Autor Wątek: Borelioza, Bartonella itd... a fascykulacje i drżenie mięśni.  (Przeczytany 40826 razy)

Offline Pi

• Nowy
  • *
Odp: Borelioza, Bartonella itd... a fascykulacje i drżenie mięśni.
« Odpowiedź #60 dnia: Maja 27, 2018, 11:24:56 »
Nie stety u mnie są już od pół roku zauważalne zaniki mięśni :( antybiotyki nie pomogły, ale udało mi się zmniejszyć drżenia około 4 krotnie po przeczytaniu książki o chorobach autoimmunologicznych i masy treści z internetu to jest efekt prawie roku walki z tą chorobą jeśli kogoś interesuje to odpłatnie cena droga ale dużo pracy w to włożyłem by ją  stworzyć a z powodu choroby mam problemy finansowe :( mogę udostępnić listę jest tego dość sporo co mi pomogło (suplementy, leki, zioła) i w skali co bardziej co mniej a co mi szkodzi, może komuś się przyda odpowiadam tylko na pw.

Offline old

• Średnio Pisze
« Odpowiedź #61 dnia: Maja 27, 2018, 13:07:51 »
jeśli kogoś interesuje to odpłatnie cena droga ale dużo pracy w to włożyłem by ją  stworzyć

Kogo co ma interesować?
I droga cena za co?

Offline Basia

• Płytki nurek
  • Global Moderator
  • Dużo Pisze
« Odpowiedź #62 dnia: Maja 27, 2018, 16:55:18 »
Pi, weź przykład z Vereingtena i zrób zrzutkę na zrzutka.pl na Twoją pracę.
Jeden człowiek tego nie sfinansuje, Twojego leczenia i problemów finansowych też nie (no, chyba, że na prawdę bogaty). Jak zrobisz rozsądnego pdf-a to będziesz mógł to sprzedawać po rozsądnej cenie, a może to się rzeczywiście komuś przyda. Wtedy nawet będziesz mógł tutaj wrzucić ogłoszenie o możliwości zakupu.

Pozdrowienia :-)

Offline wzuo

• Więcej Pisze
« Odpowiedź #63 dnia: Maja 28, 2018, 00:38:57 »
Witam gorąco wszystkich forumowiczów i gospodarza forum.

Chciałbym zapytać czy  pobieracie mangan w boreliozie?

Czy przy boreliozie macie bóle w klatce piersiowej, takie pojedyncze różnego typu zakłucia, szarpnięcia, rozrywanie, itp.

Pozdrawiam serdecznie.

Jeżeli są braki to pewnie trzeba suplementować, natomiast wg badań mangan wzmaga wirulencję bakterii Borrelia.

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23376276
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/25709405
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23690398

Offline old

• Średnio Pisze
« Odpowiedź #64 dnia: Maja 28, 2018, 17:42:00 »
Dzięki, wzuo.

Pozdrawiam.

Offline old

• Średnio Pisze
« Odpowiedź #65 dnia: Października 09, 2018, 11:02:07 »
Powiedzcie mi proszę, czy mam się martwić pojawiającymi "drzazgami" pod paznokciami?
Niekiedy są jaśniejsze, czasem ciemniejsze.
Pojawiają się ostatnio coraz częściej.
Te igiełki przesuwają się wraz ze wzrostem paznokcia.
« Ostatnia zmiana: Października 09, 2018, 11:20:34 wysłana przez old »

Offline wzuo

• Więcej Pisze
« Odpowiedź #66 dnia: Października 09, 2018, 12:37:13 »
Powiedzcie mi proszę, czy mam się martwić pojawiającymi "drzazgami" pod paznokciami?
Niekiedy są jaśniejsze, czasem ciemniejsze.
Pojawiają się ostatnio coraz częściej.
Te igiełki przesuwają się wraz ze wzrostem paznokcia.

a możesz pokazać jak to wygląda? ja mam takie białe cosik na paznokciach, ale to już chyba od zawsze, w każdym razie po suplementacji MSM chyba się skala tego efektu zmniejszyła.

Offline old

• Średnio Pisze
« Odpowiedź #67 dnia: Października 09, 2018, 13:41:07 »
Takie coś: https://pokazywarka.pl/xxxvvvxxx/

Czy to są linijne wybroczyny świadczące o zapaleniu wsierdzia?

Znalazłem takie coś:
1. Czarne "drzazgi" pod paznokciem - jeśli przesuwają się do brzegu paznokcia w miarę jego wzrostu nie są groźne, to zazwyczaj drobne wylewy krwi po urazie paznokcia. Jeśli jednak plamy nie przesuwają się, mogą być sygnałem zapalenia wsierdzia, innej choroby serca lub zaburzeń związanym z układem krwionośnym.

