Autor Wątek: Petycja Jerzego Zięby o zmianie metod leczenia Polaków  (Przeczytany 42618 razy)

Offline gumppek

• Kłam­stwo nie sta­je się prawdą tyl­ko dla­tego, że wie­rzy w nie więcej osób.
  • Ekspert forum
  • Dużo Pisze
Odp: Petycja Jerzego Zięby o zmianie metod leczenia Polaków
« Odpowiedź #90 dnia: Luty 17, 2016, 18:15:46 »
Mi tam doktor nic nie mówił o Ziębie. Normalnie to jak przegnę /a tak niestety zazwyczaj czynię/ to doktor mi o tym mówi i przywołuje do porządku. Ba po ponad czterech latach znajomości przestał do mnie mówić gumppek :) Ba napomknął o jemiole którą mu wysłałem o czym nigdy nie wspominał. Tak generalnie to poniedziałek był bardzo fajny. Najpierw kolega doktora mówił o mechanizacji upraw zielarskich. Niesamowity facet.Widać było i słychać, że to o czym mówił to nie tylko jego zawód ale wielka pasja. Potem doktor w swoim najlepszym wydaniu. Przygotował aż tak wiele prezentacji że pokazał drobniutką część. Przy nowotworach mówił wiele o cytokinach w tym o NF-kB. W sumie fajnie było by gdyby doktor zrobił kurs o samej fitoterapii nowotworów. Ja czułem się nawet jak gość specjalny :)
Doktor zawsze mówił o surowcach mineralnych i zwierzęcych. Zresztą na ten temat jest wykład doktora Kilara.
Fajna też była fitoterapia Madausa. Spróbuję robić kilka preparatów w oparciu o metodykę Madausa. Widzę, że doktor idzie w kierunku zmiany dawek. Ja sam zresztą też to zacząłem robić. Jak sądzę przegiąłem  z jednym surowcem i dopiero powoli dochodzę do siebie. Po prostu chyba tymi nowymi cuśkami wybiłem tyle, że immunokompleksy mnie zatruły. /no i mam jeszcze problemy/ i razem to dało fatalny skutek.
Ponadto doktor mówił o solach Schuesslera. Włożył w to wiele pracy bo to trzeba było przetłumaczyć przenieść na współczesny język i unowocześnić /dziś wiele rzeczy nazywa się nieco inaczej/. Czy to działa nie wiem. Ale surowce są taniutkie toteż warto spróbować. We wrześniu ma wyjść książka o Madausie i tych solach.
« Ostatnia zmiana: Luty 17, 2016, 18:17:43 wysłana przez gumppek »
Góral­ska teoria poz­na­nia mówi, że są trzy praw­dy: Świen­ta prow­da, Tyż prow­da i Gówno prowda.
Józef Stanisław Tischner

Offline ewula K

• Dużo Pisze
« Odpowiedź #91 dnia: Luty 17, 2016, 18:21:54 »
kiepsko rozumiem angielski, ale znalazłam taki tekst:
"Efekt w dużej dawce dożylnej witaminy C na zapalenia u pacjentów z rakiem."
wnioski:
Wysokie dawki dożylnej terapii kwas askorbinowy wpływa na poziom białka C-reaktywnego i cytokin zapalnych u pacjentów z rakiem. W naszym badaniu, okazało się, że modulacja zapalenia przez IVC skorelowane ze zmniejszeniem markerów nowotworowych Podsumowując levels.In, nasze dane potwierdzają hipotezę, że wysokie dawki dożylnej zabiegi askorbinian może zmniejszyć stan zapalny u chorych na raka. Nasze wyniki sugerują, że dalsze badania nad wykorzystaniem IVC w celu zmniejszenia stanu zapalnego w chorobach, w których stan zapalny jest istotnie  uzasadnione.
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22963460
a tu, że cytokiny obniżyły się pod wpływem kwasu askorbinowego (taką formę witaminy C podaje się we wlewach):świeżutki tekst z 2016 r.
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/26724916
Na ncbi.gov jest bardzo dużo informacji o leczeniu witaminą C.
« Ostatnia zmiana: Luty 17, 2016, 18:44:57 wysłana przez ewaryn »

Offline Basia

• Płytki nurek
  • Global Moderator
  • Dużo Pisze
« Odpowiedź #92 dnia: Luty 17, 2016, 20:45:22 »
Mi tam doktor nic nie mówił o Ziębie.

