Autor Wątek: Alergia skórna - kontaktowa  (Przeczytany 2841 razy)

Offline MsSznur

• Więcej Pisze
Alergia skórna - kontaktowa
« dnia: Maja 31, 2016, 15:10:04 »
Witam,
mój problem polega na tym, że od paru miesięcy dostaje uczulenia na skórze. Całe partie skóry (przede wszystkim twarz, szyja, dekolt, ramiona i góra pleców) wykwitają mi małymi krosteczkami z małą jakby kuleczka białego płynu w środku a po za tym cudownie czerwone. Wygląda to nieestetycznie i wybitnie swędzi.
Dowiedziałam się ostatnio, że jest to skutek kontaktu z rzeczami wypranymi w określonych środkach piorących.
Proste. Kładę się spać i wszędzie gdzie nie byłam osłonięta ubraniem mam krostki.
Nie mam wpływu na ich wybór więc w razie kontaktu muszę radzić sobie ze skutkami.
Jak zmniejszyć swędzenie i przyspieszyć gojenie?
Powiedzmy, że dla dziewczyny coś tak nieestetycznego to spory problem.
"Just because I did something yesterday is not a good enough reason to do it today."

„Definicją szaleństwa jest robienie cały czas tego samego i oczekiwanie za każdym razem innych rezultatów”.

Offline Basia

• Płytki nurek
  • Global Moderator
  • Dużo Pisze
Odp: Alergia skórna - kontaktowa
« Odpowiedź #1 dnia: Maja 31, 2016, 20:27:41 »
Musisz sobie kupić pralkę - szkoda zdrowia. Na OLX można nieraz dostać coś taniego.
Ja też się zeskrobuję po perfumowanych, a szczególnie niedopłukanych proszkach.
Szkoda zdrowia.

Pozdrowienia :-)

Offline MsSznur

• Więcej Pisze
« Odpowiedź #2 dnia: Maja 31, 2016, 21:29:36 »
Problem w tym że to nie moja pralka i nie mój proszek. Moje są w porzadku. To w domu mojego chlopaka. Skutek ten sam. Calej rodziny mu nie przestawie.
"Just because I did something yesterday is not a good enough reason to do it today."

„Definicją szaleństwa jest robienie cały czas tego samego i oczekiwanie za każdym razem innych rezultatów”.

Offline Basia

• Płytki nurek
  • Global Moderator
  • Dużo Pisze
« Odpowiedź #3 dnia: Maja 31, 2016, 22:22:08 »
Pogadaj z chłopakiem, przenegocjuj chociaż wielokrotne płukanie za dopłatą do czynszu za dodatkowy metr sześcienny za pranie. W końcu za wodę zapłacisz mniej, niż na różne specyfiki.
Szkoda zdrowia.

A tak na marginesie, jeśli Twój chłopak nie pomoże Tobie rozwiązać tak banalnego problemu, to co będzie, jeśli pojawiłby się problem poważniejszy?

Pozdrowienia :-)

Offline ewula K

• Dużo Pisze
« Odpowiedź #4 dnia: Maja 31, 2016, 22:40:42 »
Ja nie mam alergii, ale wiedząc co czai się w proszkach zrobiłam swój własny proszek do prania z sody kalcynowanej, boraksu i szarego mydła kupowanego na kilogramy. Wrzucam jeszcze do pralki orzechy piorące.
Nie jest to idealny proszek, ale zdecydowanie "zdrowszy".
Na wszelkie alergie pomagają wysokie dawki witaminy C (kwas l-askorbinowy).