Autor Wątek: Zaćma u psa  (Przeczytany 2325 razy)

Offline jolkaj

• Moderator
  • Dużo Pisze
Zaćma u psa
« dnia: Listopada 16, 2016, 12:19:22 »
Burek lat prawie 13. Pies w wieku niespełna roku miał wypadek polegający na wbiciu się kolca w oko. Kolec został w klinice usunięty z oka. Specjalista oświadczył mi iż zaćma jest jak lawina, raz podcięta kiedyś zejdzie. Widzę u psa zdecydowane pogorszenie widzenia. Chodzi z głową nisko nad ziemią. Bardziej skupia się na wąchaniu. Często patrzy na kogoś innego i dopóki się nie ruszę to pies jest skołatany.

Warzywa z karotenami je na okrągło i są one zawsze polane olejami czy też tranem.

Na drugim oku widzę siwiejącą źrenicę.
Do specjalisty mogłabym pojechać, wszak Wawa to nie koniec świata. Tyle, że nic mi to nie da bo pies starszawy. Nikt jej operacji nie zrobi. Może jest to zwykły objaw starzenia się i muszę się z tym pogodzić.

Jakby nic więcej z oczami się nie dzieje. Mogłabym stosować jakieś przemywanie, spokojnie do zrobienia tyle, że pies mi nie powie czy przemywanie piecze czy też w inny sposób pogarsza stan. No tego się boję.
Warto być uczciwym, choć nie zawsze się to opłaca. Opłaca się być nieuczciwym, ale nie warto. Prof. Bartoszewski

Offline alcia1907

• Więcej Pisze
Odp: Zaćma u psa
« Odpowiedź #1 dnia: Listopada 16, 2016, 12:44:46 »
Moja Lala/kundelek/ oślepła w wieku 12,5 lat.Zyła jeszcze prawie rok, weterynarz również twierdził ,że jest za stara na ingerencje chirurgiczne.Zeszłam na parter domu, przemeblowałam mieszkanie, nosiłam ją na rękach do ogrodu aż do śmierci.Myślę,że była mi wdzięczna za to...

Offline jolkaj

• Moderator
  • Dużo Pisze
« Odpowiedź #2 dnia: Listopada 16, 2016, 13:08:35 »
Moja ma 30 kilo. Do auta ją wkładam ale wnieść na 4-te piętro nie dam rady.
Warto być uczciwym, choć nie zawsze się to opłaca. Opłaca się być nieuczciwym, ale nie warto. Prof. Bartoszewski

Offline Basia

• Płytki nurek
  • Global Moderator
  • Dużo Pisze
« Odpowiedź #3 dnia: Listopada 16, 2016, 20:13:59 »
Może destylat z borowiny od Inez?

Zwykle psy z zaćmą sobie nieźle radzą, o ile nie utraciły węchu i słuchu. Zaćma nie oznacza kompletnej ślepoty.
Moja poprzednia psina też miało zaćmę na starość, ale w zasadzie to jej nie przeszkadzało zbytnio, a przynajmniej nie to było przyczyną jej problemów.

Pozdrowienia :-)