Autor Wątek: Import roślin (liści) - kwestie prawne  (Przeczytany 2096 razy)

Offline Carew77

• Nowy
  • *
Import roślin (liści) - kwestie prawne
« dnia: Maj 09, 2016, 12:16:34 »
Dzień dobry!

Kochani, przejrzałem cały dział, ale nie doszukałem się w wątkach informacji na nurtujący mnie temat.

Temat dotyczy sprowadzania roślin leczniczych. Dokładnie nieprzetworzonych liści. Import dokonywany miałby być z Niemiec, aby w Polsce je paczkować i sprzedawać w formie nieprzetworzonej. Chciałbym dowiedzieć się czy i jakie normy prawne, certyfikaty, licencje itp. trzeba spełniać/posiadać aby taką sprzedaż w pełni legalnie prowadzić? Z góry dziękuję za wszelkie odpowiedzi, czy też namiary do wiarygodnych źródeł.

Pozdrawiam!

Offline Basia

• Płytki nurek
  • Global Moderator
  • Dużo Pisze
Odp: Import roślin (liści) - kwestie prawne
« Odpowiedź #1 dnia: Maj 09, 2016, 17:59:31 »
Jeśli importujesz z Niemiec, to pozwolenia na surowiec nie są Twoim zmartwieniem.
Traktuj sprawę tak, jakbyś surowiec kupował w Polsce.

Pozdrowienia :-)

Offline Carew77

• Nowy
  • *
« Odpowiedź #2 dnia: Maj 09, 2016, 18:06:32 »
Rozumiem, a co do samej sprzedaży rośliny, nie są wymagane żadne certyfikaty lub badania? Dziękuję za poprzednią odpowiedź :)

Offline Basia

• Płytki nurek
  • Global Moderator
  • Dużo Pisze
« Odpowiedź #3 dnia: Maj 09, 2016, 22:13:38 »
Jeśli to zostało oclone i dopuszczone do obrotu w Niemczech, to Ciebie interesują tylko te dokumenty, na podstawie których zostały zaimportowane.
Na przykład, jeśli to miałby być surowiec na kompost lub biomasę opałową (czyli odpad), to trudno byłoby to w Polsce zamienić na surowiec na przykład na herbaty ziołowe bez szczegółowych badań potwierdzających przydatność spożywczą.

Pozdrowienia :-)