Mi kiedyś napisał na priv.

Wysokie dawki dożylnej terapii kwas askorbinowy wpływa na poziom białka C-reaktywnego i cytokin zapalnych u pacjentów z rakiem.

Ale to akurat można spokojnie wyjaśnić właśnie odtruciem, czyli zmniejszeniem potrzeby produkowania cytokin prozapalnych, a nie jakimś szczególnym blokowaniem ich powstawania.

Ogółem blokowanie stanów zapalnych może być problemem, jeśli ich wygaszenie mogłoby ułatwić życie rakowi. Dokładnie dlatego łączenie metod prozapalnych, czyli w zasadzie metod konwencjonalnej onkologii z metodami przeciwzapalnymi, czyli metodami tradycyjnej medycyny może być katastrofalne lub bardzo pożyteczne. W takim wypadku i lekarz i zielarz lub inny naturopata muszą ściśle współpracować i wiedzieć, co każdy z nich robi i dlaczego.

Pozdrowienia :-)
« Ostatnia zmiana: Luty 17, 2016, 20:54:27 wysłana przez Basia »

Offline goya

• Największym dobrem jest harmonia duszy
  • Nowy
  • *
« Odpowiedź #93 dnia: Luty 17, 2016, 22:59:56 »
Może ja nie całkiem na temat - nie obrażę się Basiu jeśli najzwyczajniej wyrzucisz mój post  :) Do Zieby mam stosunek ...ambiwalentny. Mówi ze swada i wszystko bardzo mądrze brzmi, szczególnie jeśli nie znasz się na tym o czym mówi ;) Chyba tak jak gumppek jestem "trochę" nieufna jeśli nie mogę czegoś zweryfikować... I w nim też mnie coś niepokoi, wzbudza nieufność... Poczytałam Waszą dyskusję i...poszperałam 8)Jestem w tym ...niezła...  Znalazłam interesujące CV pana Zieby.. https://workstory.s3.amazonaws.com/assets/169599/CV_George_Zieba_original.doc po polsku, z tłumaczem i oryginał https://translate.google.pl/translate?hl=pl&sl=en&tl=pl&u=https%3A%2F%2Fworkstory.s3.amazonaws.com%2Fassets%2F169599%2FCV_George_Zieba_original.doc&anno=2
Wynika z niego, że przez lata był wybitnym fachowcem, niemal zawsze na pozycji dyrektora lub generalnego menadżera. Tu potwierdzenie https://www.linkedin.com/in/george-zieba-807660a Medycyna zainteresował się jak gumppek pisze z powodu kłopotów zdrowotnych i był piewcą Żywienia Optymalnego http://www.grupy.senior.pl/Re-medyczny-SKANDAL,p,43874,9.html i http://www.thincs.org/discuss.highfat-lowcarb.htm (kliknąc na nazwisko). Udzielał sie latami na różnych forach np http://alternative-doctor.com/cancer/more-on-the-reverse-warburg-theory-of-cancer-growth/  (woda utleniona). Ponoć w latach 90-tych (tak wynika z CV)  "W latach 90-tych byłem odpowiedzialny za prowadzenie i utworzenie strategii korporacyjnej dla firmy 2000 osób w Polsce, w tym restrukturyzacji finansów oraz rozwoju i wprowadzania nowych, marketing i sprzedaż strategii finansowych, wprowadzenie technologii wytwarzania CAD / CAM (proszę zobaczyć moje pisemne referencje). Byłem odpowiedzialny za rozwój nowych, bardzo trudnych i konserwatywnych rynków dla swoich produktów, formułowanie polityki marketingowej i strategii sprzedażowych, układ wspólnych przedsięwzięć, cenę produktu, tworzenie agencji i operacje współpracowników itp ... w takich krajach jak Australia, RPA , USA i Kanada." I NIGDZIE nie wspominał, że ma od 1995 roku tak bogate  doświadczenia w naturoterapii http://porady.uzdrawianie.org/?cat=51&lang=en Na koniec: tutaj http://porady.uzdrawianie.org/?p=96&lang=en twierdzi "Dietetics in Poland is at a tragic level.
There is a complete lack of knowledge on the use of herbs." , że w Polsce jest KOMPLETNY BRAK WIEDZY O UŻYWANIU ZIÓŁ !!!!  Jedno jest pewne - reklamuje sie jako niezwykle skuteczny biznesmen i z tym się zgodzę  :D ;D
"Nikt nie troszczy się o to, jak żyć dobrze, lecz jak żyć długo, jakkolwiek wszyscy mogą się zdobyć na dobre życie, a nikt nie może sprawić, że będzie żył długo." Seneka

