General Category > Nasze odkrycia i ciekawostki

Herbatki w dużych zestawach ziół

(1/1)

Leolej:
Witam zainteresowanych.
Kiedy stosuję zioła w dużych zestawach po (80,60,40,20) rodzajów nie mam obawy przedawkowania. Oczywiście piję w dużych ilościach dziennie z każdej partii.
Podzieliłem zioła na: oczyszczające organizm 80 rodzajów, wpływające na serce /krew- ciśnienie -naczynka -demencja -pamięć /adaptogeny / owoce jagodowe suszone -witaminy, antyoksydanty.
Jak wyliczyć wstępnie można każdej roślinki jest niewielki udział (ale jest).
Dodam iż poję te zestawy od lat i to co dziennie. Nie powiem jakie są smaczne bo nie o to chodzi, dodam iż nie mam do czynienie ze służbą zdrowia.
Zawsze można mieć wątpliwość co do podziałów (zestawów ziołowych) i tu moja prowokacja: Jak minimalnie można podzielić zioła na zestawy (dostępne w Polsce)
Zaznaczam moje zioła nie są traktowane jako leki (zioła lecznicze), a jedynie jako herbatki profilaktyczne.
Moim zdaniem herbatki te są pomiędzy ziołami na dolegliwości a homeopatią.
Co Wy na to?
Zdrówka!

Pragmatyk:
Zdrowe podejście. Dodam od siebie, że nie stosuję ziół z handlu - tylko te, które mogę wychodować-uprawiać. Jak porównuję ze swoimi to, co jest dostępne w handlu, to ręce opadają...

Nie dzielę ziół w taki jak Ty sposób. Raczej staram się dobierać zioła do mieszanek tak, aby ich składniki nie reagowały szybko ze sobą.

Wiem, wiem - czas płynie, ale temat ciekawy mimo to! :-)

Adamlas:
Inicjujący ten wątek
1. zapisał pytanie :Jak minimalnie można podzielić zioła na zestawy. Zakładam, że chodziło o pytanie o grupy ziół, aby z dużej listy zawierającej depurativa, diuretica, holagoga itd. łacina, zejść do ... liczby dwucyfrowej bliskiej 20? 
2. Zasygnalizował również wątpliwości i brak źródeł: Zawsze można mieć wątpliwość co do podziałów (zestawów ziołowych).

Nawigacja

[0] Indeks wiadomości

Idź do wersji pełnej