Autor Wątek: Jakich roślin nie sadzić, gdy ma sie psa?  (Przeczytany 3685 razy)

Offline Katarzyna

• Dużo Pisze
Jakich roślin nie sadzić, gdy ma sie psa?
« dnia: Października 26, 2016, 10:44:03 »
Właśnie się dowiedziałam, że moje roczne szczęscie zeżarło część kaliny: owoce, liście. Muszę zweryfikować krążące po sieci (niekorzystne) informacje, na forum. Czy rzeczywiscie psu takie częsci kaliny szkodzą? Od razu chciałabym tez zapytać, bo mam zamiar obsadzić działkę innymi drzewkami, czy: orzech włoski, bez czarny, lilak,  głóg, rokitnik, bluszcz (na siatkę) oraz wiciokrzew japoński - nie odprowadzą mi psa w najgorszym przypadku do krainy wiecznych łowów?

Offline jolkaj

• Moderator
  • Dużo Pisze
Odp: Jakich roślin nie sadzić, gdy ma sie psa?
« Odpowiedź #1 dnia: Października 26, 2016, 12:49:08 »
Wątpię by tak było. Rzeką różne kłody płyną i moja piecha wiele godzin spędziła na ich ogryzaniu. Zresztą, jak ją ugryzły kleszcze to zjadła mi derenia i co ciekawe, ale tym razem po ataku kleszczy obyło się bez biegunki itp. Dopiero po czasie skojarzyłam te fakty.

Psiakowi możesz zapewnić więcej zabawy ale takiej umysłowej i będzie spokój. Roczny pewnie ma już wszystkie stałe zęby więc gryźć dla wymiany zębów nie ma aż takiej potrzeby. Dać zajęcie :)

Warto być uczciwym, choć nie zawsze się to opłaca. Opłaca się być nieuczciwym, ale nie warto. Prof. Bartoszewski

Offline Basia

• Płytki nurek
  • Global Moderator
  • Dużo Pisze
« Odpowiedź #2 dnia: Października 26, 2016, 13:51:23 »
Czy rzeczywiscie psu takie częsci kaliny szkodzą? Od razu chciałabym tez zapytać, bo mam zamiar obsadzić działkę innymi drzewkami, czy: orzech włoski, bez czarny, lilak,  głóg, rokitnik, bluszcz (na siatkę) oraz wiciokrzew japoński - nie odprowadzą mi psa w najgorszym przypadku do krainy wiecznych łowów?

Eeee... nic się nie stanie... Najwyżej zwierzak będzie robić za rozdrabniacz do gałęzi i będzie można napisać prace naukową o roli psów w biodegradacji martwego drewna w środowisku okołomiejskim.

W moich okolicach moja psica robi za rozdrabniacz do gałęzi mniej lub bardzie zbutwiałych i zagrzybionych. Jakimś cudem nie choruje na razie, a ten proceder uprawia już 6 lat.

Moja w tym wieku na przykład pasjami zjadała wysuszone rozjechane żaby, ale teraz już nie. Coś w tych zabach było, co jej pasowało.

A tak na poważnie: jeśli zwierzakowi się nie będzie zabierać aktualnej zabawki. O ile to nie jest miska trutki na szczury, to lepiej mu to zostawić w spokoju - sam się znudzi lub zje, ale spokojnie przeżuje, coś wypluje, ale nie nie narobi sobie szkód typu przebicie jelit czy coś w tym stylu. To też dotyczy znalezionych na srawnikach kości drobiowych. Możesz próbowac zwierzaka odciągnąć za pomocą kawałka kiełbasy, o ile byle kiełbasa będzie lepsza, niż własny łup.

Czasem może się zdarzyć, że psica na znalezisko tylko nasika i wtedy się zastanawiam poważnie, co musiało być w tej "wędzonce", aby psica tak zrobiła.

