Nie wiem czy w odpowiednim miejscu to zamieściłam? W razie czego liczę na przeniesienie wątku we właściwe miejsce:-).
Witam
Chciałabym prosić Was o pomoc dla mojej schorowanej siostry. Jestem b. poczatkującą zielarką, zbieram zioła tylko na własne potrzeby, ale zawitała do mnie siostra, która po pół godzinnym spacerze skarżyła mi się na ból w stopach, miała je też b.opuchnięte. Posmarowałam jej więc stopy najpierw nalewką z glistnika, żmijowca i bielunia, a następnie glicerydem z żywokostu i kasztana. Dałam jej tez do wypicia napar z wiązówki. Następnego dnia siostra obudziła się i stwierdziła coś dziwnego – nogi nie były spuchnięte i nie bolały, tak jak to bywa u niej zwykle.
Poprosiła czy bym jej nie podarowała tych specyfików, aby móc je stosować częściej. O ile glicerydu miałam trochę więcej i nie obawiałam się jego działania, to co do reszty już tej pewności nie mam, bo nie jestem fitoterapeutką, ani zielarką.
Na stronach Doktora znalazłam mieszankę ziół, która wydaje się być dla mojej siostry pomocna, ale nie czuję się na siłach, aby ją skomponować, ani zlecić jej dawkowania, więc szukam wśród Was kogoś kto podjął by się przygotowania odpowiedniej mieszanki i ustalił dawki do stosowania.
Siostra cierpi na reumatoidalne zapalenie stawów, ma halluksy i ostrogi, ma tez problemy z tarczycą i chyba z tym powiązane skoki ciśnienia, czasem tez na tle nerwicowym. Organizm tez ma bardzo wycieńczony długotrwałą terapią lekową(walczyła z rakiem macicy, bierze silne leki przeciwbólowe, sterydy i inne leki). Najgorsze w tym jest to, że lekarze już jakby położyli kreską na siostrze i nie bardzo już ją chcą leczyć – ma 64 lata. Mieszka na wsi, więc ma ograniczony dostęp do dobrych specjalistów(lekarzy).
Liczę że jej pomożecie, chociażby tylko zmniejszyć ból. Śledzę Wasze wpisy i strony Doktora Różańskiego i wiem że mogę Wam zaufać. Proszę o kontakt.
Siostra jest z województwa łódzkiego. Oczywiście gdy potrzebny będzie kontakt bezpośredni z siostrą czy więcej informacji to przekażę namiar lub dowieziemy siostrę na takie spotkanie, nieważne jak daleko.
Liczę bardzo na Waszą pomoc.
Ze strony Doktora:
Korzystne jest łączenie wiązówki z wierzbą – Salix, topolą – Populus, starzęślą – Gaultheria, bzem czarnym – Sambucus nigra i hakoroślą – Harpagophytum. Mieszanki takie mają silniejsze właściwości przeciwzapalne, przeciwreumatyczne i przeciwartretyczne.