Autor Wątek: Gdzie można zbadać skład mieszanki ziołowej ?  (Przeczytany 9905 razy)

Offline arte

• Ekspert forum
  • Dużo Pisze
Odp: Gdzie można zbadać skład mieszanki ziołowej ?
« Odpowiedź #15 dnia: Marzec 21, 2016, 18:21:16 »
  Mogłeś uzgodnić  zasady  u  tej  zielarki  w  czasie  wizyty, . Nie  musiałes  kupować  przeciez  ziół. To  była  Twoja  decyzja, Widziałes  czy  jest  podany  skład  czy  nie.  Może   By  Ci   Ta  pani  podała   skład  jeżeli   byś   na  miejscu    zgłosił  swoje   zastrzeżenia.   Skład  powinien  byc  podany    to  sie  zgadza. Możesz   też   wrócić  do  punktu  zakupu  i   wyjasnic  na  miejscu  problem .

Offline kpcookies

• Nowy
  • *
« Odpowiedź #16 dnia: Marzec 21, 2016, 18:38:48 »
Tak, masz rację ..
ale wiesz jak to jest " tonący brzytwy się chwyta "

byłam głupia , że nie sprawdziłam tego

Offline Basia

• Płytki nurek
  • Global Moderator
  • Dużo Pisze
« Odpowiedź #17 dnia: Marzec 21, 2016, 18:42:49 »
Gosia, czyli arte ma rację: poproś tą panią o skład.
Jeśli jest uczciwa, to powie, najlepiej byłoby, żeby przysłała majlem czy na kartce, by coś nie umknęło.
Tego wymaga rzetelność wobec klienta, który płaci i tego wymaga prawo w Polsce.
Jeśli odmówi, to w zasadzie może mieć problem z inspekcją handlową przynajmniej.

Pozdrowienia :-)

Offline kpcookies

• Nowy
  • *
« Odpowiedź #18 dnia: Marzec 21, 2016, 19:05:36 »
Już raz prosiłam , ale niestety tak mnie zagadała , że  w efekcie niczego się nie dowiedziałam ...
nie wiem czy mam tyle psychicznej siły na takie rozmowy .., ale z drugiej strony chyba lepiej ostrzec inne osoby przed tą osobą ..
więc spróbuję jutro kategorycznie zażądać podania składu
dzieki za zainteresowanie i podpowiedzi

Pozdrawiam

Agnieszka

Offline Basia

• Płytki nurek
  • Global Moderator
  • Dużo Pisze
« Odpowiedź #19 dnia: Marzec 21, 2016, 19:37:54 »
Teraz masz argument, czyli władzę, jeśli inaczej nie dasz rady: masz prawo usunąć z tego forum obydwa swoje wątki "reklamowe" dla tej pani, ale nie musisz tego robić.

« Ostatnia zmiana: Marzec 21, 2016, 22:21:46 wysłana przez Basia »

Offline Henryk Rozanski

• Administrator
  • Mało Pisze
    • Medycyna dawna i współczesna
« Odpowiedź #20 dnia: Marzec 21, 2016, 19:42:32 »
Kupiłam mieszankę ziół od pani , która rzekomo się na tym zna , ale zaczynam mieć wątpliwości , bo nie chciała mi powiedzieć jakie są tam zioła. Dzwoniłam do sanepidu , ale niestety takich badań nie wykonują.
Czy ktoś mógłby mi pomóc i może ktoś zna tę panią , nazywa się Krystyna Kryza i przyjmuje w Legnicy?

Szanowna Pani

Odpowiadam odnośnie tego, co Pani pytała dzwoniąc na Uczelnię. Ta Pani nie jest członkiem PTZiF i nie uczęszcza na kurs Zielarz-Fitoterapeuta. Obowiązek podania składu preparatów ziołowych wynika z Rozporządzenia  nr 1169/2011 lub z Prawa Farmaceutycznego (Dz.U. 2001 Nr 126 poz. 1381 ).
Pozdrawiam

Henryk Różański
« Ostatnia zmiana: Marzec 21, 2016, 20:07:55 wysłana przez Henryk Rozanski »

Offline kpcookies

• Nowy
  • *
« Odpowiedź #21 dnia: Marzec 21, 2016, 21:34:44 »
Bardzo Panu dziękuję !

