Autor Wątek: łagodny szampon  (Przeczytany 76451 razy)

Offline bakteria

• Średnio Pisze
Odp: łagodny szampon
« Odpowiedź #45 dnia: Marca 16, 2013, 21:13:13 »
Spróbować moze nie zaszkodzi. ; P

Rozumiem, że mówisz o szamponie z szarego mydła  ;) chodzi mi to po głowie cały czas. Mam kostkę białego jelenia i mnie denerwuje, że tak leży niespożytkowana  ;D.

Waham się jeśli chodzi o te zioła, niby nie będę ich pić, tylko stosować na włosy, ale skoro ktoś dużo mądrzejszy ode mnie stwierdził, że ciężarówki nie powinny ich stosować to coś w tym musi być, stąd moje pytanie do Was :) bo w tej kwestii raczej nie będę "próbować, może nie zaszkodzi"  :P
Życie jet cudem...to jak powstaje, rodzi się, rośnie... to jak wrzeszczy już mniej...

Offline monika b.

• Więcej Pisze
« Odpowiedź #46 dnia: Marca 17, 2013, 11:30:44 »
Poszperaj w sklepie internetowym Helfy - www.helfy.pl (chyba tak to szło) są tam fajne mieszanki ziołowe do pielęgnacji włosów. Pisałam o nich wcześniej. Ja właściwie stosując je nie używałam szamponu i powiem Ci, że efekt był super. Jako bazy używałam sproszkowanego shikakai, dosypywałam sproszkowaną amlę i mieszałam z wodą do konsystencji gęstej śmietany. Nacierałam tym głowę i włosy, zakładałam czepek kąpielowy, zakręcałam ręcznikowy turban i godzinę ze specyfikiem chodziłam po domu. Później tylko spłukiwałam wodą i dawałam wiechciom wyschnąć bez suszarki. Rewelacja, słowo daję. Ale opisana przeze mnie mieszanka jest do ciemnych włosów.
Jeśli masz czas spróbuj umyć włosy wywarem z mydlnicy, mocnym, a wypłucz dowolną mieszanką ziół, może z rumiankiem do jasnych włosów. Mydlnica się nie pieni jakoś spektakularnie, ale włosy są umyte i sprężyste.
W liceum - w tym czasie mocno eksperymentowałam, zrobiłam sbie na głowę maseczkę z przetartej surowej cebuli. Takiego blasku i takiej sprężystości moje włosy nie miały nigdy przedtem i potem również, ale zapach utrzymywał się baaaardzo długo. Czułam go jeszcze dwa miesiące po zajściu, za każdym razem kiedy umyłam głowę.
Pozdrawiam

Offline bakteria

• Średnio Pisze
« Odpowiedź #47 dnia: Marca 17, 2013, 19:32:12 »
Na helfy trafiłam (wczoraj) przy okazji poszukiwania naturalnej farby (mój naturalny kolor jest wysoce niezadowalający, nie mówiąc o tym, że Wielebny przeżyć nie może jak mam jasne włosy). Będę tam jeszcze dzisiaj szperać i czytać co jest do czego, bo to wszystko nowości dla mnie. Pomysł z pastą z amli jest bardzo kuszący i na pewno zakupię potrzebne składniki po wypłacie, jednak potrzebować będę czegoś do szybkiego umycia głowy przed wyjściem  z domu (tu liczę na to, że mydlnica zda egzamin). Na te zioła się uparłam, bo mam bardzo przetłuszczające się włosy, a teraz kiedy je obcięłam będzie to bardziej widać (już nie ma czego związać w kitę i poupinać spinkami), umyśliłam sobie w głowie, że olejowanie i stosowanie ziół zadziała na moje gruczoły łojowe rewelacyjnie (mam nadzieję, że autosugestia wzmocni działanie naturalnych kosmetyków  :P)

A odnośnie farbowania... napaliłam się na hennę Khadi w kolorze orzechowym (choć teściowa twierdzi, że henna jest kancerogenna).
Życie jet cudem...to jak powstaje, rodzi się, rośnie... to jak wrzeszczy już mniej...

Offline Mama

• Ekspert forum
  • Dużo Pisze
    • Aga Radzi
« Odpowiedź #48 dnia: Marca 17, 2013, 20:14:59 »
JA już dwa razy nakladałam hennę Khadi - ciemny brąz, jestem zadowolona, to w sumie jest bardziej odżywka a farbowanie to taki miły skutek uboczny  ;)

Ja też oleluje włosy a raczej robiłam to kiedys teraz sie zaniedbała troche, ale w sumie to moje włosy od ostatnich wakacji tak bardzo poprawiły wygląd że może juz tak nie potrzebują.

