Autor Wątek: Mufluil na zatoki  (Przeczytany 1473 razy)

Offline Mati123

• Nowy
  • *
Mufluil na zatoki
« dnia: Kwietnia 11, 2024, 22:33:01 »
Na chore zatoki i katar dostałem od lekarki mufluil hipertonic.Opakowanie zawiera 10 sterylnych ampułek po 5 ml.W składzie ampułki N-acetylocysteina i chlorek sodu.
Można to wlewać do nosa,uszu bądź robić inhalacje z nebulizatora.
Wrażenia:
przy wlewaniu do nosa dość mocno piecze,pewno przez duże stężenie soli.
zapach - czuć zapach jakby siarki i zepsutych jajek, to pewnie przez acetylocysteine,ciekawe dotychczas spotkałem się z acetylocysteiną w formie kapsułek lub tabletek do spożycia, tutaj natomiast wlewamy bezpośrednio.Czy to działa tak samo to może ktoś w tym temacie wie to się wypowie.
Zdecydowanie lepiej tym inhalować,wlewanie to do nosa to wersja hardcore, minus cena za 10 ampułek prawie 5 dyszek.Stosujac 2 razy dziennie wystarczy na 5 dni. Raczej nie do długiego stosowania,wydaje mi się że mogło by to wysuszyć zbyt śluzówkę.

Offline leo

• Dużo Pisze
Odp: Mufluil na zatoki
« Odpowiedź #1 dnia: Kwietnia 12, 2024, 08:21:33 »
Jak ma to zadziałać mukolitycznie (rozrzedzająco na śluz) - musi być dostarczone bezpośrednio do miejsca przeznaczenia - do zatok, oskrzeli, płuc. . Tabletki, kapsułki są do innych zastosowań - inny skład, inna dawka NAC.

Offline 44

• Średnio Pisze
« Odpowiedź #2 dnia: Kwietnia 12, 2024, 12:23:01 »
Na chore zatoki polecam andrographis z wiciokrzewem japońskim, do picia. Andrographis jest bardzo gorzki, ale warto. 

Offline Mati123

• Nowy
  • *
« Odpowiedź #3 dnia: Kwietnia 12, 2024, 13:49:16 »
O andrographis słyszałem,chyba wypróbuję jak będzie gorzej,narazie widzę że pomaga kompot z gałązek sosny.
Stosował ktoś Biyanpian Biyan Pian,znajoma poleca taka żywa nie od wujka google, niebieskie tabletki wyciąg ziołowy,martwi mnie tylko ten kolor tabletek,tam musieli srogo barwnika dolać

Offline qwerta

• Dużo Pisze
« Odpowiedź #4 dnia: Kwietnia 12, 2024, 15:04:28 »
Na chore zatoki polecam andrographis z wiciokrzewem japońskim, do picia. Andrographis jest bardzo gorzki, ale warto.
Mnie tam na nic nie pomógł, a piłam przez dłuższy czas regularnie. Wprawdzie na problem z suchością śluzówek w nocy, ale w zatokach też mam przewlekły stan zapalny i nic się w tym względzie nie poprawiło nawet odrobinkę
« Ostatnia zmiana: Kwietnia 12, 2024, 15:14:21 wysłana przez qwerta »

Offline Mati123

• Nowy
  • *
« Odpowiedź #5 dnia: Kwietnia 12, 2024, 15:45:03 »
Mnie tam na nic nie pomógł, a piłam przez dłuższy czas regularnie. Wprawdzie na problem z suchością śluzówek w nocy, ale w zatokach też mam przewlekły stan zapalny i nic się w tym względzie nie poprawiło nawet odrobinkę
Może andrographis jako ekstrakt w formie tabletek lub kapsułek byłby lepszy.