Autor Wątek: łagodny szampon  (Przeczytany 76651 razy)

Offline ewula K

• Dużo Pisze
Odp: łagodny szampon
« Odpowiedź #15 dnia: Listopada 24, 2011, 10:42:48 »
Kochana Miro... jesteś skarbnicą wiedzy. Można spróbować...tylko mam problem : groch czy cieciorka?Czy może być jedno i drugie?

Offline stukam kopytkami

• Ekspert forum
  • Dużo Pisze
« Odpowiedź #16 dnia: Listopada 24, 2011, 10:47:21 »
Miałam to samo napisać, ale mnie wylogowało.  :)

Offline ineslik

• Global Moderator
  • Dużo Pisze
    • herbiness
« Odpowiedź #17 dnia: Listopada 24, 2011, 18:39:04 »
Szałowe, zaraz robię.
Na marginesie - to ta mąką, którą ciągle opisuję.

Offline ineslik

• Global Moderator
  • Dużo Pisze
    • herbiness
« Odpowiedź #18 dnia: Listopada 25, 2011, 22:26:45 »
Mąka z ciecierzycy pięknie umyła głowę po całonocnej masce z oleju kokosowego. Włosy na końcach umyłam jednak dodatkowo kapką szamponu - chyba nieumiejętnie rozprowadziłam mąkę, nie usunęła oleju z końcówek.  Kapka szamponu to 10 % ilości , którą normalnie stosowałam do mycia włosów po oleju! Miro - jestem Ci szczerze wdzięczna.

Na koniec spłukałam wodą z octem.

Kilka słów o J&J.
płyn , który wzbogacam ma skład Aqua, Coco-Glucoside, Cocamidopropyl Betaine, Citric Acid, Acrylates/c10-30 Acryl Acrylate Crosspolymer, Sodium Chloride, Glyceryl oleate, p-Anisic Acid, Sodium Hydroxide, Phenoyethanol, Sodium Benzoate, Parfum

Na "tapecie " jest szampon "no more tears"
The Campaign for Safe Cosmetics has unsuccessfully been urging the world's largest health care company for 2 1/2 years to remove the trace amounts of potentially cancer-causing chemicals – dioxane and a substance called quaternium-15 that releases formaldehyde – from Johnson's Baby Shampoo, one of its signature products.
zaznaczone na tłusto szkodliwe substancje . Drugą z nich znalazłam w składzie szamponu "no more tears" , która była gratisem do płynu . Szampony zawierające to quaternium są ponoć wycofywane ze sprzedaży . To już wiemy, na jakiej zasadzie.

Skoro koncern J&J jest taki podpadowski, przejrzę dokładniej składniki z płynu "3 w 1" przed dalszymi eksperymentami.

Zapuszczająca włosy do pasa
Inez
1,6 cm/ miesiąc

Offline ineslik

• Global Moderator
  • Dużo Pisze
    • herbiness
« Odpowiedź #19 dnia: Listopada 26, 2011, 18:51:11 »
władca włosów, czyli Eclipta

czy to nie pasjonujący tytuł?
http://www.laboratoriumurody.pl/forum/wladca-wlosow-czyli-eclipta-alba-bhringaraj,t10619.html

Offline Popyrtany

• Średnio Pisze
« Odpowiedź #20 dnia: Maja 11, 2012, 20:45:02 »
Jakich odżywek używacie? O ile same nie robicie. :P

Swoją drogą, wczesniej była mowa o mydle szarym: używał ktoś "Białego wielbłąda"? Mydło szare nie jest, z koloru, ale jest bez zapachu i nie widziałem w składzie SLS, wiec wziąłem, w Tesco chyba.

Offline Basia

• Płytki nurek
  • Global Moderator
  • Dużo Pisze
« Odpowiedź #21 dnia: Maja 11, 2012, 22:18:53 »
Swoją drogą, wczesniej była mowa o mydle szarym: używał ktoś "Białego wielbłąda"? Mydło szare nie jest, z koloru, ale jest bez zapachu i nie widziałem w składzie SLS, wiec wziąłem, w Tesco chyba.

