórę. Oddziałuje nawet na głębokie pokłady skóry właściwej. Za pomocą lanoliny można wprowadzić głęboko do skóry substancje lecznicze, pielęgnujące i odżywcze."
http://rozanski.li/2706/troche-o-lanolinie-i-eucerynie/

Witamina D powstaje w łoju na skórze pod wpływem promieniowania UVB, którego natężenie wystarczające do syntezy wit. D jest w godzinach około górowania Słońca od połowy wiosny do połowy jesieni, i zostaje wchłonięta po kilkunastu godzinach (jeśli opalana skóra nie zostanie umyta).
Niestety w tych godzinach większość osób pracuje w zamkniętych pomieszczeniach :/
A jeśli nawet ktoś pracuje na zewnątrz, fizycznie to w upalne dni letnie trudno byłoby nie umyć tych opalanych fragmentów skóry.
Niektórzy naświetlają się lampami UVB/UVA jednak promieniowanie UVA jest szkodliwe.

Zacząłem się zastanawiać czy naświetlając lanolinę lampą UVB/UVA wytworzyłaby się w niej wit. D?
Jeśli tak to później wystarczyłoby smarować nią skórę.
W ten sposób uniknęłoby się szkodliwego promieniowania UVA.

O poprawnym korzystaniu ze słońca opowiadał Jerzy Zięba.
Jednak mam wątpliwości czy te informacje są w 100% prawdziwe bo jeśli wit. D syntetyzowana jest na skórze, a nie w skórze, to dlaczego osoby ciemnoskóre w naszym klimacie mają poważne problemy z naturalną syntezą wit. D?

Offline Optimus

• Dużo Pisze
Odp: wit. D w formie bardzo łatwo przyswajalnego kremu
« Odpowiedź #1 dnia: Września 17, 2016, 02:45:38 »
Na wiki jest taka informacja:
Witamina D. Powstaje w organizmie zwierzęcia lub bezpośrednio w mleku, a nawet w paszy: ze steroli pod wpływem promieni UV. W mleku obecny jest cholesterol w ilości 0,012% i w witaminę D może się on przekształcać przez naświetlenie mleka lub po spożyciu.
https://pl.wikipedia.org/wiki/Mleko

Jeśli to prawda to mój pomysł z naświetlaniem lanoliny był dobry ale nasuwa mi się lepszy :)
Można by zamontować lampę UVB od spodu pokrywki garnka i naświetlać swojskie mleko.
Prawa fizyki temu sprzyjają bo najwięcej tłuszczu jest na górze

Offline leo

• Dużo Pisze
« Odpowiedź #2 dnia: Września 17, 2016, 07:45:44 »
Idąc tropem - posmarować kromkę masłem i na 5min pod UV :-) - pośmiać się można, ale jakby była możliwość sprawdzić co z tego wynikło...
Jest metoda zwiększania ilości D2 w grzybach - blaszkami do góry i ekspozycja na słońce: http://www.eioba.pl/a/2v11/witamina-d-jej-rola-i-jak-wytwarzac-domowym-sposobem
« Ostatnia zmiana: Września 17, 2016, 07:51:00 wysłana przez leo »

Offline werbena

• Dużo Pisze
« Ostatnia zmiana: Września 17, 2016, 15:01:30 wysłana przez werbena »

Offline Optimus

• Dużo Pisze
« Odpowiedź #4 dnia: Września 17, 2016, 14:59:55 »
Też dobre, pewnie więcej się tej witaminy wytworzy ze względu na znacznie większą zawartość tłuszczu w maśle, ale zawartość D3 należałoby sprawdzić przed i po, bo jest w nim już od początku.

Mleko żeby mogło się zsiąść to i tak musi przeleżeć w cieple więc dlaczego tego nie wykorzystać ...
Przy okazji z wierzchu promienie UV zabiją patogeny tlenowe.

Na taką produkcję wit. D3 mam dwa pomysły:
1. Niewygodny i raczej dla posiadaczy podwórek - wystawianie na słońce około godziny 12:30 (w Polsce około tej godziny jest moment górowania słońca) garnka z mlekiem, przykrytego szybą ze szkła kwarcowego.
2. Zrobienie pokrywki do garnka z zamocowaną lampką do terrariów. Taka chyba będzie najlepsza bo jest typowo do wytwarzania wit. D, a te do opalania pewnie mają zdecydowanie więcej UVA gdyż te promienie stymulują skórę do wydzielania melaniny.

Mój sposób lepszy od sposobu Zięby ponieważ unika się szkodliwego działania UVA :)

Leo, w podanym przez Ciebie linku jest coś co mnie zaniepokoiło:
Jednak najlepszy sposób na podniesienie zawartości witaminy D (bez innych skutków ubocznych) w mleku krów polega na napromieniowaniu drożdży promieniami UV B i żywieniu tymi drożdżami krów.
Wiesz może o co chodzi?

Offline Optimus

• Dużo Pisze
« Odpowiedź #5 dnia: Września 17, 2016, 15:09:03 »
Werbena, w podanym przez Ciebie produkcie w zaletach jest:
Duża intensywność promieniowania UVA ...

A to raczej jest wada a nie zaleta

Offline leo

• Dużo Pisze
« Odpowiedź #6 dnia: Września 17, 2016, 19:41:49 »
Też dobre, pewnie więcej się tej witaminy wytworzy ze względu na znacznie większą zawartość tłuszczu w maśle, ale zawartość D3 należałoby sprawdzić przed i po, bo jest w nim już od początku.

Leo, w podanym przez Ciebie linku jest coś co mnie zaniepokoiło:
Jednak najlepszy sposób na podniesienie zawartości witaminy D (bez innych skutków ubocznych) w mleku krów polega na napromieniowaniu drożdży promieniami UV B i żywieniu tymi drożdżami krów.
Wiesz może o co chodzi?

Pod wpływem promieniowania UVB w wit. D zmieniają się pochodne cholesterolu, a więc chodzi nie o tłuszcz - bardziej  o wszystko co zawiera cholesterol.
 Drożdże to grzyby jednokomórkowe i tak samo jak grzyby blaszkowe zwiększają zawartość wit. D2 pod wpływem UVB.

leo o  takiej lampie piszesz?

http://www.darewit.pl/sklep/index.php?p475,kompletny-zestaw-lampa-zarowka-uvb-i-oprawa-wiatmina-d3-slonce-w-domu

http://www.darewit.pl/sklep/index.php?k43,promienniki-uv-lampy-uvb

Synteza wit. D zachodzi pod wpływem promieniowania UVB, więc potrzebny byłby promiennik UVB np. świetlówki do terrariów - też są w Twoim linku

Offline Optimus

• Dużo Pisze
« Odpowiedź #7 dnia: Września 17, 2016, 23:08:40 »
Pod wpływem promieniowania UVB w wit. D zmieniają się pochodne cholesterolu, a więc chodzi nie o tłuszcz - bardziej  o wszystko co zawiera cholesterol.

O to mi chodziło. Taki skrót myślowy bo cholesterol też jest tłuszczem, a w maśle jest większe stężenie tłuszczu niż w śmietanie więc i cholesterolu.

Zastanawiam się też nad naświetlaniem skóry.
Zgromadziłem informacje które pozwolą określić jaka lampa, ile watów i jaki czas naświetlania żeby odpowiadało to przebywaniu 15 minut na słońcu.
Jak znajdę chwilę to przeanalizuję to i opiszę tutaj.