No i niestety tez nie znalazłam alternetywy dla szaponów sklepowych, zwłaszcza kiedy trzeba zmyc olej to juz trzeba coś mocniejszego. Samym mydłem też można. Najlepiej próbować wszystkiego w końcu coś znajdziesz, o moze orzeszki?

Dodaj jeszcze laminowanie (zelatyna raz na miesiąc) i do płukania siemie lniane z odrobiną octu jabłkowego.

A jak dorzucisz szczotke TT do czesania i olejki; kokosowy, aragonowy to sama sie zdziwisz jak szybko włosy odrosną i będzie ich więcej.

Jeżeli w naturze występuje jakaś choroba to natura ma na nią lekarstwo !!!
Współtworze http://1000roslin.pl/
Prywatnie http://agakrok.blogspot.com/
Służbowo https://www.szm-melisa.pl/

Offline bakteria

• Średnio Pisze
« Odpowiedź #49 dnia: Marca 17, 2013, 20:30:27 »
Olej ładnie się zmywa standardowym szamponem ale chodzi o jego wyeliminowanie, nigdy nie stosowałam mydlnicy i nie wiem, czy mi wypłucze dobrze tłuszcz włosów. Pewnie skończy się tak, że po natłuszczaniu będę myć głowę szamponem HIPP, a jak się dowiem czy mi szałwia, tymianek, łopian, rozmaryn, skrzyp i pokrzywa nie zaszkodzą, to je dodam do szamponu albo jako płukanki będę stosować. Jeśli okaże się, że zioła odpadają to, może chociaż po wyeliminowaniu silnych detergentów, włosy odpoczną trochę i nie będą się już tak tłuścić.

Oglądałam właśnie efekty farbowania henną w internecie i powala mnie to, że te włosy błyszczą się niesamowicie. Na razie jestem po farbowaniu szamponem koloryzującym (Wielebny stwierdził, że nie będzie spał z teściową - długość i kolor włosów miałam identyczne jak moja mama ;D), ale hennę kupię sobie na pewno. Ciekawe jak wydajne jest takie opakowanie 100g. Liczę na to, że będę w stanie się tym ufarbować 2-3 razy.

Offline Mama

• Ekspert forum
  • Dużo Pisze
    • Aga Radzi
« Odpowiedź #50 dnia: Marca 17, 2013, 21:07:05 »
ja mam włosy długie do lini biustonosza i idzie całe opakowanie
Jeżeli w naturze występuje jakaś choroba to natura ma na nią lekarstwo !!!
Współtworze http://1000roslin.pl/
Prywatnie http://agakrok.blogspot.com/
Służbowo https://www.szm-melisa.pl/

Offline monika b.

• Więcej Pisze
« Odpowiedź #51 dnia: Marca 18, 2013, 09:54:22 »
Nie wiem, czy mydlnica podoła olejowi :( ale a propos mieszanek indyjskich, możesz ekstremalnie nałożyć na noc i tylko spłukać rano. Zioła mają nawilżające i regulujące wydzielanie łoju właściwości, więc może nie trzeba będzie używać oleju. Ewentualnie użyj oleju raz w tygodniu, jak będziesz miała czas na zabawy :)
Ja mam koszmarne problemy z włosami. Łupież, przesuszona skóra, siano na głowie. Najlepiej się czułam, gdy wogóle nie używałam szmponów tradycyjnych. Było trochę babraniny, ale opłaciło się.

Offline ineslik

• Global Moderator
  • Dużo Pisze
    • herbiness
« Odpowiedź #52 dnia: Marca 18, 2013, 19:46:20 »
mąką z ciecierzycy fajnie usuwa olej, łączę ją z odżywką i włosy. Później jeszcze trochę łagodnego szamponu.

Monika,  a czy nie masz przypadkiem kręconych włosów, a nie wiesz? jedna Twoja fotka na to wskazuje...

Offline monika b.

• Więcej Pisze
« Odpowiedź #53 dnia: Marca 20, 2013, 20:00:14 »
Włosy mam takie lekko kręcone, sztywne i suche. Istny koszmar. I wypadają. Nie wiem, może to wina mojego liszja płaskiego (uwielbiam tę nazwę, jest taka subtelna).

