Autor Wątek: Kurs zielarstwa w Międzyborowie.  (Przeczytany 48508 razy)

Offline Tadeusz Grąd

• Średnio Pisze
Kurs zielarstwa w Międzyborowie.
« dnia: Maja 01, 2011, 16:21:36 »
To oczywiście nie jest nowina dla wyznawców koncepcji naszego Doktora, dla moli przegryzają-
cych codziennie rozległe przestrzenie zawarte w Jego blogu, słowem - dla szperaczy zielarskich,
którym "nic co Różańskie nie jest obce". Z całym oczywiście szacunkiem dla Gospodarza.
Wieść o kursie w Międzyborowie można przeczytać w dwóch miejscach blogu:
1) w Blogroll-u
2) w Kontakcie z autorem
Oczywiście, rzecz dotyczy opisu Europejskiego Studium Psychologii Zwierząt i Wiedzy Praktycz-
nej oraz prowadzonych tamże zajęć. Nie będę tutaj powtarzał treści - każdy może zapuścić sam  ::) żurawia. Dodam tylko, że z pewnych względów nie było mi dane wziąć udział w zaję-
ciach. "Pewne względy" mają to do siebie, że pewnego dnia znikają, a wówczas - witaj Między-
borowie  :D. Liczę, że któraś z kursantek cósik skrobnie w ramach doniesień naukowych lub
chociażby "uprzejmych, aczkolwiek z obrzydzeniem..."  8).
« Ostatnia zmiana: Maja 01, 2011, 16:26:40 wysłana przez Tadeusz Grąd »

Offline Dag

• Nowy
  • *
Odp: Kurs zielarstwa w Międzyborowie.
« Odpowiedź #1 dnia: Maja 06, 2011, 16:16:41 »
Ja chętnie coś napiszę, tylko nie wiem - co Cię interesuje?
To totalne moje początki, nie jestem po medycynie, chemii ani niczym podobnym, niestety, co mi na pewno utrudnia kilka spraw. Mimo tego defektu ;) jestem zachwycona zajęciami, bo z góry podejście miałam takie, że idę tam pouczyć się o ziołach i ich zastosowaniu, choć pierwsze spotkanie z grupą, która miała już z Doktorem towaroznawstwo było dość frustrujące ;) .
Zajęcia to praca w terenie, poznawanie okolicznych i dalszych ziół, które potem opisujemy w sali. Skład, przeznaczenie itd.

Warsztaty z Doktorem są dostępne nadal, zapraszam oczywiście, na każdych zajęciach robimy coś innego, więc można dołączać i przybywać w dogodnym terminie. Np. za tydzień, 14-15.05.2011 będziemy robić mydełka (oczywiście do zabrania do domu) co myślę, że może zainteresować forumowe Panie :) .

Offline Tadeusz Grąd

• Średnio Pisze
« Odpowiedź #2 dnia: Maja 06, 2011, 20:59:36 »
Hej Dag ! Wydaje się, że Kolegów też interesują mydełka (i ich produkcja)  :o, zwłaszcza te,
które nie zawierają SLS. Co do tego zaś, jakie czynniki ułatwiają, a jakie utrudniają znajomość
zagadnienia to sądzę, że będzie tutaj ważna " i matura i chęć szczera...". Zwłaszcza do ruchu
w terenie  ::). Że jesteś zachwycona zajęciami ?! Niczego innego się nie spodziewałem  ;D.
Też będę w takim stanie  8) jak tam pojadę. Pozdrawiam  ;).

Offline green

• Nowy
  • *
« Odpowiedź #3 dnia: Maja 27, 2012, 10:39:25 »
Dzień dobry,

miło mi przedstawić się jako całkiem nowa forumowiczka z Warszawy, Nowego Sącza i Zakopanego
(tak dziwnie teraz pomieszkuję na walizkach, ale mam w perspektywie powrót w rodzinne górskie strony w przyszłym roku).
Jestem kinezyterapeutką , zielarstwem interesuję się od zawsze: brakowało mi jednak  czasu na poważniejszą praktykę.
Odświeżam wątek, bo własnie zapisałam się na kurs zielarski u dr Różańskiego.
Oczywiście opiszę dokładnie moje wrażenia i doświadczenia i chętnie odpowiem na pytania.
Mam też prośbę o informacje od osób z w.w okolic: czy organizowane są jakieś "forumowe"  wypady po zioła?  Bardzo chętnie się przyłączę, a może coś wspólnie zorganizujemy (jestem też pedagogiem, animatorem społ - kult. :)).