Offline Basia

• Płytki nurek
  • Global Moderator
  • Dużo Pisze
« Odpowiedź #94 dnia: Luty 17, 2016, 23:54:35 »
Fajny jest ten link do CV. Człowiek by pomyślał, że to chodzi o innego człowieka
Dopiero na koniec wychodzi szydełko z woreczka:

Hobbies:
Wide spectrum of various technologies, aviation (unrestricted private pilot licence, flying helicopters), technology, medicine, hypnotherapy, literature, music

A firmy polskie którymi się chwalił jakoś marnie przędą - jedna nie istnieje, a druga jest w poważnych kłopotach.

Offline goya

• Największym dobrem jest harmonia duszy
  • Nowy
  • *
« Odpowiedź #95 dnia: Luty 18, 2016, 00:17:45 »
Ja Basiu nie pragnę umniejszać jego zasług. Z pewnością natchnął wielu ludzi do zrewidowania różnych poglądów, jest sprawnym mówcą. I ma sporo wiedzy... Nie lubię jednak ludzi, którzy sobie "dodają"... Kłamią. Bo natychmiast zapala mi się ostrzegawcze światełko :o "George Zieba is a certified clinical hypnotherapist in Australia and the USA."   http://build8leanmuscle.com/2016/01/22/george-zieba-is-a-certified-clinical-hypnotherapist/ Powiedziane na wyrost a brzmi dostojnie  :D Gdy się zna zaplecze uzyskiwania takich tytulów  ::) http://www.natboard.com/  :-\  https://en.wikipedia.org/wiki/Doctor_of_Clinical_Hypnotherapy Ja też mam dwa dyplomy w tej dziedzinie  :) I nie zdobyte on-line :)
"Nikt nie troszczy się o to, jak żyć dobrze, lecz jak żyć długo, jakkolwiek wszyscy mogą się zdobyć na dobre życie, a nikt nie może sprawić, że będzie żył długo." Seneka

Offline gumppek

• Kłam­stwo nie sta­je się prawdą tyl­ko dla­tego, że wie­rzy w nie więcej osób.
  • Ekspert forum
  • Dużo Pisze
« Odpowiedź #96 dnia: Luty 18, 2016, 03:50:14 »
Mi tam doktor nic nie mówił o Ziębie.

Mi kiedyś napisał na priv.

