Autor Wątek: Co można z Katalpy  (Przeczytany 8940 razy)

Offline alelen

• Moderator
  • Średnio Pisze
Co można z Katalpy
« dnia: Lipca 12, 2016, 12:48:23 »
Interesuje mnie Katalpa. Nie wiem czy można przygotować z niej nalewkę. A jeżeli tak, to w jakiej proporcji? Ma ktoś jakieś doświadczenia z nią.

Offline adampupka

• Ekspert forum
  • Dużo Pisze
Odp: Co można z Katalpy
« Odpowiedź #1 dnia: Lipca 12, 2016, 18:09:30 »
http://rozanski.li/2810/catalpa-jako-naturalna-alternatywa-dla-hormonw-sterydowych-kory-nadnerczy-i-niesterydowych-lekw-przeciwzapalnych/

Cytat: Henryk Różański
Niepokalanek w połączeniu z Sarsaparilla, Cyanotis arachnoides i Catalpą daje dobre efekty w leczeniu choroby Hashimoto. Najlepiej stosować wymienione zioła w postaci nalewki na alkoholu 60%. Można je połączyć w równych proporcjach, zalać alkoholem i zażywać po 10 ml 2 razy dziennie przez 1 miesiąc.

:)
:-)

Offline alelen

• Moderator
  • Średnio Pisze
« Odpowiedź #2 dnia: Lipca 12, 2016, 20:40:52 »
To mam. Pierwsze co się robi to do szefa;) Interesują mnie wasze doświadczenia. Nalewka na spirytusie i dawkowanie onej. Czy można wykorzystać kwiaty? Właśnie kwitnie.

Offline jolkaj

• Moderator
  • Dużo Pisze
« Odpowiedź #3 dnia: Lipca 13, 2016, 09:17:46 »
Jak przez mgłę pamiętam, że forumowa Mama interesowała się w ubiegłych latach katalpą. Może w tym kierunku uderz.

Swoją drogą mam pod blokiem kilkanaście drzew. Pozyskiwać surowiec w środku niemałego miasta mi się nie uśmiecha a nie widzę, by drzewa się rozmnażały. Zero młodych czy odrostów.
Warto być uczciwym, choć nie zawsze się to opłaca. Opłaca się być nieuczciwym, ale nie warto. Prof. Bartoszewski

Offline alelen

• Moderator
  • Średnio Pisze
« Odpowiedź #4 dnia: Lipca 13, 2016, 16:48:54 »
Mam szczęście bo u mnie w czystym środowisku, dwa młode drzewa i dwa duże stare. Na wyciągnięcie ręki liście. Trzeba skorzystać.

Offline JolantaK

• Nowy
  • *
« Odpowiedź #5 dnia: Sierpnia 16, 2016, 19:51:32 »
Witajcie,
Czy ma ktoś może z was do odsprzedania suszone liście katalpy lub nalewkę z katalpy ?
Jeśli tak, to bardzo proszę o info na maila : jolantakielbowicz@wp.pl

Offline raflezja

• Nowy
  • *
« Odpowiedź #6 dnia: Października 03, 2016, 21:17:39 »
Witam.
Mam małe drzewko katalpy, które jeszcze nie kwitnie . Chciałam zapytać, kiedy mogę zerwać z niego liście?

Offline Basia

• Płytki nurek
  • Global Moderator
  • Dużo Pisze
« Odpowiedź #7 dnia: Października 03, 2016, 22:22:04 »
Jak liście opadną, to można przyciąć gałązki i je wykorzystać.
Na zbiór liści jest raczej za późno, chyba, że bardzo musisz cokolwiek mieć - wtedy lepsze coś, niż nic, bo na następne trzeba będzie czekać do maja - czerwca.

Pozdrowienia :-)

Offline Pietro

• Nowy
  • *
« Odpowiedź #8 dnia: Lipca 24, 2017, 17:07:19 »
Witam Wszystkich, mam pytanie odnośnie nalewki z kataply, czy te podłużne owoce-nasiona też się nadają, czy tylko liście ?

Offline Grażyna Gozdal

• Średnio Pisze
« Odpowiedź #9 dnia: Lipca 25, 2017, 08:00:26 »
Owoce Catalpy również się nadają. Dr Różański pisze, że surowcem jest owoc i liść.

Offline Pietro

• Nowy
  • *
« Odpowiedź #10 dnia: Lipca 25, 2017, 13:19:20 »
Dzięki, jakoś mi to "umkło". Poza tym zastanawiam się, czy jest w ogóle sens robić nalewkę z drzewa rosnącego w dużym mieście, co prawda w parku, ale koło torów kolejowych( metro, pociąg) jak myślicie ? zaznaczone zieloną strzałką