To dla mnie bardzo ważne i nie myślę tu tylko o sobie ale również o innych ludziach , którzy zawierzyli tej osobie..

Agnieszka Sendor

Offline kpcookies

• Nowy
  • *
« Odpowiedź #22 dnia: Marzec 21, 2016, 21:39:00 »
Basiu ,

nie chodzi mi o władzę jedynie o to aby ta pni już nikomu nie zaszkodziła...

Bardzo dziękuję raz jeszcze za wsparcie i zainteresowanie moim problemem, to było dla mnie naprawde bardzo trudne , aby napisać ...

Już dziś znalazłam tu u Was pomoc osoby kompetentnej:)

Pozdrawiam

Agnieszka

Offline Vereinigten

• Dużo Pisze
« Odpowiedź #23 dnia: Marzec 22, 2016, 07:14:37 »
Teoretycznie każdy mgr farmacji powinien potrafić rozróżnić skład mieszanki, jeżeli miałby czas i mikroskop. Nazywa się to farmakognozją. I tak wygląda na studiach - dostaje się mieszankę ziołową i należy rozróżnić poszczególne elementy za pomocą opisów - tu taki a taki włosek wydzielniczy, tutaj taka budowa miękiszu itp.
Blog o roślinach leczniczych i ich wykorzystaniu. http://www.manualzielarski.pl/

Offline Moc jest w Tobie!

• Dużo Pisze
« Odpowiedź #24 dnia: Marzec 22, 2016, 09:53:58 »
nie chodzi mi o władzę jedynie o to aby ta pni już nikomu nie zaszkodziła...

Sugerowałbym ostrożność w wyrażaniu takich opinii. Znasz przypadki szkodzenia przez tę zielarkę? Sądzę, że kobieta nie chce podać Ci składu mieszanki, żebyś sobie sama nie sporządziła leku. Nie jest to oczywiście, ani zgodne z prawem, ani moralnie etyczne, ale nie można wysnuwać na tej podstawie wniosku, że działania tej osoby szkodzą.

Więcej rozwagi, a mniej paniki.

Offline Basia

• Płytki nurek
  • Global Moderator
  • Dużo Pisze
« Odpowiedź #25 dnia: Marzec 22, 2016, 12:50:54 »
Teoretycznie każdy mgr farmacji powinien potrafić rozróżnić skład mieszanki, jeżeli miałby czas i mikroskop.

Tak teoretycznie powinno być, masz zupełną rację.
Można kupić za około 30 złotych, czasem taniej na Allegro atlas Muszyńskiego. Problemem jest to, że obecnie mogło wejść do obiegu trochę roślin nieopisanych przez Muszyńskiego. No i w której aptece jest mikroskop? Dobrze, jesli apteka ma wagę, a nie tylko dziewczyny i kosmetyki na wystawie.

Sądzę, że kobieta nie chce podać Ci składu mieszanki, żebyś sobie sama nie sporządziła leku. Nie jest to oczywiście, ani zgodne z prawem, ani moralnie etyczne, ale nie można wysnuwać na tej podstawie wniosku, że działania tej osoby szkodzą.

Ale przy tej liście chorób i branych leków ona musiałaby albo być rzeczywiście genialna by dobrać coś, co pomoże i absolutnie nie zaszkodzi, lub, że sprzedała coś absolutnie nieszkodliwego, wręcz placebo.

Moja sąsiadka z cukrzycą i słabym sercem kilka miesięcy temu miała wstrząs po czystku i wylądowała na OIM-ie. Na szczęście nie ja tego czystka zaproponowałam. A mówią, że to takie ziółko, które prawie działa tylko siłą marketingu i ładnej nazwy.
Z takimi ludźmi trzeba bardzo uważać, a w szczególności w ramach uważania bardzo starannie spisywać wszystko, co się dało świadomie i jeszcze, co mogło wpaść przez przypadek.