No tak doktor ma to samo cuś co ja czyli najpierw robi potem myśli. Czasem nieopatrznie wpada w zachwyt ale potem przychodzi otrzeźwienie.
cytat
Szczerze mówiąc sam w latach 80 i 90 w to uwierzyłem, ale gdy dotarłem do informacji o całej tej historii i dokumentacji naukowej o Laetrile zmieniłem swój pogląd na ten temat, a postać E. Krebs’a przestała być dla mnie autorytetem oraz ofiarą. Dla mnie jest to zwyczajny kombinator, który wykorzystywał tragiczną sytuację ludzi chorych na raka. W gruncie rzeczy nie poszukiwał prawdy o swoim wynalazku i nie przyznał się do pomyłki.
http://rozanski.li/1340/witamina-b17-ciekawa-koncepcja-e-t-krebsa-mijajaca-sie-z-rzeczywistoscia/
https://www.youtube.com/watch?v=uybVgWgyAqk
Jak sądzę nie słuchał tego co pan Zięba mówi choć to mowę tylko nieco przypomina bowiem w istocie jest to wyrzut komunałów najniższego lotu.
Poświęciłem dwie godziny by spisać co gadał ten jak mu tam Zięba.
I tak w niby wykładzie którego link podałem z marca 2015 roku bełkotał tak od 17 minuty ok 30 sek
Ktoś słyszał o witaminie B 17 tak to ona ma takie działanie. Ale tylko w pewnych warunkach tylko w pewnej formie. W Polsce tej formy nie ma. To trzeba sobie od razu powiedzieć bo witamina B 17 i tu przestrzegam witamina która jest już w płynie i to pisze na pudełeczku redy for inection /mogłem to źle napisać bo nie znam angielskiego/ coś takiego to ona jest mało skuteczna. A z kolei ta forma która jest skuteczna jej nie wolno w tej chwili eksportować. Władze celne zabroniły eksportu tego w Meksyku bo cwaniacy się wzieli za amfetaminę i eksportowali jako witaminę B 17 i to zamknięto tę drogę I dlatego przestrzegam jeśli ktoś chce wydać na prawdę poważne pieniądze na witaminę B 17 w tej formie. Przy czym wracamy do tego samego. Nie jest to cudowny lekiem bowiem ci co go stosowali już odeszli.
Zwykły Łgarz bo o tym jak jest z witaminą B 17 doktor napisał już na swoim blogu prawie 5 lat wcześniej.
Ale to pikuś w stosunku do tego co pan Zięba powiedział we wrześniu 2014 roku w Katowicach.
Piszę chyba dokładnie co powiedział, choć mogłem coś tam pominąć lub napisać nieco inaczej co jednak nie ma wpływu na sens wypowiedzi.
Czy będzie to witamina B 17, która jest tak niezwykle modna, może i tak.
Krebs syn tego doktora Krebsa który jak gdyby był twórcą cyklu Krebsa który ma miejsce w mitochondrium. Jego syn wyizolował to coś co nazwał witaminą B 17. Słusznie czy nie słusznie, nie wchodzimy w to. Natomiast rzeczywiście w towarzystwie beta glukozydazy witamina no substancja którą nazwał Laetrile. To była witamina B 17 tak to sobie przyjęto. Niech tak będzie. W towarzystwie tego enzymu komórki nowotworowe umierały jak muchy i to szybko nie niszcząc wogóle komórek zdrowych. No i zastosowano to leczenie. Zastosowano i dr. Binzel /zapis fonetyczny/ który był lekarzem, a doktor Krebs lekarzem nie był, a był biochemikiem /co do tego można mieć duże wątpliwości co opisuje angielska wikipedia/ . Więc oczywiście władze zabroniły mu praktykować medycynę. Więc doktor Benzel który zaczął stosować witaminę B 17 stosować z niesamowitym skutkiem. A było to narzędzie które nie było w pudełku z narzędziami lekarzy akademickich. Dało się kogoś wyleczyć z nowotworu, dało się kogoś wyciągnąć ze stanów agonalnych, dało się.
https://www.youtube.com/watch?v=BndOIPLaxZE

Jak widać bzdura totalna. I to świadoma bowiem doktor zdemistykował Laetrile już ponad 4 lata wcześniej i każdy kto chciał bez trudu mógł to przeczytać.
No i poświęciłem 3 godziny komuś takiemu jak pan Zięba. Czynię to tylko po to by doktor nie dał się wmanewrować w udział w panelu razem z nim. Pan Zięba już podpiera się znajomością z Aleksandrem Ożarowskich /w co osobiście wątpię/ a teraz chce do tego dodać doktora Różańskiego i prof. Trziszkę.
Mam cichą nadzieję, że władze Uniwersytety Przyrodniczego zdążą się ocknąć na czas.
Góral­ska teoria poz­na­nia mówi, że są trzy praw­dy: Świen­ta prow­da, Tyż prow­da i Gówno prowda.
Józef Stanisław Tischner

Offline Basia

• Płytki nurek
  • Global Moderator
  • Dużo Pisze
« Odpowiedź #97 dnia: Luty 18, 2016, 10:57:19 »
Zgadzam się, że ktoś chce świecić światłem odbitym i udawać , że to on świeci.

