Autor Wątek: łagodny szampon  (Przeczytany 76154 razy)

Offline bakteria

• Średnio Pisze
Odp: łagodny szampon
« Odpowiedź #75 dnia: Września 30, 2013, 22:38:20 »
Uprzejmie donoszę, że shikakai zmywa olej z włosów  ;D.

testowałam: shikakai + neem 1:1 oraz shikakai + amla 1:1.
Dla lepszej konsystencji dodaję troszkę siemienia lnianego  :)
Życie jet cudem...to jak powstaje, rodzi się, rośnie... to jak wrzeszczy już mniej...

Offline agnieszka

• Mało Pisze
  • **
« Odpowiedź #76 dnia: Listopada 04, 2013, 10:09:53 »
Ja kiedyś  (raz i dawno ) stosowłam szmpon z rokitnika polskiej firmy smooth.
Skusiłam się przy zakupie kremów glinkowych, które kiedyś pokochałam i stosuję do dziś.

Offline Aniolker

• Nowy
  • *
  • ...niebo bez gwiazd..
« Odpowiedź #77 dnia: Listopada 05, 2013, 11:22:36 »
Natura serbica ma w ofercie łągodne szampony bez dodatków chemicznych:) polecam:)

Offline monika b.

• Więcej Pisze
« Odpowiedź #78 dnia: Listopada 05, 2013, 11:36:32 »
Nie ukrywam - mam obsesję na punkcie włosów. Spowodowane jest to wrażliwą skórą głowy i wiecznym niezadowoleniem z ich gęstości. Można rzec, że testowałam już wieeeele różnych opcji, ale dla mnie najfajniejsza okazała się mieszanka shikakai i amli. Jest z tym trochę zachodu, ale warto. Włosy są lśniące, lekko przyciemnione. Nie oklapnięte, ale też nie sterczące jak pierze. Bardzo, bardzo polecam :)

Poniska

• Gość
« Odpowiedź #79 dnia: Listopada 05, 2013, 13:36:37 »
ja polecam ziołowe szampony z naturalnych składników:)

Kasiecza

• Gość
« Odpowiedź #80 dnia: Listopada 13, 2013, 20:10:40 »
Szampon z Tołpy organiczny bez konserwantów i parabenów:) polecam:)

Liberka

• Gość
« Odpowiedź #81 dnia: Listopada 14, 2013, 09:45:28 »
Stosuję szampon John Masters Organics łagodny z masą aktywnych składników:) polecam:)

Offline Fretka

• Nowy
  • *
« Odpowiedź #82 dnia: Listopada 27, 2013, 02:09:26 »
A znacie jakiś dobry szampon z czarnuszki? bo mydło z czarnuszki mam ale tym się raczej nie da umyć włosów.

Kamirsia

• Gość
« Odpowiedź #83 dnia: Grudnia 05, 2013, 09:15:29 »
Ja zazwyczaj kupuję szampony dla dzieci z jak najkrótszym składem.

Kasiecza

• Gość
« Odpowiedź #84 dnia: Grudnia 05, 2013, 11:21:09 »
Tylkoże one mają to do siebie, że plączą włosy:(

Offline Papucha

• Nowy
  • *
« Odpowiedź #85 dnia: Października 29, 2014, 21:34:59 »
Macie jakiś pomysł na zagęszczenie szamponu, np. z orzechów indyjskich lub z mydlnicy? Jako środek myjący takie wywary spisują się dobrze na moich włosach, ale zniechęca mnie mocno forma lejącego szamponu - zawsze coś wleci mi do oczu i niemiłe wrażenia gwarantowane. Próbowałam zagęścić gumą celulozową, ale wyszedł z tego niepieniący, NIEMYJĄCY, o dziwo tylko lekko zagęszczony płyn (mimo, iż użyłam max zalecanego stężenia gumy w kosmetyku).
A może dodać trochę lanoliny? Ale czy to posłuży jako zagęszczacz? :/
« Ostatnia zmiana: Października 29, 2014, 23:21:51 wysłana przez Papucha »

Offline jolkaj

• Moderator
  • Dużo Pisze
« Odpowiedź #86 dnia: Grudnia 19, 2014, 11:18:48 »
Zulu nadal jesteś zadowolony z produków biovaxu? Syn mi dorasta i narzeka na mało męski zapach szamponu i płynu do mycia. Stąd teź szukam w miarę zdrowego zamiennika dla młodego mężczyzny. Na papki i inne nieopakowane fabrycznie mazidła młody raczej w codziennym użytku sie nie skusi.

