Autor Wątek: żel antybakteryjny  (Przeczytany 4897 razy)

Offline stukam kopytkami

• Ekspert forum
  • Dużo Pisze
żel antybakteryjny
« dnia: Kwietnia 27, 2011, 09:36:31 »
do rąk, jak zrobić samemu. jakich składników użyć? Olejku herbacianego?

Offline freshbynature

• Dużo Pisze
  • zioła i sport
Odp: żel antybakteryjny
« Odpowiedź #1 dnia: Kwietnia 27, 2011, 09:41:37 »
Ja zmieszałbym olej lniany z kilkoma kroplami olejku pichtowego.

Pozdrawiam- Fresh
Piękno, które ma się w sobie, nie przemija nigdy, jest  w umyśle,...ale widzą je tylko ci, kórzy umysłem sie posługują... leżysz wstań wstałes-idź idziesz-biegnij biegniesz- leć lecisz?

Offline stukam kopytkami

• Ekspert forum
  • Dużo Pisze
« Odpowiedź #2 dnia: Kwietnia 27, 2011, 10:30:19 »
ok i trochę mydła szarego.
bo to raczej do mycia z wodą niż "na sucho"

Offline freshbynature

• Dużo Pisze
  • zioła i sport
« Odpowiedź #3 dnia: Kwietnia 27, 2011, 11:02:43 »
Myslałem że chodzi o takie smarowidło do stałego uzytku. Jesli chodzi o mycie to spróbowałbym aloesu.

Pozdrawiam- Fresh
Piękno, które ma się w sobie, nie przemija nigdy, jest  w umyśle,...ale widzą je tylko ci, kórzy umysłem sie posługują... leżysz wstań wstałes-idź idziesz-biegnij biegniesz- leć lecisz?

Offline stukam kopytkami

• Ekspert forum
  • Dużo Pisze
« Odpowiedź #4 dnia: Kwietnia 27, 2011, 11:28:26 »
dzięki :-)

Offline ineslik

• Global Moderator
  • Dużo Pisze
    • herbiness
« Odpowiedź #5 dnia: Kwietnia 27, 2011, 19:52:28 »
Antybakteryjny jest też miód. Można umyć się miodem . Znakomity patent, szczególnie do mycia twarzy, ponieważ miód jest również łagodnym eksfoliantem, czyli usunie martwy naskórek.

Można rozpuścić miód w wodzie, dodać mydło (rozpuścić albo szare mydło w płynie) i olejki eteryczne- jakie kto lubi , wszystkie są bakteriobójcze( niektóre mogą jednak podrażniać skórę, inne z kolei wybielają, inne pomagają goić ranki itd.). Do tego gliceryna dla nawilżania i olej dla odżywiania. Do tego ekstrakt ziołowy. Dzięki bogatemu składowi nie trzeba pamiętać o smarowaniu rąk kremem.

Można wyprodukować całą butlę ,ponieważ olejki jako składnik bakteriobójczy mają zdolność konserwowania produktu.
Dodając olejki warto poeksperymentować - łączenie olejków daję możliwość uzyskania własnej "linii zapachowej".

Dla osób , które nie lubią szarego mydła , są wynalazki na bazie detergentów kokosowych, które ja osobiście używam , ten sam płyn do rąk i reszty ciała oraz do  włosów. Podstawowym składnikiem antybakteryjnym jest zawsze kompozycja olejkowa.

Offline stukam kopytkami

• Ekspert forum
  • Dużo Pisze
« Odpowiedź #6 dnia: Kwietnia 28, 2011, 08:51:27 »
Doskonale Ineslik. Zaspokoiłaś mnie ! To znaczy moją ciekawość. ;) O to mi chodziło.