Na początek, pamiętaj, że masz możliwość poprawy i uzupełniania swoich tekstów za pomocą funkcji "modyfikuj" na górze wiadomości. Jeśli system Ciebie jakoś wyloguje, to często pomaga strzałka cofania w przeglądarce
1. książki - są bezcenne (poproszę o namiary, gdzie mogę kupić książkę p. Jana Oruby)
http://rozanski.ch/forum/index.php?topic=3003.msg40609#msg40609i odpowiedź na pytanie (o ile ją znacie) CZY TO PRAWDA, ŻE W MARCU BR DR. RÓŻAŃSKI WYDA SWOJĄ KSIĄŻKĘ?
Może to i prawda, ale w którym roku w marcu? Pewnie wkrótce ta chwila nadejdzie
2. możliwość wykupienia abonamentu do uporządkowanej wiedzy na Forum (miesięcznego, tygodniowego, rocznego) - bo czuję się jak pasożyt - wyłącznie biorę, nic nie dając w zamian
Pasożytuj sobie na zdrowie :-)
Kasę na forum wykłada Admin, wszyscy tu pasożytujemy sobie za darmo.
Nie wiadomo, co byłoby WIEDZĄ.
Na przykład, ja wszystkim mówię by pili kwaśne mleko prosto od krowy, za wyjątkiem nielicznych rzeczywistych przypadków rzeczywistej nietolerancji, ale masa innych osób zapiera się, że mleko szkodzi, zakleja jelita klejem od tapet i odwapnia kości.
Tutaj Bogdan straszy toksycznością olejków, które rzeczywiście są -bójcze, a Janek twierdzi, że przecież jeszcze się nic groźnego nikomu nie stało. Kto ma rację?
Pojawiają się tutaj różne dyskusje na tematy diet, głównie eliminacyjnych. Mi się to raczej nie podoba, bo będzie prowadzić do niedoborów witamin i minerałów, ale wiele osób się lepiej czuje. Czy to tylko z powodu zadowolenia, że się wzięło swoje opakowanie za mordę? Ktoś by to musiał rozsądzić.
Bogdan jest entuzjastą możliwości sterowania cytokinami z poziomu kuchni, ja jestem wobec tego sceptyczna, ale akceptuję fakt, że są ludzie, którym po tych pomysłach jest lepiej.
Może ktoś by się zgłosił na sędziego - sortownika?
Ja się nie podejmuję
4. konkretne receptury z czasem brania, przerwami i ostrzeżeniami o możliwych interakcjach z innymi ziołami lub lekami chemicznymi
To będzie dzieło wiekopomne, jeśli ktoś to zrobi
5. odrębny katalog z recepturami dr. Różańskiego (jeśli się zgodzi rzecz jasna)
Może w końcu będzie ta mityczna książka wydana?
- kit do odbudowy jelit (receptura Basi) jest w kilkunastu miejscach na Forum, różni się składem i nie wiem która wersja jest najlepsza i kiedy (pomijając chwilowo fakt, że każda wersja przerasta mnie logistycznie)
Chyba nigdy to, co ja robiłam nie miało takiego samego składu. Czasem dokładałam składniki mogące podbić testosteron chłopakom, często przeciwgrzybicze, ale wszystko zależało od aktualnego stanu zasobów. Nie wiem, która wersja jest najlepsza, ale szczególnych skarg merytorycznych, poza własnościami smakowo-zapachowymi i zbytnim przeczyszczeniem przy większych dawkach nie znam. Chyba nikomu nie poszkodziło.
9. info, do kogo na Forum lub poza Forum można się zgłosić po gotowe wyroby, lub ich składniki, łącznie z godnymi polecania gotowcami i firmami zewnętrznymi
Mamy na forum "dział handlowy", tam można na przykład wstawić pytanie o poszukiwanych surowcach.
Jeśli jednak chodzi o samodzielne wyroby, to niestety musimy mieć świadomość o istnieniu dwóch kategorii przepisów w Polsce
a. przepisów podatkowych
b. przepisów prawa farmaceutycznego
O ile może ze sprzedaży nieopodatkowanej własnych przedmiotów niewielkiej wartości można się wywinąć, to z wprowadzania do obrotu niezarejestrowanych leków lub suplementów może być ciężko. Co innego coś zmajstrować na indywidualną prośbę, a co innego wystawić ogłoszenie, że otwieram niepodatkowany sklep z kitem, mydłem i nalewkami. No, właśnie - nalewki bez koncesji na sprzedaż alkoholu, to może być kolejny problem.
Pozdrowienia :-)