Autor Wątek: Jaki procent Polaków nie chodzi po lekarzach?  (Przeczytany 4043 razy)

Offline halina1

• Dużo Pisze
Jaki procent Polaków nie chodzi po lekarzach?
« dnia: Stycznia 16, 2016, 15:24:19 »
Jaki procent Polaków nie chodzi po lekarzach? Jakbym zdefiniowała niechodzenie?-np. nie częściej niż 2 razy do roku?
Ja nie byłam od siedmiu lat.
Wcześniej był okres gdy chodziłam tylko po tabletki nasenne.
Znajomy stwierdził, że takich jest najwyżej 5 %. Ja stawiam na 10 %.
Może to przez trędownik?:)
Wyjmując dziś szarlotkę z piekarnika, boleśnie się poparzyłam- okład z trędownika i po bólu.
Miesiąc temu miałam bolesny zabieg (implant) na szczęce. Okład żelowy? Lekka ulga.
Okład z trędownika, po 10 minutach nieomal komfort.

Offline gumppek

• Kłam­stwo nie sta­je się prawdą tyl­ko dla­tego, że wie­rzy w nie więcej osób.
  • Ekspert forum
  • Dużo Pisze
Odp: Jaki procent Polaków nie chodzi po lekarzach?
« Odpowiedź #1 dnia: Stycznia 16, 2016, 16:44:33 »
Ja nie chodzę. Ostatnio badania robiłem sobie 4-5 lat temu. Ale muszę je teraz zrobić. Ostatni farmaceutyk brałem chyba ok 10 lat temu.
Góral­ska teoria poz­na­nia mówi, że są trzy praw­dy: Świen­ta prow­da, Tyż prow­da i Gówno prowda.
Józef Stanisław Tischner

Offline Katarzyna

• Dużo Pisze
« Odpowiedź #2 dnia: Stycznia 16, 2016, 17:06:14 »
A mnie ktoś kiedyś powiedział: trzeba być zdrowym, żeby chorowac. Coś w tym jest...trzeba sie dodzwonić do przychodni, przymilać się przez telefon do pani z rejestracji, żeby wyznaczyła sensowny termin i godzinę. Sensowny termin okaże się jednak w praktyce bezsensowny, bo trzeba swoje odsiedziec przed gabinetem, bo lekarz się spóźnił, bo pacjent był bardziej chory od nas itp., wysłuchać jak to jednej pani pomogło to, a innej jeszcze co innego. Nie zależnie czy się idzie z chorobą, czy po skierowanie - jest tak samo. Wejdzie sie do gabinetu, nie oszukujmy się na około 5, góra 7 minut. Przy sprawnym wyłuszczeniu sprawy i poproszeniu o skierowanie - góra 3 minuty.  Najlepiej miec wygląd zbolały, co w przypadku choroby jest możliwe, lichy i durnowaty, nie epatowac jakąkolwiek wiedzą zielarską. Można się przyznac ew. do picia rumianku czy mięty. Być na emeryturze, bo zazwyczaj wtedy ma się sporo czasu.
Inaczej rozpatrujemy kogoś kto ma full service w abonamencie.
« Ostatnia zmiana: Stycznia 16, 2016, 17:20:10 wysłana przez Katarzyna »

Offline halina1

• Dużo Pisze
« Odpowiedź #3 dnia: Stycznia 16, 2016, 17:59:19 »
Hej, czyli jeśli lekarz byłby miły i kompetentny i do tego miał czas to byś chodziła?
Może ta część co nie chodzi to zniechęcona, a może to brać zielarska (patrz Gummpek)?
Moja siostra jest zwolenniczką poglądu, że każdy jest chory, bywają jedynie niezdiagnozowani.

Offline alcia1907

• Więcej Pisze
« Odpowiedź #4 dnia: Stycznia 16, 2016, 19:18:15 »
Badania w dziedzinie medycyny dokonały tak olbrzymiego postepu, że dziś - praktycznie biorąc-nikt juz nie jest zdrowy. Bertrand Russell

Offline Katarzyna

• Dużo Pisze
« Odpowiedź #5 dnia: Stycznia 18, 2016, 09:52:31 »
Hej, czyli jeśli lekarz byłby miły i kompetentny i do tego miał czas to byś chodziła?