Pozdrawiam serdecznie

Green

Offline Fitoterapeuta Jan Oruba

• Ekspert forum
  • Nowy
« Odpowiedź #4 dnia: Listopada 05, 2012, 18:04:08 »
Witam

Jestem zainteresowany kursem zielarskim w Międzyborowie. Konkretnie chodzi mi o zajęcia praktyczne na miejscu. Kurs to 6 zjazdów po 2 dni. Czy dostaje się jakieś materiały , treści, prezentacje. Czy teoria ogranicza się do notatek z wykładów? Jak generalnie oceniają Państwo te zajęcia czy warte są swojej ceny? Czy są one tylko dla kompletnych laików w temacie? Nie ukrywam że specjalizuje się w TCM , vegetalismo i doktrynie sygnatur.

Wiem że kilka osób uczestniczyło w pierwszej edycji w tym Pani Basia i Pan Bogusław. Niestety z uwagi na wyjazd nie mogłem tam być. Prosił bym o obiektywną opinie.

Pozdrawiam i z góry dziękuje za informacje

Offline Basia

• Płytki nurek
  • Global Moderator
  • Dużo Pisze
« Odpowiedź #5 dnia: Listopada 07, 2012, 10:16:05 »
Czy dostaje się jakieś materiały , treści, prezentacje.

W zasadzie nie dostaje się prezentacji, ale, jak się ma własny gwizdek, to można ładnie poprosić i można dostać.
Ale - nie całość zajęć polega na patrzeniu na monitor i czytaniu przez wykładowcę napisów z prezentacji.

Czy teoria ogranicza się do notatek z wykładów?

Tak, ale można przyjść z własnym sprzętem nagrywającym i z aparatem fotograficznym. Jednak zeszyt ze sztywnymi okładkami, aby można było w nim zapisywać notatki z wykładów, a szczególnie na wycieczkach to podstawa. Rozmiar zeszytu jest rzeczą względną - ja stosuję A4, Bogdan A5. Warto mieć zwyczaj wyraźnego pisania dość pełnymi zdaniami, aby po jakimś czasie umieć zrozumieć swoje zapiski.

W ramach teorii często oglądamy książki - czasem coś przynosi wykładowca, czasem uczestnicy przynosza ciekawe rzeczy, na które warto później polowac na Allegro.

Jak generalnie oceniają Państwo te zajęcia czy warte są swojej ceny?

Ogółem tak, szczególnie z naszym Gospodarzem.

Ostatnie zajęcia były znacznie inne, bo prowadziła je inna osoba. Ta pani bardzo konsekwentnie odmawiała dawania nam praktycznych rad, jakby się bała, że jakaś izba czy prokuratura ją oskarży o leczenie. Może miała mniej anarchistychny stosunek do Systemu, o którym wyrażała się też absolutnie krytycznie.
Tak samo niechętnie mówiła o niepublikowanych wynikach jej badań nad liściami aronii. Ale z drugiej strony też ogółem ciekawie mówiła.

Czy są one tylko dla kompletnych laików w temacie? Nie ukrywam że specjalizuje się w TCM , vegetalismo i doktrynie sygnatur.

Warto przed zajęciami przeczytać wstępne rozdziały z porządnych książek zielarskich o składnikach czynnych ziół. Warto mieć jakieś minimalne pojęcie o roślinach rosnących w okolicznych krzakach i ogrodach.
Jednak na zajęciach były osoby zupełnie zielone, które jednak też coś wynosiły z tego.

Nie rozmawialiśmy o medycynie innej niż nasza w szerokim pojęciu.

