Autor Wątek: kwiaty topoli osiki - wykorzystanie - prośba o pomoc  (Przeczytany 2300 razy)

Offline sabinka123

• Nowy
  • *
kwiaty topoli osiki - wykorzystanie - prośba o pomoc
« dnia: Kwietnia 20, 2016, 15:02:11 »
Witam,
przy moim domu, z dala od ulicy, rosną topole osiki i właśnie przepięknie zakwitły. Zastanawiam się czy można to wykorzystać i zrobić użytek np nalewkę , wysuszyć. Oboje z mężem chorujemy na boreliozę i powoli poznaję naturalne metody leczenia, zbieram korę z drzew i staram się wykorzystać to co daje mi natura. Mąż bardzo cierpi na stawy. Znalazłam info o pączkach i liściach, ale nie o kwiatach. Pytam, bo nie chciałabym nas otruć?  ;) pozdrawiam urszula
ps jeśli już było o tym, to proszę mi wskazać bo jestem tutaj nowa i początkująca

Offline janek

• Dużo Pisze
Odp: kwiaty topoli osiki - wykorzystanie - prośba o pomoc
« Odpowiedź #1 dnia: Kwietnia 20, 2016, 17:18:32 »
Na boreliozę nadawałyby się pączki, raz miałem taką mieszankę z ich udziałem ale skończyły mi się, kwiaty według mnie niespecjalnie, kora też.
Z chęcią się wymienię - przyszłoroczne pączki na np. moje olejki boreliozowe czy nalewkę na 7paleczniku.

Offline Basia

• Płytki nurek
  • Global Moderator
  • Dużo Pisze
Odp: kwiaty topoli osiki - wykorzystanie - prośba o pomoc
« Odpowiedź #2 dnia: Kwietnia 20, 2016, 18:48:35 »
Kwiaty są przeciwzapalne, przeciwgorączkowe, moczopędne i przeciwzakrzepowe, jednak inaczej, niż salicylany w korze lub liściach.

Można spokojnie je zbierać i stosować jako środek pomocniczy do innych terapii.
Zabójcze dla bakterii one nie są - tu Janek ma rację.

Pozdrowienia :-)
Basia