Absolutnie nie. Nie biore pod uwage wypadków ode mnie niezależnych.

Offline stani

• Nowy
  • *
« Odpowiedź #6 dnia: Stycznia 18, 2016, 12:45:47 »
Badania w dziedzinie medycyny dokonały tak olbrzymiego postepu, że dziś - praktycznie biorąc-nikt juz nie jest zdrowy. Bertrand Russell
zapisuję w "złotych myślach"
Ostatnio mój mąż przyciął palec, nie mógł pracować więc poszedł po zwolnienie. Pani w rejestracji była zdziwiona, bo ona myślała, że my tu już nie mieszkamy  :o A to by znaczyło, że wszyscy chodzą.

Offline jolkaj

• Moderator
  • Dużo Pisze
« Odpowiedź #7 dnia: Stycznia 18, 2016, 15:22:54 »
Lekarka syna podejrzewała że mamy prywatnego lekarza. Prawda jest taka, że gdyby nie aktualna angina i moja bojaźń o powikłania u syna, to zobaczyłaby Tomka w marcu. Jest to czas (raz w roku) gdy Mody musi mieć podbitą przez znawcę medycyny książeczkę sportowca. Ogólnie chadzamy do lekarza. Dla spokoju ducha potrzebuję żeby ktoś nas wprawnie przebadał. Zazwyczaj leczymy się po swojemu ale już z diagnozami to czysty szamanizm mógłby być.
Małżonek chodzi, żeby zrobić przegląd raz w roku do pracy. Ja się lubuję w braniu skierowań do specjalistów...na których nie mam cierpliwości czekać i jak mi coś doskwiera to idę prywatnie. hym..w ubiegłym roku mocno nadwyrężyłam NFZ wyjazdem karetki do lasu  :-\
Warto być uczciwym, choć nie zawsze się to opłaca. Opłaca się być nieuczciwym, ale nie warto. Prof. Bartoszewski

Offline zegarek11

• Nowy
  • *
« Odpowiedź #8 dnia: Lutego 24, 2016, 13:37:39 »
Ja bardzo rzadko chodzę tylko w wyjątkowych sytuacjach. Najwięcej to się nachodził po wypadku. To się nachodziłem za te wszystkie lata nie chodzenia he he bo to wiecie pierw po wypadku, później jak się starałem o odszkodowanie z https://codex.org.pl/ to komisje, później odwołanie i znowu he he
« Ostatnia zmiana: Marca 08, 2016, 11:08:13 wysłana przez zegarek11 »

Offline halina1

• Dużo Pisze
« Odpowiedź #9 dnia: Lutego 25, 2016, 09:41:51 »
W tym pytaniu chodziło mi o samodzielne radzenie z przeziębieniem, zatruciem pokarmowym, skaleczeniami, drobnymi bólami itp. Kiedyś wydaje mi się, że ludzie byli bardziej samodzielni , albo nie mieli dostępu  lub pieniędzy. Teraz chodzenie do lekarza jest trendy???. A wiara w testy, badania to nieomal religia. Niepokoi mnie na przykład stawianie poważnej diagnozy na podstawie jednokrotnego wyniku.

Offline kuneg

• Mów mi Małgorzato :)
  • Dużo Pisze
« Odpowiedź #10 dnia: Lutego 25, 2016, 21:59:19 »
Ja czasem chodzę po lekarzach... jak potrzebują zwolnienie lekarskie, żeby odpocząć, albo potrzebuję zrobić jakieś badania. Póki co, radzę sobie bez recept od lekarza. Z Młodym też coraz mniej odwiedzam lekarzy - co najwyżej, żeby potwierdzić własne przypuszczenia.
Nigdy wcześniej wiedza nie była tak łatwo dostępna i tylko od nas zależy, czy z niej skorzystamy.