Autor Wątek: Kontuzja kolana - tkanki miękkie (?)  (Przeczytany 3115 razy)

Offline anavilma

• Średnio Pisze
Kontuzja kolana - tkanki miękkie (?)
« dnia: Marzec 29, 2016, 09:46:59 »
Mam problem z kolanem. Dziwny trochę. Dopóki nie skojarzyłam sobie przyczyny, martwiłam się czy to nie żyły. Ale wiem już teraz, że "załatwiła" mnie moja duża psica, która z miesiąc temu wpadła na mnie z tyłu wariując z radości, uderzyła mnie bardzo mocno pod kolanem, aż mi się noga zgięła. Szybko o tym zapomniałam, ale po jakimś czasie pojawił się ból. Właściwie nie wiem dokładnie co mnie boli, kolano? ścięgno pod kolanem? czasem nawet cała noga. To już się ciągnie z miesiąc, dlatego piszę, bo smarowanie maścią z arniką , żywokostem czy sabelnikiem jakoś nic nie daje. A ja za półtora miesiąca jadę w Bieszczady! Muszę dojść do siebie jakoś, tylko nie mam pomysłu jak. Ratunku...

Offline leo

• Dużo Pisze
Odp: Kontuzja kolana - tkanki miękkie (?)
« Odpowiedź #1 dnia: Marzec 29, 2016, 12:02:13 »
Spróbuj mieszanki MSM + wit. C - 1:1 pół płaskiej łyżeczki 2x dziennie. To na wszystkie ścięgna, chrzęści, stawy.
Opis MSM: http://wiedza.cc/metylosulfonylometan-organiczny-zwiazek-siarki-schorzenia-stawow-i-inne-dolegliwosci.html - oprócz działania regeneracyjnego działa również wzmacniająco fizycznie.

Offline anavilma

• Średnio Pisze
« Odpowiedź #2 dnia: Marzec 29, 2016, 21:28:11 »
Ok, dzięki. spróbuję. Akurat mam jedno i drugie w domu. MSM co prawda w końskim preparacie, który dawałam mojemu Psiakowi, połączony z chondroityną i glukozaminą, ale myślę że one też mi się przydadzą.

Offline leo

• Dużo Pisze
« Odpowiedź #3 dnia: Marzec 30, 2016, 04:56:14 »
Wit. C też ważna - we wszystkich stanach awaryjnych.

Offline ArturZ

• Mało Pisze
  • **
    • Czterolistna Koniczyna
« Odpowiedź #4 dnia: Marzec 30, 2016, 09:36:26 »
Po pierwsze w diecie dostarcz substancji, które pomogą zregenerować kolana: kolagen, krzem, wit.C.
Może pomóc mocne rozgrzanie kolana i okolic oraz przekrwienie skóry kolana i okolic. Rozgrzanie spowoduje zatrzymanie procesu zapalnego, przekrwienie dostarczy z krwią więcej niezbędnych substancji w okolice kolana.
Rozgrzać możesz polewając kolano bardzo ciepłym prysznicem przez kilka minut, po polewaniu dobrze jest zawinąć w kolano bandażem elastycznym. Rozgrzewanie gorącą wodą spowoduje też przekrwienie skóry, czyli za jednym zamachem załatwiasz dwie sprawy. Przekrwić możesz też jakimiś maściami lub tak jak to robiła moja babcia: okładać się "parzącymi" pokrzywami po bolącym miejscu.

Offline anavilma

• Średnio Pisze
« Odpowiedź #5 dnia: Kwiecień 01, 2016, 10:32:41 »
Smaruję sobie kremem magnezowym własnej produkcji, trochę to rozgrzewa, mam wrażenie że jest trochę lepiej po tych ostatnich trzech dniach. No i dwa razy dziennie jem łychę błotka kurkumowo-imbirowo-pieprzowo-cayenne z dodatkiem proszku chondro-plus i kwasu hialuronowego i zapijam końską dawką witaminy C. Psychicznoe JUŻ jest mi lepiej. To już połowa sukcesu ;)

Offline janek

• Dużo Pisze
« Odpowiedź #6 dnia: Kwiecień 01, 2016, 10:39:37 »
A może sabielnik umoczony w alkoholu byłby skuteczny.

Offline anavilma

• Średnio Pisze
« Odpowiedź #7 dnia: Kwiecień 01, 2016, 13:33:17 »
Taż to ja od sabielnika zaczęła...
Na kości on najlepszy, ale jednak tu nie pomógł. Ale i tak się czasem smaruję. Co mi tam.