Pożdrówka  :D
Warto być uczciwym, choć nie zawsze się to opłaca. Opłaca się być nieuczciwym, ale nie warto. Prof. Bartoszewski

Offline zulu

• Dużo Pisze
« Odpowiedź #87 dnia: Grudnia 19, 2014, 11:52:06 »
Nadal stosuję biovax. Jednak muszę wspomnieć o zapachach. Ten łagodny jest praktycznie małozapachowy:)
Do przeciwłupieżowego mam do kompletu dodatkowo balsam o podobnym działaniu. Ten z kolei daje trochę dosyć przyjemnego ale łagodnego zapachu. Innych produktów od nich nie znam.
Odnośnie męskich zapachów... No cóż, zależy kto i jak pojmuje męskość ujętą zmysłem powonienia :)
Można poeksperymentować dodając olejki eteryczne. Dla mnie Męski zapach to coś w rodzaju olejku sandałowego ( nie mylić ze stężonym wyciągiem ze starych męskich sandałów ;) ) rozjaśniony czymś cytrusowym. Żeby jeszcze dodać ociupinkę atawizmu, skaziłbym całość wręcz niewyczuwalnym zapachem  piżma ( nie ma jak feromony ;) )
Jednym słowem ma to być zapach  polany pośrodku lasu, skąpanej światłem pełni księżyca podczas rozkwitu wiosny. Jednak z dala, wręcz instynktownie musi dać o sobie zapach dzikiego zwierza, który oznaczył tą polanę jako własne terytorium  ::)

Jako ciekawą alternatywę można zaproponować coś z arsenału babci Agafii.  ( testowałem kiedyś całą serię moim nochalem ). Spory wybór w miarę normalne składniki z niezłym sperctrum zapachowym.

Jednak reasumując:

De gustibus non est disputandum
« Ostatnia zmiana: Grudnia 19, 2014, 13:11:18 wysłana przez zulu »
veritas est adaequatio intellectus et rei

Offline cezet

• Więcej Pisze
« Odpowiedź #88 dnia: Grudnia 19, 2014, 12:37:55 »

jolkaj, ja używam tego, wraz z rodziną.
Daję linka do strony: http://lawendowaszafa24.pl/pl/p/Planeta-Organica-Tureckie-mydlo-do-kapieli-hammam-do-lazni-i-pod-prysznic-propolis%2C-jemenska-hna%2C-organiczne-oleje-eukaliptusa%2C-rozy-i-lauru/176
bo ma podany skład, bardzo przyzwoity. Pieni się doskonale, zapach ma nawet dośc ostry, za sparawą chyba olejku eukaliptusowego. Kupiłam jeszcze drugie mydło chyba to tureckie beldi, to dopiero daje eukaliptusem. Ale są też inne tańsze, jak cedrowe czy miodowe. Każde z nich warto wziąć do normalnego mycia, zawsze się zużyje jeżeli na włosy nie podejdzie. Włosy po tym pierwszym (na razie tylko tego używam, to drugie czeka w kolejce), są całkiem fajne, chociaż co jakiś czas wymagają oczyszczenia czymś mocniejszym. Ale to tak samo jak z innymi łagodnymi szamponami. Ciało też się myje bardzo elegancko. Mydło jest bardzo wydajne - niewielką ilością umyjesz włosy i ciało za jednym zamachem.   

Offline jolkaj

• Moderator
  • Dużo Pisze
« Odpowiedź #89 dnia: Grudnia 19, 2014, 12:43:07 »
.........jezusiczku

A tak jakoś prościej by się nie dalo?  ;D no ta skąpana polana pośrodku czegoś..to zbyt skomplikowane jak dla mnie  ;D

Młody jest młody i nie ma żadnych kłopotów skórnych stąd od oseska myje się ciągle tym samym szamponem, czyli lat 11. Niestety jest wyśmiewany przez swego kolegę bo ten to ma nawet męski papier do smarkania  :P żesz się w czymś chłopakowi poprzewracało  ;D

Poszukam z biovaxu jakiś neutralny szampon do włosów normalnych. Jedno co mógłby mieć to funkcję zmywania chloru po basenie  ???

Dzięki zulu :)
Warto być uczciwym, choć nie zawsze się to opłaca. Opłaca się być nieuczciwym, ale nie warto. Prof. Bartoszewski