Offline ineslik

• Global Moderator
  • Dużo Pisze
    • herbiness
« Odpowiedź #54 dnia: Marca 20, 2013, 22:00:39 »
włosów kręconych nie czesze się na sucho, tylko pomoczone odżywką.
na wypadanie spróbuj naparem z kozieradki , zrób też ocet lepiężnikowy do skóry głowy i płukania włosów.

Offline monika b.

• Więcej Pisze
« Odpowiedź #55 dnia: Marca 21, 2013, 10:02:45 »
Lepiężnik jest ostatnio moim ulubionym ziółkiem. Póki co mam intrakt (jestem z niego dumna, bo to mój pierwszy w życiu) ale i nad octem popracuję, bo nie chciałabym stracić całego owłosienia :)
Pozdrawiam

Offline bakteria

• Średnio Pisze
« Odpowiedź #56 dnia: Maja 12, 2013, 09:57:09 »
Olej ładnie się zmywa standardowym szamponem ale chodzi o jego wyeliminowanie, nigdy nie stosowałam mydlnicy i nie wiem, czy mi wypłucze dobrze tłuszcz włosów.

Nie wierzyłam, że da się zmyć olej z włosów bez szamponu.  Do dzisiaj  ;D

Szklanka ciepłej wody + kopiata łyżeczka sody oczyszczonej (na moje krótkie włosy) - wystarczyło jedno mycie - a do ostatniego płukania letnia woda z octem.

Ani kropli szamponu   :)

Tak się chciałam podzielić moim "odkryciem" w ten niedzielny poranek.
Przyjemniej niedzieli Wam życzę.

Offline ineslik

• Global Moderator
  • Dużo Pisze
    • herbiness
« Odpowiedź #57 dnia: Maja 12, 2013, 10:41:20 »
znakomity przepis do stosowania raz na sto lat, kiedy chcesz oczyścić włosy z silikonów i chemicznych świństw. Usuwasz przy okazji wszystko co we włosie fajne i zdrowe, zregeneruj więc teraz porządnie. Soda oczyszczona otwiera łuskę włosa, nie zapomnij o zakwaszeniu - to łuski wygładzi.

Offline bakteria

• Średnio Pisze
« Odpowiedź #58 dnia: Maja 12, 2013, 17:08:06 »
Szczerze powiedziawszy to czytałam na różnych stronach i blogach o myciu głowy sodą: opinie najprzeróżniejsze,a najwięcej do powiedzenia miały osoby, które nigdy tego nie próbowały  ;D.
Na jednej ze stron dziewczyna pisała, że od roku używa tylko sody do mycia głowy i jest bardzo zadowolona.

Mnie osobiście zaskoczyły efekty, ale potem zaczęła mi się po głowie tłuc myśl, że nie było większego sensu w tym olejowaniu, skoro soda wyczyściła mi czuprynę tak "dogłębnie". Na co dzień (od mojego pierwszego wpisu w tym wątku) stosuję mydlnicę aromatyzowaną olejkami eterycznymi, a raz w tygodniu polecone przez monikę shikakai (bez amli). Szampon z szarego mydła to całkowity niewypał w moim przypadku: włosy szare, matowe i zbijające się w strąki. Podoba mi się mycie odżywką (następnym razem spróbuję usunąć odżywką olej, choć wątpię w powodzenie tej metody), a szampon do mycia po natłuszczaniu włosów podkradam córce.
Sodę zostawię na mycie głowy przed farbowaniem - w instrukcji do farb Khadi napisano, żeby umyć głowę szamponem bez silikonów - soda dobrze oczyści włosy, żeby nic nie przeszkadzało w koloryzacji  :)

Ocet do płukania oczywiście dodałam, z braku jabłkowego - ciemny winny  ;D
Cokolwiek bym w tym momencie nie zrobiła sobie na głowie, a nie będzie w tym paskudnej chemii (albo szarego mydła), nie doprowadzi mojej fryzury do tego, co było przed obcięciem włosów i rzuceniem komercyjnych kosmetyków. Teraz nawet brudne wyglądają lepiej niż kiedyś :P

Offline reniatak

• Nowy
  • *
« Odpowiedź #59 dnia: Czerwca 19, 2013, 18:53:07 »
Kochani, wreszcie mamy szampony i odżywki (receptury Dalekiego Wschodu, zawartość 15-20 % składników aktywnych, zachowany efekt synergii...), które poradzą sobie z każdą przypadłością.
http://www.spa-tiande.pl/?spa-tiandepl,7