Autor Wątek: Luskiewnik  (Przeczytany 5697 razy)

Offline halina1

• Dużo Pisze
Luskiewnik
« dnia: Kwietnia 24, 2011, 21:43:02 »
Dziś na spacerze, pierwszy raz w życiu spotkałam łuskiewnik. Ucieszyłam się jakbym spotkała naszego Pana Henryka.
Urwałam troszkę, aby w domu pokontemplować pod szkłem powiększającym. W domu okazało się, że w łuskiewniku zamieszkują małe "żuczki", krzatają się wokół swojego włochato- pyłkowego królewstwa, a w środku... być może mają małe żuczki?
W Niedzielę Wielkanocną załatwiłam ich dom?
Uff
A tam gdzie byłam, kwitł handel.
Też chyba pierwszy raz w życiu w Niedzielę Wielkanocną zobaczyłam w Polsce zwycięstwo "komercji" nad świętem.
Signum Temporis? Jakich?
Przestajemy być spoleczeństwem w 96 % chrześcijańskim?
Coś się przełamało?

Offline ineslik

• Global Moderator
  • Dużo Pisze
    • herbiness
Odp: Luskiewnik
« Odpowiedź #1 dnia: Kwietnia 25, 2011, 19:50:50 »
Zrywałam dzisiaj kwiaty sosny (co za relaksujące zajęcie) i tak myślałam o twoim poście.
Nasze czasy nie zasmucają mnie akurat w kontekście religijnym, tylko z powodu zaniku umiejętności "kombinowania" w  społeczeństwie. Gospodarka niedoboru wyganiała ludzi do lasu po jarzębinę, czeremchę i inne różności ... na nalewkę, bimberek, a teraz wystarczy do sklepiku , nawet w Niedzielę Wielkanocną. Dla wielu osób szczytem bohaterstwa jest wybrać jedną z pięćdziesięciu zup w proszku, mało kto chce ją sobie zrobić sam. Dostępność gotowych rozwiązań rujnuje mózgi. I to jest smutne.

A w aptece pojawiła się reklama leku , który należy spożyć po przejedzeniu. No to po co uważać, co się je?

Adrian Budek

• Gość
« Odpowiedź #2 dnia: Czerwca 22, 2011, 09:06:24 »
Ja bym się tak nie przejmował ludźmi. Wszystko się wyklaruje teraz lub w przyszłości. Już od jakiegoś czasu naukowcy trąbią o niebywałej aktywności słońca, które może doprowadzić do burzy magnetycznej. O sprawie czytałem w Focusie jakieś 2 lata temu.

Oto jeden z artykułów z przed ok tygodnia
http://wiadomosci.onet.pl/nauka/nad-ziemie-nadciaga-potezna-burza-sloneczna,1,4586988,wiadomosc.html

Burza taka może zniszczyć wszystkie transformatory na świecie i przerwać dostawę prądu na kilkadziesiąt lat. Wtedy skończą się lodówki, sprzęty elektroniczne, lekarstwa i zostanie tylko natura. Selekcja niestety może być brutalna.

Offline halina1

• Dużo Pisze
« Odpowiedź #3 dnia: Czerwca 22, 2011, 13:15:39 »
Adrian, miałeś widzenie w nocy?
Patrz coś wykrakał na Dworcu Centralnym...

Adrian Budek

• Gość
« Odpowiedź #4 dnia: Czerwca 22, 2011, 14:41:29 »
Tutaj jeszcze nie wiadomo co było awarią. Ale daje to nam namiastkę problemu, który może nastąpić. Był już przykład w Kanadzie w 1989. Burza ze słońca pozbawiła prądu 6 milionów osób. Co będzie jak trafi się na tyle duża, że ogarnie cały świat. Pierwsze co to radze uciekać z miast bo tam będzie "sajgon".

Offline ewula K

• Dużo Pisze
« Odpowiedź #5 dnia: Czerwca 09, 2012, 19:55:39 »
Przekopałam internet , żeby dowiedzieć się coś na temat luskiewnika (oczywiście chodzi mi o roślinę) :). I nic, ani zdjęć, ani artykułów.
Proszę Was o informacje na jego temat. Gdybym znała nazwę łacińską, może udałoby się coś znaleźć na stronach zagranicznych, ale nie znam.
Pozdrowienia
Ewa

Offline ineslik

• Global Moderator
  • Dużo Pisze
    • herbiness
« Odpowiedź #6 dnia: Czerwca 09, 2012, 20:52:45 »
tu masz trochę http://rozanski.ch/forum/index.php?topic=1047.0
Łuskiewnik różowy (Lathraea squamaria )
ang . Common Toothwort
« Ostatnia zmiana: Czerwca 09, 2012, 20:55:17 wysłana przez ineslik »

Offline ewula K

• Dużo Pisze
« Odpowiedź #7 dnia: Czerwca 09, 2012, 21:28:48 »
Inez!
Bardzo Ci dziękuję. Wpisywałam: luskiewnik, zamiast łuskiewnik. Bardzo ciekawa roslina.
Ewa

Offline Ingwer

• Dużo Pisze
« Odpowiedź #8 dnia: Czerwca 09, 2012, 22:41:51 »
Łuskiewnik różowy   fotografie

http://www.google.de/search?q=roslina+luskiewnik&hl=de&prmd=imvns&source=lnms&tbm=isch&ei=BrLTT9iSL8jxsgak-vTWDw&sa=X&oi=mode_link&ct=mode&cd=2&ved=0CEwQ_AUoAQ&biw=924&bih=642

Łuskiewnik różowy

Nazwa łacińska: Lathraea squamaria
Rodzina: Trędownikowate
Okres kwitnienia: od kwietnia do maja
Siedlisko: grądy, łęgi, buczyny
Występowanie w Polsce: na terenie całego kraju, w Tatrach w reglu dolnym
Ciekawostka: jest to roślina pasożytnicza, która pasożytuje na korzeniach grabu, buka i świerka.

http://pl.wikipedia.org/wiki/%C5%81uskiewnik_r%C3%B3%C5%BCowy
wikipedia

http://zomobo.net/play.php?id=P464HeHTgFg
Łuskiewnik różowy
Łuskiewnik różowy Łuskiewnik różowy (Lathraea squamaria L.) -- gatunek roślin należący do rodziny zarazowatych (Orobanchaceae). W niektórych systematykach zaliczany jest do rodziny trędownikowatych. W Polsce jest rośliną pospolitą. Morfologia Pęd Podziemne rozgałęzione kłącze pokryte jest łuskowatymi liśćmi. Nad powierzchnię ziemi wyrasta jedynie krótkotrwały pęd kwiatonośny. Jest on różowy, okryty skrętoległymi, bladymi łuskami i ma wysokość do 25 cm. Kwiaty Różowe, grzbieciste, zebrane w gęstym, nierozgałęzionym, jednostronnym gronie wyrastającym nad powierzchnię ziemi.

Offline Alinaanna

• Mało Pisze
  • **
« Odpowiedź #9 dnia: Lipca 31, 2025, 08:21:52 »
Czy miałby może ktoś do odsprzedania nalewkę z łuskiewnika różowego?

Offline Alinaanna

• Mało Pisze
  • **
« Odpowiedź #10 dnia: Sierpnia 01, 2025, 10:40:01 »
A może jakąś małą ilość ktoś by miał do sprzedania tej nalewki z łuskiewnika, chociaż 100, 200ml?
Ewentualnie orientuje się ktoś gdzie możnaby taką nalewkę kupić?