Używałam - mnie nie uczula, czyli jak dla mnie jest dobre.
Pozdrowienia :-)

Offline Popyrtany

• Średnio Pisze
« Odpowiedź #22 dnia: Maja 11, 2012, 22:58:09 »
Opłaca się nawet go barć. Można uciąć na połowę, jest dużo większy od standardowych mydeł a cena, to nie pamiętam ale chyba warto. : P

Jeżeli chodzi o odżywki to najbardziej pasowały mi z Garniera, ale uzywałem ich jak jeszcze nie interesował mnie skład rzeczy które używam. Bardzo mi pomagały przy rozczesywaniu dosyć długich włosów. :P
Teraz sobie tak myślę, że może powinienem bardziej zadbać znowu o swoje włosy. Troche taki kobiecy temat włosów, ale z tyłu to może nawet podobny troche jestem, biorąc pod uwagę górną partię ciała. XD

Offline *Agnieszka*

• Więcej Pisze
« Odpowiedź #23 dnia: Maja 12, 2012, 09:06:02 »
Ulq
Używam Jedwabiste serum wygładzające z Joanny,zamawiam u fryzjera,kosztuje ponad 30 zł a starcza na rok,dla mnie i dwóch córek.
Stosuję maseczki:naftę samą lub +żółtko,albo kupuję w aptece,bodajże Wax,taką maseczkę.
:)
:)

Offline Popyrtany

• Średnio Pisze
« Odpowiedź #24 dnia: Maja 12, 2012, 09:33:51 »
O, dziekuję. Co daje żółtko i ile go trzeba użyć, i jak w ogóle rozdrobnić (z czym) żeby pokryć dlugie włosy?
To serum - chodzi tylko o łatwiejsze rozczesywanie - czyt używa się go zaraz po umyciu włosów, czy ma jeszcze jakieś właściwości?

Offline monika b.

• Więcej Pisze
« Odpowiedź #25 dnia: Stycznia 07, 2013, 10:54:06 »
Witam wszystkich,
Szczerze polecam ajurwedyjskie proszki ziołowe. Używałam Shikakai plus Amla. Mieszałam oba proszki (po łyżce każdego)  niewielką ilością wody, taką, by uzyskać konsystencję gęstej śmietany. Nakładałam na nieumyte, ale mokre włosy wcierając również papkę w skórę głowy. Nakładałam czepek kąpielowy, owijałam ręcznikiem i chodziłam tak przez godzinę. Później masowałam jeszcze głowę i całość spłukiwałam ciepłą wodą. Nigdy, po żadnym szamponie ani odżywce nie miałam tak wspaniałych włosów. Brak jakichkolwiek podrażnień, świądu i innych nieprzyjemności. Mieszanka jest wybitnie do włosów ciemnych, barwi ręce. Polecam więc używanie rękawiczek przy nakładaniu papki na głowę.
Pozdrawiam serdecznie :) 

Offline monika b.

• Więcej Pisze
« Odpowiedź #26 dnia: Stycznia 11, 2013, 17:28:55 »
I tu jeszcze ze strony gospodarza :)
http://rozanski.li/?p=2600

Offline stukam kopytkami

• Ekspert forum
  • Dużo Pisze
« Odpowiedź #27 dnia: Stycznia 14, 2013, 08:15:28 »
Odkąd rozcieńczyłam szampon, po którym zawsze miałam swędzenie głowy i inne przypadłości z tym związane jest znacznie lepiej. Pomimo długich włosów nie mam problemów z rozczesywaniem włosów odkąd używam grzebienia z szerokimi przerwami pomiędzy zębami - nie wiem jak to określić.
Poza tym oleję włosy co jakiś czas. Wcieram swoje olejowe mieszanki we włosy przy skórze i na końcówki. Odkąd to stosuję to wszelkie odzywki nie istnieją.

Offline monika b.

• Więcej Pisze
« Odpowiedź #28 dnia: Stycznia 14, 2013, 09:50:32 »
"Stukam kopytkami" jakich olejów używasz?
Ja w liceum (wieki temu) stosowałam do mycia wywar z mydlnicy z korą dębu i skrzypem. Miałam wtedy krótkie włosy. Sposób sprawdzał się idealnie.
Teraz szykuję sobie olej łopianowy, a ponieważ włosy masowo ewakuują się z mojej głowy, chcę zastosować nalewkę z niecierpka na przemian z olejkiem z kopru włoskiego.

Offline monika b.

• Więcej Pisze
« Odpowiedź #29 dnia: Stycznia 14, 2013, 14:50:42 »
Całkiem nieźle zapowiada się to masło.
Chyba się skuszę i spróbuję zrobić.
Generalnie włosy to mój wielki problem, czeka mnie ostra walka :)