Autor Wątek: Flawonoidy  (Przeczytany 2953 razy)

betibet

• Gość
Flawonoidy
« dnia: Maja 29, 2016, 18:23:50 »
Witam serdecznie. Przeczytałam ten wpis
 http://rozanski.li/2265/witamina-p-bioflawonoidy/
Tekst jest krótkim, ale wkleiłam tylko fragnment "Flawonoidy działają antyoksydacyjnie, czyli neutralizują wolne rodniki i tlen singletowy. Poprzez inhibicję hialuronidazy zmniejszają degradację polimerów hialuronowych i tym samym zwiększają stężenie kwasu hialuronowego w tkankach. Stymulują syntezę interleukiny 1 i 2, czynnika martwiczego guza TNF, nasilają produkcję interferonu, aktywują fagocytozę makrofagów. "
Czy ktoś wie, co oznacza tu " Stymulują syntezę interleukiny 1 i 2, czynnika martwiczego guza TNF" bo zabrzmiało  to jakoś strasznie, a kompletnie się na tym nie znam.

betibet

• Gość
Odp: Flawonoidy
« Odpowiedź #1 dnia: Maja 30, 2016, 13:48:39 »
Trochę mnie to przestraszyło. Kompletnie się na tym nie znam. To, co jest w tym cytacie "Flawonoidy Stymulują syntezę interleukiny 1 i 2, czynnika martwiczego guza TNF" oznacza, że flawonoidy pomagają niszczyć chore, bezużyteczne, uszkodzone tkanki i komórki?

Offline Basia

• Płytki nurek
  • Global Moderator
  • Dużo Pisze
« Odpowiedź #2 dnia: Maja 30, 2016, 15:19:25 »
One przede wszystkim powodują uszczelnienie i regenerację naczyń krwionośnych, zablokowanie dostępu do nich wirusom i komórkom nowotworowym. Wspomniany fragment to jest opis mechanizmu działania na poziomie komórkowym.

Jeśli się boisz, to powinnaś albo zacząć czytać Wikipedię albo powinnaś sobie odpuścić artykuły o cytokinach ;-)

Pozdrowienia :-)

betibet

• Gość
« Odpowiedź #3 dnia: Czerwca 02, 2016, 15:54:29 »
Dziękuję za odpowiedź :)

"One przede wszystkim powodują uszczelnienie i regenerację naczyń krwionośnych, zablokowanie dostępu do nich wirusom i komórkom nowotworowym. Wspomniany fragment to jest opis mechanizmu działania na poziomie komórkowym."

Pisząc "do nich" miałaś na myśli "do naczyń krwionośnych"?