Autor Wątek: Aparat Soxhleta- wytrawianie surowca  (Przeczytany 17164 razy)

Offline docent

• Ekspert forum
  • Dużo Pisze
  • jesteśmy tu oboje, ja śpię a Ty się śnisz
Odp: Aparat Soxhleta- wytrawianie surowca
« Odpowiedź #30 dnia: Lutego 24, 2017, 13:07:57 »
jeśli coś mogę poradzić to może lepiej przed odparowaniem dodaj do ekstraktu ten jagodowy proszek, to wtedy wszystko co może się ,,mazać" wklei się w ten nośnik ;D będzie to łatwiej niż najpierw wysuszyć a potem mieszać. Tak pytam bo nie wiem czy w tym ekstrakcie nie będzie tez jakiegoś prostego cukru, który po prostu nie wyschnie lub coś w ten deseń.

Offline ewawiszniewska

• Mało Pisze
  • **
« Odpowiedź #31 dnia: Lutego 24, 2017, 15:09:53 »
Masz rację, tak też mogę,  takie rzeczy wychodzą w praniu. Nie wszystko można dokłdnie przewidzieć i zaplanować. Trzeba reagować zaleznie od sytuacji .

Offline janek

• Dużo Pisze
« Odpowiedź #32 dnia: Lutego 24, 2017, 15:36:27 »
Octan etylu jest dla mnie rozpuszczalnikiem mentalnie nie do przejścia. ;)

Nie wiem co bardziej lubię, to określenie powyżej czy autorkę :)

Offline ewawiszniewska

• Mało Pisze
  • **
« Odpowiedź #33 dnia: Lutego 24, 2017, 15:44:52 »
Octan etylu jest dla mnie rozpuszczalnikiem mentalnie nie do przejścia. ;)

Nie wiem co bardziej lubię, to określenie powyżej czy autorkę :)

Ale łopaty nosić nie chciałeś ;)

Offline docent

• Ekspert forum
  • Dużo Pisze
« Odpowiedź #34 dnia: Lutego 25, 2017, 16:11:07 »
(...)takie rzeczy wychodzą w praniu(...)
słusznie, toteż opisuję to, co uprałem :D

Offline Alchemik

• Ekspert forum
  • Dużo Pisze
« Odpowiedź #35 dnia: Lutego 25, 2017, 18:20:04 »
Mieszanina woda + etanol jest dość skomplikowana, Drodzy Państwo, przede wszystkim na zależność temperaturową. Przyjrzyjcie się destylacji. Jeżeli nie macie możliwości kontroli temperatury grzania np. płaszcza grzejnego, to destylacja będzie intensywna i oprócz etanolu zawrze woda, będzie to dość specyficzna mieszanka wtedy. Sam się naciąłem na to kilkukrotnie gdy jako ekstrahenta używałem wódki 40%. Bardzo dużą ilość miałem osadów, garbników i rzeczy, które rozpuszczają się w EtOH, ale ze względu na dużą ilość obecnej wody po prostu się wytrącały.
Osobiście polecam jak najczystsze rozpuszczalniki.

Owszem, dość szybko uderzy w susz gorący etanol, ale wkrótce dołączy do niego woda i rozpuszczacie na gorąco bardzo wiele substancji może nie do końca spodziewanych.
Wszystko, co jesteś w stanie zrobić, czyń to z całą swoją mocą. Nie jutro. Teraz.

Offline Krzysztof B

• Mało Pisze
  • **
« Odpowiedź #36 dnia: Lutego 25, 2017, 18:43:08 »
Alchemik + bo to metoda  powolna .
Pośpiech jest wskazany przy łapaniu pcheł :)

Offline ineslik

• Global Moderator
  • Dużo Pisze
    • herbiness
« Odpowiedź #37 dnia: Lutego 25, 2017, 18:48:56 »

Owszem, dość szybko uderzy w susz gorący etanol, ale wkrótce dołączy do niego woda i rozpuszczacie na gorąco bardzo wiele substancji może nie do końca spodziewanych.

I do tego kontaktujemy surowiec z kompletnie innym rozpuszczalnikiem. Dla kwasu karnozynowego zalecany jest jak najbardziej niepolarny, a woda jest polarna, więc odpada.

Trzeba też na to uważać na temperaturę wrzenia mieszanin w przepisach na tzw "doprowadzenie do wrzenia". Temperatura wrzenia spirytusu jest inna niż wódki, wody, czy mieszaniny etanol/woda/gliceryna.

Offline docent

• Ekspert forum
  • Dużo Pisze
« Odpowiedź #38 dnia: Lutego 27, 2017, 09:05:07 »
Mieszanina woda + etanol jest dość skomplikowana, Drodzy Państwo, przede wszystkim na zależność temperaturową. (...)

a czym się różni cyrkulacja rozpuszczalnika w aparacie soxhleta od zwykłej destylacji? niczym,zawsze będzie skraplać się stężony alkohol etylowy bezpośrednio na złoże nawet jak użyjecie wódki, dlatego najlepiej
Osobiście polecam jak najczystsze rozpuszczalniki.
i dobry jest eter dietylowy, chociaż dla każego czynnego składnika lepiej poczytać nad doborem ekstrahenta

Offline Alchemik

• Ekspert forum
  • Dużo Pisze
« Odpowiedź #39 dnia: Lutego 27, 2017, 09:57:46 »
Pamiętaj, że każda ciecz paruje w każdej temperaturze, a im wyższa, tym większe parowanie. A skoro wrze mieszanina, to i wrze całość.
Owszem, jesli utrzymasz temperaturę źródła ciepła równą temperaturze wrzenia mieszaniny 40% EtOH to ok, cyrkulować będzie etanol, ale i tak nie do końca azeotrop. Mi zwykle pływa po aparaturze 86%.
A utrzymanie tej temperatury jest możliwe tylko w aparaturze z termostatem. Jak masz to bomba ;-)
Wszystko, co jesteś w stanie zrobić, czyń to z całą swoją mocą. Nie jutro. Teraz.