Offline gumppek

• Ekspert forum
  • Dużo Pisze
« Odpowiedź #98 dnia: Luty 18, 2016, 11:50:32 »
Niestety jak na razie odnoszę wrażenie, że znakomita większość tych którzy przyklejają się do doktora to takie niby-gwiazdy. O wielu z nich pisałem. O innych napisali inni. Doktor niestety choć może to trochę dobrze, jest niepoprawnym idealistą. A to ułatwia zadanie takim niby gwiazdom które pragną poświecić odbitym blaskiem. Doktor wie o kim myślę bo kilka razy dość brutalnie sprowadziłem go na ziemię. Co do jednej osoby chyba się myliłem choć o niej jeszcze doktorowi nie mówiłem. Co prawda pieniążek świeci mu głównie w oczkach ale ma też swoje mocne strony. Dałem się po prostu zwieść pierwszemu wrażeniu. Następne wrażenia były już dużo lepsze i myślę, że jest duża szansa by ten ktoś wyszedł jeszcze na dobrą drogę.  I by była jasność tym kimś nie jest tutejszy wybryk natury. Ten ktoś ma co najmniej przyzwoitą wiedzę i dużo może dobrego zrobić.
Takim przykładem w historii może być układ Tesla-Marconi z Popowem w tle. Zresztą nie wiem czy przypadkiem tak też nie było z Madausem. Był nawet czas, że próbowano mu przypisać współpracę z nazistami  o czym doktor dość dokładnie mówił na kursie.
Józef Stanisław Tischner

Offline ewula K

• Dużo Pisze

Offline gumppek

• Ekspert forum
  • Dużo Pisze
« Odpowiedź #100 dnia: Luty 22, 2016, 23:27:35 »
Człowiek który mówi to
Krebs syn tego doktora Krebsa który jak gdyby był twórcą cyklu Krebsa który ma miejsce w mitochondrium. Jego syn wyizolował to coś co nazwał witaminą B 17, to nie tylko kłamca. Zapraszając go legitymizuje się herezje jakie on wygłasza min innymi na temat tzw. witaminy B 17
aka.[/b] Robi kasę propagując zestaw mitów min na temat związków takich jak tzw. witamina B 17.
Józef Stanisław Tischner

Offline Arni

• Średnio Pisze
« Odpowiedź #101 dnia: Marzec 14, 2016, 18:12:44 »
Za kilka dni można będzie zobaczyć dyskusję "klauna" Ziębę z naukowcami. Ciekawi mnie co po jej obejrzeniu, jako eksperci napiszecie :-)
https://www.facebook.com/ukryteterapie/posts/1685972514975533

Offline janek

• Dużo Pisze
« Odpowiedź #102 dnia: Marzec 14, 2016, 18:28:07 »
Ja nie wiem skąd się ta zaciętość w ludziach bierze, przecież to nie polityka.

Mnie akurat poglądy p. Zięby czy jego osobowość jakoś nie przeszkadza.
Nie jestem jego fanem ani przeciwnikiem ale jestem przeciwnikiem tego aby kogoś nazywać klaunem.
Za chwilę nazwiesz moc nienormalnym psycholem.

Jak się komuś coś nie podoba to niech to omawia,uzasadnia na konkretnych przykładach używając logicznej argumentacji, czy weryfikowalnej wiedzy.

Poza tym eksperci od czego?

Offline Basia

• Płytki nurek
  • Global Moderator
  • Dużo Pisze
« Odpowiedź #103 dnia: Marzec 14, 2016, 22:44:15 »
Ja go nazwałam aktorem, ale nie klaunem.
Chyba już dość wiemy o tym, że z formalnego wykształcenia jest ekonomistą, a wszystko inne to wynik samokształcenia, czyli to, co i my robimy. Coś mu wychodzi lepiej, a coś gorzej.

A tak na prawdę, to nie wiem, co by miało nas podniecać w tej debacie?
Jeśli zejdzie na biochemię, to Zięba nie ma szans, musiałby wchodzić w tony polityczne, ale wtedy nie bardzo wiadomo, co by miał osiągnąć.

Ja tylko mam nadzieję, że nie będzie dalej ciągnąć tematu niefinansowanej z mocy projektu ustawy medycyny komplementarnej zawierającej między innymi fitoterapię bo wtedy po prostu się rozminie pojęciowo ze współdyskutantami.
To dokładnie tak, jakbym ja miała rozmawiać z jakimś joginem o reinkarnacji. Kompletnie inne zestawy pojęć i wyobrażeń o świecie.