Pozdrowienia :-)
« Ostatnia zmiana: Listopada 07, 2012, 10:18:54 wysłana przez Basia »

Offline ewula K

• Dużo Pisze
« Odpowiedź #6 dnia: Listopada 07, 2012, 15:03:52 »
Basiu! Czy mogę Cię prosić o napisanie, co prowadząca mówiła o liściach aronii ?...ciekawe, bo nieopublikowane. Chociaż w dwóch-trzech zdaniach...please
Ewa

Offline arte

• Ekspert forum
  • Dużo Pisze
« Odpowiedź #7 dnia: Listopada 07, 2012, 19:55:23 »
 Podpisuję  sie  pod  tym  co  napisała  Basia.
 Dodam,  że  wykłady  z  doktorem   to   wielkie  wydarzenie   w  moim  zielarskim mozole  zdobywania  wiedzy.   Ciesze  się  ,  że  tez  mogę  uczestniczyć  w  tych  spotkaniach .   Na  wycieczkach,  które  odbywamy  z  doktorem     rozpoznajemy  na  żywo  w  naturze  rośliny.  Na    takie  spotkanie  może  przybyć  każdy  chętny. Doktor  bardzo  chętnie  odpowiada  na    nasze  pytania  podaje   nam   swoje  receptury. Na  następny  rok   tez  sa  planowane   takie  spotkania. Może  ktoś  z  tego  forum  tez  zechce    w  nich  uczestniczyć??
 Cieszę  sie  także  ,  że   poznałam  osobiście  Basię , Gienia,  Bogdana....

arte

Offline Basia

• Płytki nurek
  • Global Moderator
  • Dużo Pisze
Odp: Kurs zielarstwa w Międzyborowie - aronia
« Odpowiedź #8 dnia: Listopada 07, 2012, 22:07:38 »
Basiu! Czy mogę Cię prosić o napisanie, co prowadząca mówiła o liściach aronii ?...ciekawe, bo nieopublikowane. Chociaż w dwóch-trzech zdaniach...please
Ewa

Liście aronii mają kwas chlorogenowy, który spowalnia wchłanianie glukozy z przewodu pokarmowego, co jest ważne dla cukrzyków. Ten kwas można ekstrahować alkoholem - przechodzi do nalewek. Nieodpowiedziane pytanie to w jakim czasie zbierać te liście.

Kwiaty zawierają flawonoidy, które też przechodzą do nalewek.

Owoce chronią przed zatruciami metalami ciężkimi i same nie zawierają trujących metali ciężkich, nawet w zatrutym środowisku. Chronią do pewnego stopnia przed chorobą popromienną i zatruciami gazami bojowymi, dlatego wojsko analizowało dołożenie owoców aronii do podstawowego wyposażenia na wypadek "W".

Antocyjany (ciemne barwniki) stymulują wydzielanie insuliny - ważne dla cukrzyków. Kwas chlorogenowy - pisałam przy liściach. Przy okazji to są silne antyoksydanty - dla cukrzyków pomocne przy stopie cukrzycowej. Ogółem, to jest idealny owoc dla cukrzyków.

Antocyjany chronią poza tym na oczy, mózg - stymulują neurogenezę, czyli tworzeni nowych komórek nerwowych

Antocyjany, kwas chlorogenowy i polimery katechinowe są silnie przeciwzapalne.
Owoce aronii są przeciwnowotworowe - stwierdzono, że są skuteczne przy rakach jelita grubego i odbytnicy.

Poza tym kupiłam książkę o aronii i może coś się jeszcze doczytam.
Pani Wawer ma dostęp do jakichś super sadzonek aronii, które szkółkarz wyrzuca, jeśli jakaś gałązka krzywo rośnie, a jej serce się kraje. Jeśli są chętni, to trzeba będzie poprosić o namiar na tego szkółkarza.

