Autor Wątek: Soki pasteryzować czy konserwować?  (Przeczytany 57668 razy)

Offline zielarz polski

• Global Moderator
  • Dużo Pisze
Odp: Soki pasteryzować czy konserwować?
« Odpowiedź #30 dnia: Lipca 23, 2019, 09:09:11 »
Ja też wole "państwowe" przetwory.  ;)

Moi Rodzice robią tak z brzoskwiniami od lat. Jak dasz więcej cukru i zalejesz takim centralnie jeszcze gotującym się syropem to powinno być ok. U Rodziców w każdym razi od lat działa. Słoiki standardowe jak do miodu (900 ml), zwykła zakrętka.

Pamiętaj tylko, że słoiki mogą pękać jak nalejesz bezpośrednio wrzątku. Można najpierw przepłukać słoik bardzo, ciepłą wodą, potem przelać wrzątkiem (jak się już syrop zaczyna gotować), powkładać brzoskwinie i zalać syropem.

Powodzenia i daj znać z efektu eksperymentu. :)

Offline Malgo

• Nowy
  • *
« Odpowiedź #31 dnia: Sierpnia 28, 2019, 12:51:01 »
Witam Was serdecznie .
Tez miałam dylemat czy zrezygnować z cukru przy robieniu syropów ziołowych. Martwiłam się że nie zakonserwuje, a pić wole bez cukru. Dlatego te z suszu pije zawsze bez cukru.
W tym roku zaczęłam robić jak zwykle z bzu. Z kwiatu już mam, a teraz z owoców. Nie dalam cukru i smak niesamowity, orzeźwiający :) dla konserwacji dodalam szczyptę Wit.C
Zanosze do piwnicy, a parę używam teraz, ze względu na przeziębienie .
Zawsze mi bez pomagal. Nigdy nie brałam leków.
A tak przy okazji to może wie ktos z Was wiecej na temat tego nieszczęsnego cukru?  Basia wspomniała, o szkodliwości, ale ogólnie coś więcej wiecie? Bo tak różne zdania są w net i nie tylko.
Pozdrawiam :-)

Offline Artevelde

• Mało Pisze
  • **
« Odpowiedź #32 dnia: Sierpnia 29, 2019, 09:46:16 »
Szef twierdził swego czasu, żeby się specjalnie nim nie przejmować w przetworach domowej roboty. Ile w sumie dziennie tego pijesz?

Offline Malgo

• Nowy
  • *
« Odpowiedź #33 dnia: Sierpnia 29, 2019, 16:32:05 »
Dziękuję za odpowiedź :) Bywało, że nie przejmowałam się tym cukrem, ale gdy dochodziły mnie różne głosy w tym temacie to troche zachwialo mi dotychczasowa"harmonię" w  przetwarzaniu ziół .
Ile piję? Różnie - ogólnie 3 razy dziennie. Ale stosuję syropy ziołowe także w formie zwyczajnych napoi -tak jak inni stosuja kawę czy herbatę.

Offline Zibi

• Średnio Pisze
« Odpowiedź #34 dnia: Października 27, 2019, 18:03:24 »
Do syropów daję brązowy cukier plus odrobina alkoholu.

Obrane owoce róży canina mieszam z miodem i alkoholem.