Pozdrowienia :-)

Offline ewula K

• Dużo Pisze
« Odpowiedź #3 dnia: Października 26, 2016, 14:18:22 »
W internecie podawane są wiadomości, że psy nie mogą jeść orzechów włoskich.
Mam dwa duże drzewa. Mniejszy pies sam wyszukuje orzechy, rozgryza je i wyjada środek. Tak już robi od 7 lat. Nie zauważyłam by mu coś się po nich złego działo.

Offline jolkaj

• Moderator
  • Dużo Pisze
« Odpowiedź #4 dnia: Października 26, 2016, 15:26:27 »
To takie informacje jak te, że koniom śmiertelnie grozi jedzenie żołędzi. Konie ze stadniny, w której jeździłam, pasą się w lesie. Może nikt im nie powiedział, że w ludzkich ksiażkach stoi że nie mogą zjadać świerków, łapać podczas galopu gałązek brzozowych czy też skubać żołędzie praktycznie prosto z drzewa.

Ewa czysty przypadek ale psica siostrzenicy tak lubi orzechy że nabawiła się ostrej infekcji krtani. Widać, rozgryźć rozgryzie ale obrać sobie ze skorupek nie umie. Jakby nic nie utkwiło w samym gardle ale musiało podrażnić. Jakby innych przypadków nie znam.
Warto być uczciwym, choć nie zawsze się to opłaca. Opłaca się być nieuczciwym, ale nie warto. Prof. Bartoszewski

Offline ewula K

• Dużo Pisze
« Odpowiedź #5 dnia: Października 26, 2016, 15:38:12 »
Jola, psica zjada orzechy z środka. Zostają tylko skorupki. Nie wiem jak to robi, ale się jej udaje. Na szczęście nie je ze skorupami.

Offline Katarzyna

• Dużo Pisze
« Odpowiedź #6 dnia: Października 26, 2016, 15:43:23 »
Dziękuje za rady. I tak potencjalne drzewka, kwiatki będą zagrodzone. Rzeczona kalina również. Ewidentnie jej się nudzi - pomimo zabawek porozrzucanych na działce. Ponad to to znana kopaczka dołków i wyjadania pędraków - ale te chyba nie szkodzą. Jak "mama" jest w domu to nie przychodza głupoty do głowy. Chyba trzeba będzie iśc na macierzyński ;)

Offline jolkaj

• Moderator
  • Dużo Pisze
« Odpowiedź #7 dnia: Października 26, 2016, 16:18:13 »
Swoją drogą Kasiu ale pokazałabyś to swoje zwierzę. W końcu słyszymy o nim od chyba pierwszych kroków na Twojej posesji więc foto nam się należy...jak psu patyk  :D

Offline leo

• Dużo Pisze
« Odpowiedź #8 dnia: Października 26, 2016, 18:58:49 »

Jak "mama" jest w domu to nie przychodza głupoty do głowy. Chyba trzeba będzie iśc na macierzyński ;)

Może trzeba spojrzeć na temat  - w innych kategoriach - może to kara za naganne zachowanie "mamy" :-)
U mnie musiałem się zawsze tłumaczyć moim zwierzątkom gdzie idę - jeśli tego nie zrobiłem - kara gwarantowana - obgryzione pierwsze kwiaty na magnolii, zjedzony miłorząb, czy sznur z lampkami dopiero co zawieszony na świerku - pocięty na kawałki 30cm. Zawsze musiała to być bolesna kara :-)

Offline jolkaj

• Moderator
  • Dużo Pisze
« Odpowiedź #9 dnia: Października 26, 2016, 19:16:05 »
Rada jakaś Leo? Ubaw mam z psiny siostrzenicy. W sumie to psina siostrzenicy jest jak ja śpiewak operowy. Suka za przewodnika obrała sobie moją siostrę..chociaż ta broniła się przed tym wszelakimi sposobami. Stało się jak sie stało. Wystarczy, że siostra podleje kwiatka w donicy a zaraz ów kwiatek jest ciągany po podwórku. Już nieraz było, że dzwonił sąsiad bo Luna ściąga ledwo powieszone pranie. Takie tam.

W drzewkach nie gustuje ale może to za sprawą lubości mojej rodziny do iglaków  :D