Autor Wątek: Herbatki w dużych zestawach ziół  (Przeczytany 2734 razy)

Offline Leolej

• Nowy
  • *
  • Pasja to pierwszy krok do pokonania siebie
Herbatki w dużych zestawach ziół
« dnia: Lutego 10, 2016, 22:18:11 »
Witam zainteresowanych.
Kiedy stosuję zioła w dużych zestawach po (80,60,40,20) rodzajów nie mam obawy przedawkowania. Oczywiście piję w dużych ilościach dziennie z każdej partii.
Podzieliłem zioła na: oczyszczające organizm 80 rodzajów, wpływające na serce /krew- ciśnienie -naczynka -demencja -pamięć /adaptogeny / owoce jagodowe suszone -witaminy, antyoksydanty.
Jak wyliczyć wstępnie można każdej roślinki jest niewielki udział (ale jest).
Dodam iż poję te zestawy od lat i to co dziennie. Nie powiem jakie są smaczne bo nie o to chodzi, dodam iż nie mam do czynienie ze służbą zdrowia.
Zawsze można mieć wątpliwość co do podziałów (zestawów ziołowych) i tu moja prowokacja: Jak minimalnie można podzielić zioła na zestawy (dostępne w Polsce)
Zaznaczam moje zioła nie są traktowane jako leki (zioła lecznicze), a jedynie jako herbatki profilaktyczne.
Moim zdaniem herbatki te są pomiędzy ziołami na dolegliwości a homeopatią.
Co Wy na to?
Zdrówka!

Offline Pragmatyk

• Dużo Pisze
    • Plantacja Choinek Rezerwat Bobra
Odp: Herbatki w dużych zestawach ziół
« Odpowiedź #1 dnia: Czerwca 12, 2023, 13:14:09 »
Zdrowe podejście. Dodam od siebie, że nie stosuję ziół z handlu - tylko te, które mogę wychodować-uprawiać. Jak porównuję ze swoimi to, co jest dostępne w handlu, to ręce opadają...

Nie dzielę ziół w taki jak Ty sposób. Raczej staram się dobierać zioła do mieszanek tak, aby ich składniki nie reagowały szybko ze sobą.

Wiem, wiem - czas płynie, ale temat ciekawy mimo to! :-)

Offline Adamlas

• Średnio Pisze
Odp: Herbatki w dużych zestawach ziół
« Odpowiedź #2 dnia: Lipca 04, 2023, 01:14:44 »
Inicjujący ten wątek
1. zapisał pytanie :Jak minimalnie można podzielić zioła na zestawy. Zakładam, że chodziło o pytanie o grupy ziół, aby z dużej listy zawierającej depurativa, diuretica, holagoga itd. łacina, zejść do ... liczby dwucyfrowej bliskiej 20? 
2. Zasygnalizował również wątpliwości i brak źródeł: Zawsze można mieć wątpliwość co do podziałów (zestawów ziołowych).

Czy moja aktywność właściwie wzbogaca to forum?
            Czy moje zaangażowanie przynosi oczekiwane efekty?
Komu zależy na rozwoju merytorycznym tego forum?
            Czy Wielce Szanowni Eksperci Forum czytają moje bieżące wpisy i starsze wątki, czy wyrażają swoje rady lub udzielają wsparcia?