Autor Wątek: Problemy ze snem  (Przeczytany 2634 razy)

Offline anna20

• Nowy
  • *
Problemy ze snem
« dnia: Sierpnia 14, 2016, 00:26:46 »
Dzień dobry,

od dawna przeglądam zawartość forum, jednak dopiero teraz zdecydowałam się prosić o pomoc. Mam dosyć nietypowe problemy ze snem. Doświadczam paraliżu sennego, mówię przez sen, sporadycznie lunatykuję. Ogólnie jestem bardzo wrażliwą osobą i moi rodzice uważali, że wszystko to ma podłoże psychiczne. Chodziłam do psychologa, nie mam żadnych traumatycznych przeżyć, a aktualnie prowadzę w sumie bezstresowe życie, więc doszłam do wniosku że to raczej nie jest przyczyną.

Moje lunatykowanie nigdy nie było intensywne. Urządzałam sobie krótkie przechadzki po domu i z tego co mi mówili członkowie rodziny szybko wracałam do łóżka. To co mówię przez sen to jakieś wyrwane z kontekstu zdania. Bardzo często mam koszmary i budzę się z krzykiem. Paraliżu doświadczam od kilku do kilkunastu razy w miesiącu. Najgorsze jest, że nie pamiętam jakichś 80% z tych zdarzeń. O wszystkim mówią mi rodzice lub siostra, z którą dzielę pokój.

Bardzo proszę o jakąś pomoc, bo już nie wiem co mam robić. Brałam przed snem najpierw leki, a później zioła na uspokojenie. Lekarz rodzinny bagatelizuje moje objawy, bliscy też. Wbrew pozorom coś takiego utrudnia życie, boję się nocować gdziekolwiek poza domem. Mam również obawy, że to są jakieś poważniejsze problemy z układem nerwowym - trudno mi utrzymać ręce w poziomie bez żadnego drżenia.

Offline leo

• Dużo Pisze
Odp: Problemy ze snem
« Odpowiedź #1 dnia: Sierpnia 14, 2016, 06:42:30 »
Może spróbuj ziółka co się nazywa przytulia. Jak zacząłem to popijać - chodziło mi o krzem, zauważyłem jedno ciekawe działanie - pogłębił mi się oddech i b.poprawiło spanie. Był to taki głęboki sen dający wypoczynek - fajne odczucie. Nie wiem jak to byłoby u kogo innego, ale spróbować można - nie zaszkodzi.

Offline Optimus

• Dużo Pisze
Odp: Problemy ze snem
« Odpowiedź #2 dnia: Sierpnia 14, 2016, 06:50:45 »
Hydroksyzyna pomaga na takie dolegliwości ale jest wydawana wyłącznie na receptę.

Dr Różański podawał miksturę uspokajającą i na bezsenność:
Doskonałe efekty uspokajające można uzyskać łącząc chmiel (szyszki) z kozłkiem lekarskim (walerianą, kłącze), melisą (liść), tatarakiem (kłącze) i glistnikiem jaskółczym zielem (ziele lub korzeń). W taki sposób można zmieszać nalewki z wymienionych ziół w równych częściach i zażywać 1-3 razy dziennie po 10 ml. Nalewkę sporządza się zalewając 1 część surowca ( np. ziela) 5 częściami alkoholu 40-50%. Zalany surowiec trzeba pozostawić w ciemnym miejscu na 1-2 tygodnie, po czym otrzymany lek przefiltrować.

Dobra jest także mieszanka złożona ze wspomnianych suchych surowców, rozdrobnionych i zmieszanych w równych częściach. 1 łyżkę takiej mieszanki należy zalać 1 szklanką (220 ml) wrzącej wody, odstawić na 20-30 minut, po czym przecedzić. Pić 2-3 razy dziennie po 60-100 ml.

Paraliże senne nie są czymś nietypowym, wg statystyk miewa je 20% społeczeństwa.

Można się tego problemu całkowicie pozbyć poprzez spanie na brzuchu.

Ja paraliże senne zacząłem mieć gdy byłem nastolatkiem.
Najdziwniejsze jest to, że pojawiły się jednocześnie z objawami wywoływanymi przez Helikobakter pylori.
Po 9 latach pozbyłem się tych bakterii i od razu na wiele lat paraliże ustąpiły.

Podejrzewam, że toksyny bakteryjne mogą zakłócać fazy snu powodując zbyt długie przebywanie na częstotliwości theta.
Leki i zioła nasenne pomagają szybko wejść na częstotliwość delta czyli głębokiego snu i wtedy te problemy nie powinny występować.