Moje się przesuwają, powoli ale się przesuwają.
« Ostatnia zmiana: Października 09, 2018, 14:03:39 wysłana przez old »

Offline Darshan

• Średnio Pisze
« Odpowiedź #68 dnia: Października 09, 2018, 22:57:56 »
Wujek google tak to tłumaczy:
Czarna linia na paznokciu: czy powinieneś się martwić?
 Wąska czarna linia, która uformowała się pionowo pod twoim paznokciem, nazywa się krwotokiem z rozszczepu. Występuje z różnych powodów i może być nieszkodliwy lub może świadczyć o poważniejszym stanie zdrowia.
Ten stan nazywany jest krwotokiem odłamkowym, ponieważ może wyglądać jak drewniany odłamek pod paznokciem. Przyczyną tego stanu są uszkodzone małe naczynia krwionośne pod paznokciem. Jak to wygląda?
    Ma kolor czarny lub czerwonobrązowy.
    Nie zmienia wyglądu, gdy naciskasz paznokieć.
    Pojawia się w jednym lub kilku miejscach pod twoim paznokciem.

Grubsze linie tworzące poziomy pasek na paznokciu nazywane są liniami Beau. Zazwyczaj nie są one szkodliwe, ale mogą być objawem raka zwanego czerniakiem podpaznokciowym.
Czarne linie na paznokciu mogą być wynikiem wielu warunków.

Uraz jest jedną z najczęstszych przyczyn krwotoków rozszczepowych. Może się to zdarzyć, gdy coś rani twoje łożysko paznokcia i rozrywa naczynie krwionośne pod paznokciem. Możesz również doznać urazu paznokci, nawet go nieświadomie, na przykład gdy ściskasz coś bardzo mocno.

Zapalenie wsierdzia jest chorobą serca, która może powodować krwawienia rozszczepowe. Piętnaście procent osób z zapaleniem wsierdzia ma odleżyny krwotoczne. Zapalenie wsierdzia występuje, gdy wewnętrzne komory lub zastawki serca mają infekcję. W wyniku zapalenia wsierdzia mogą wystąpić inne ciężkie choroby serca. Zapalenie wsierdzia na ogół występuje u osób z istniejącymi wcześniej chorobami serca.
Łuszczyca może również powodować krwawienia rozszczepowe. Łuszczyca jest przewlekłą chorobą skóry, która może objawiać się srebrzystymi płytkami lub łuseczkami na skórze. Do 50 procent osób z łuszczycą doznaje krwotoków odłamkowych i innych schorzeń paznokciowych.

Przyczyny krwotoków rozszczepowych są różne i mogą obejmować:
    infekcje
    zapalenie naczyń
    toczeń
    Grzyb paznokci
    liszaj płaski
    leki, które zmieniają krzepnięcie krwi
    Choroba Raynauda
    choroby nerek, płuc lub krążenia
    chemoterapia

Linie Beau na wszystkich 20 paznokciach mogą być oznaką:
    świnki
    choroby tarczycy
    cukrzycy
    syfilisu

W jaki sposób diagnozowana jest przyczyna pojawienia się czarnej linii na paznokciu?

Skontaktuj się z lekarzem, jeśli jesteś pewien, że czarna linia na twoim paznokciu nie była spowodowana urazem. Jeśli uraz spowodował inne schorzenie lub nie wydaje się, że leczy się sam po kilku tygodniach, powinieneś skontaktować się z lekarzem.
Jeśli podejrzewasz, że krwotok z rozszczepu jest przyczyną poważniejszego stanu zdrowia, powinieneś skontaktować się z lekarzem w sprawie wizyty. Na przykład, jeśli masz zapalenie wsierdzia, możesz doświadczyć między innymi takich objawów, jak zmęczenie, gorączka, blada skóra, ból stawów i duszność. Łuszczyca może objawiać się wysypką, plamami lub łuseczkami na skórze, szczególnie na skórze głowy, twarzy, rękach, stopach i fałdach skóry.
Krwotoki rozszczepowe, które pojawiają się lub występują na więcej niż jednym paznokciu, powinny być również poddane przeglądowi przez lekarza.
Krwawienie z krwawień rozszczepowych może być nieszkodliwe lub może być oznaką poważniejszego stanu zdrowia. Jeśli potrafisz przypomnieć sobie uraz  strefy paznokcia, prawdopodobnie z czasem   krwotok z rozszczepu wyrośnie razem z nim. Jeśli wystąpią objawy oprócz stanu paznokci, należy udać się do lekarza w celu dokładnego zbadania i postawienia diagnozy.