Offline ewula K

• Dużo Pisze
« Odpowiedź #9 dnia: Listopada 08, 2012, 07:58:25 »
Basiu! Dziekuję Ci bardzo za informacje.  :)
Ewa

Mary

• Gość
« Odpowiedź #10 dnia: Listopada 21, 2012, 23:39:50 »
Dziękuję Basiu.  Dla mnie informacje o aronii są bardzo cenne ze względu  na rodzinny problem cukrzycowy.
Na "szkółkarza" byłabym chętna.
Pozdrawiam

Offline agamka1

• Nowy
  • *
« Odpowiedź #11 dnia: Listopada 27, 2012, 12:15:58 »
Witam

Jestem tu nowa  :) Z wykształcenia jestem pedagogiem. Interesuję się zielerstawem od niedawna. Właściwie odkąd mam dzieci. Szukam jakiejś alternatywy aby wzmacniać organizmy moich dzieci. Moja wiedza to jedynie ta z książek, a także z doświadczenia przez stosowanie różnych ziół indywidualnie czy też mieszanek. Reasumując chciałabym się bardziej wgłębić w ten temat. Chciałaby spytać czy ktoś się orientuje gdzie organizowane są na terenie małopolski kursy towaroznawstwa zielarskiego, ale też takie które pozwalają zdobywać więdzę o ziołolecznictwie. Z góry dziękuję za wszelkie odpowiedzi.
« Ostatnia zmiana: Grudnia 02, 2012, 00:05:09 wysłana przez Basia »

Offline Basia

• Płytki nurek
  • Global Moderator
  • Dużo Pisze
« Odpowiedź #12 dnia: Grudnia 02, 2012, 00:06:36 »
Chciałaby spytać czy ktoś się orientuje gdzie organizowane są na terenie małopolski kursy towaroznawstwa zielarskiego, ale też takie które pozwalają zdobywać więdzę o ziołolecznictwie. Z

Wszystko zależy od tego, co chcesz osiągnąć: czy prawo do sprzedawania w sklepie zielarskim czy praktyczną wiedzę do pokazania palcem, jak roslina wygląda i do zmielenia jej w mikserze włącznie. Kurs towaroznawstwa zielarskiego nie zawiera spacerów w krzaki, ale z drugiej strony zawiera pewien ładunek przepisów prawnych, których prowadząc sklep przy ulicy nie bardzo da się ominąć. Poza tym w ramach oficjalnego towaroznawstwa trzeba się zapoznać średnio porządnie z anatomią i podstawami biochemii zielarskiej.

Z Międzyborowa można dostać po wpisaniu się na kurs towaroznawstwa linka w internecie do materiałów, które należy przeczytać i odsłuchać ze zrozumieniem. Uczciwie stwierdzam - jest tego masa, na baaardzooo wiele godzin wpatrywania się w komputer lub łażenia ze słuchawkami w uszach. Nie wiem, czy w innych kursach prowadzonych bardziej na żywo jest wciskana kursantom taka masa materiału. Kursant/ka sam/a stwierdza, kiedy jest gotowy/a do egzaminu.

Jeżeli nie jest się zainteresowanym częścią formalną, ale pratycznymi wskazówkami, jak sobie radzić, to chyba zajęcia w Międzyborowie są najlepsze. Owszem - część teoretyczną trzeba odrobić, aby lepiej zrozumieć opowiadania Gospodarza, ale spacerki po krzakach i mieszanie w garnkach były paktycznie na każdych zajęciach.

Jeśli masz nienajgorszy dojazd do Warszawy, to do Międzyborowa jest już tylko rzut beretem.

Offline Mama

• Ekspert forum
  • Dużo Pisze
    • Aga Radzi
« Odpowiedź #13 dnia: Grudnia 02, 2012, 00:21:57 »
a w jakie dni są zjazdy ?
Jeżeli w naturze występuje jakaś choroba to natura ma na nią lekarstwo !!!
Współtworze http://1000roslin.pl/
Prywatnie http://agakrok.blogspot.com/
Służbowo https://www.szm-melisa.pl/

Offline Basia

• Płytki nurek
  • Global Moderator
  • Dużo Pisze
« Odpowiedź #14 dnia: Grudnia 02, 2012, 10:56:39 »
Formalnie już jest ustalone:
http://zoopsychologia.ovh.org/ziola.htm
Daty warsztatów w roku 2013:
16-17.03
13-14.04
4-5.05
8-9.06
3-4.08
7-8.09

Ale to się może czasem zmienić, więc nie warto się zbytnio przywiązywać psychicznie do tych terminów.