Autor Wątek: Czy naprawdę można obniżyć cholesterol bez leków ?  (Przeczytany 40402 razy)

Offline Wacek

• stary winiarz Białystok
  • Dużo Pisze
Odp: Czy naprawdę można obniżyć cholesterol bez leków ?
« Odpowiedź #15 dnia: Styczeń 24, 2016, 12:02:04 »
Raz udało mi się obniżyć cholesterol - więcej nie próbowałem . :o
http://rozanski.ch/forum/index.php?topic=836.msg46259#msg46259

Offline werbena

• Dużo Pisze
« Odpowiedź #16 dnia: Styczeń 24, 2016, 12:30:22 »

Werbena, może nie każdego stać na prywatne leczenie, ale prawie każdego stać na naukę.
Nie jest problemem farmacja, nawet nawredniejsze koncertny farmaceutyczne nie są problemem.
Nie jest prawdą, że lekarz MA OBOWIĄZEK zapisać statyty, ale prawdą jest, ze lekarz mógłby zapytać człowieka, jakie woli rozwiązanie. Niestety, najczęściej lekarz słyszy, że pacjent musi być zdrowy, by iść do pracy, a wyniki poza widełkami mogą spowodować niedopuszczenie do pracy. Co nie zmienia faktu, ze nie każdy jest w takiej sytuacji, a lekarz mógłby zapytać o wybór. To samo zjawisko występuje też i w "lepszych" krajach.

Zostaje się uczyć.

Pozdrowienia :-)

Nie każdego stać na naukę,  nie ma co zaprzeczać biologii i faktowi, ze jest wielu ludzi niezbyt zdolnych, lub też zdolnych w innym kierunku. Nie kazdy np. geniusz muzyki jest dobry z chemii itp
Inna kwestia, to ludzie harując od świtu do nocy zwyczajnie nie mają czasu , poza tym MAJĄ PRAWO oczekiwać UCZCIWEJ PORADY od służby zdrowia, skoro płacą składki.

Dlaczego usprawiedliwiasz sytuację, gdzie ludzie płaca składki, a i tak muszą szukać prywatnie?
Czy tak samo zaakceptowałabyś sytuację, gdy zmuszona opłacałabyś np. swoje mieszkanie, a nie mogłabyś w nim mieszkać, bo urząd ma takie procedury?...i czy zaakceptowałabys argumentacje, ze -po co się czepiasz- przecież gdzie indziej śpią pod chmurką?

W PRAKTYCE wyglądało to tak, ze mąż -doinformowałam go przed wizytą-powiedział lekarce, ze nie chce statyn.
Lekarka w szpitalu stwierdziła, ze są bardzo  dobre, i co przyniósł na recepcie?  :D ...oczywiście STATYNY.
Współczesne kształcenie medyczne wygląda tak, ze lekarz ma wyklepane procedury "na blachę"  i inaczej NIE potrafi  :(

« Ostatnia zmiana: Styczeń 26, 2016, 12:54:57 wysłana przez werbena »

Offline Marcel

• Nowy
  • *
« Odpowiedź #17 dnia: Styczeń 24, 2016, 12:35:18 »
Boże, dziękuje Ci Basiu...
Juz myślałam, ze w tej gorącej dyskusji nie znajdę żadnej dla mnie rady...
Jestem zupełnie zielona jeśli chodzi o zioła , cholesterol. Lekarz zapisał mi te statyny, ale juz mi dość , ze od 3 miesięcy muszę brac leki na nadciśnienie, wiec trochę boje sie tych statyn, a nie wiedziałam, co robić. A teraz juz wiem , dzieki Tobie.
Czyli ten moj cholesterol może byc od wątroby, która mnie pobolewa prawie codziennie, Bede brac sylimarol,a Jeszce dzięki za rewelacje w sprawie witamin. Mam kolatania serca i musze brac duze dawki magnezu, ale zawsze mnie wtedy boli watroba albo woreczek, ( nie wiem dokładnie ) Moze jak je roztluke i wymieszam, to bedzie lepiej? A właściwie dlaczego proponujesz je roztłuc?
 I Jeszce pytanie na co działa ta mieszanka sklerosan? ( Niestety jestem w tym temacie zielona)
Pozdrawiam wszyskich.

Offline alcia1907

• Więcej Pisze
« Odpowiedź #18 dnia: Styczeń 24, 2016, 12:43:17 »
Zamienił stryjek siekierkę na kijek .... takie mam skojarzenie.Dlaczego bierzesz tabletki na zbicie cisnienia?Pomyśl logicznie - czy widziałas kiedys tabletke bez skutkow ubocznych? dotyczy to również te na nadcisnienie-poczytaj,poszukaj SAMA.

Offline gumppek

• Kłam­stwo nie sta­je się prawdą tyl­ko dla­tego, że wie­rzy w nie więcej osób.
  • Ekspert forum
  • Dużo Pisze
« Odpowiedź #19 dnia: Styczeń 24, 2016, 13:25:30 »

Werbena, może nie każdego stać na prywatne leczenie, ale prawie każdego stać na naukę.
Nie jest problemem farmacja, nawet nawredniejsze koncertny farmaceutyczne nie są problemem.
Nie jest prawdą, że lekarz MA OBOWIĄZEK zapisać statyty, ale prawdą jest, ze lekarz mógłby zapytać człowieka, jakie woli rozwiązanie. Niestety, najczęściej lekarz słyszy, że pacjent musi być zdrowy, by iść do pracy, a wyniki poza widełkami mogą spowodować niedopuszczenie do pracy. Co nie zmienia faktu, ze nie każdy jest w takiej sytuacji, a lekarz mógłby zapytać o wybór. To samo zjawisko występuje też i w "lepszych" krajach.

Zostaje się uczyć.

Pozdrowienia :-)
Albo być bezwolnym narzędziem w ręku lekarza. I to nie jest prawda, że problem z lekarzami jest polskim problem. Tak samo jest w każdym kraju. Masz kasę to się leczysz. Nie masz to umierasz w cierpieniu. Składki w takiej wysokości jakie są w Polsce to wystarczą na 5% a może mniej. Ludzie nie zdają sobie sprawy z kosztów Same analizy to ogromny wydatek. I nie te standardowe ale te faktycznie szukające przyczyny choroby.
Tu cennik Wielkoszyńskiego.
http://www.wielkoszynski.webity.pl/badania-diagnostyczne/

Pewnie pełen zakres badań na boreliozę i koifekcje to wydatek rzędu kilku jak nie kilkunastu tysięcy złotych. A wcale nie muszą wyjść. Załóżmy że będzie to 5 000 zł i trzeba zrobić 2 razy czyli 10 000. Liczba zakażeń w Polsce to ponad 12 000 a faktyczna liczba to pewnie około 30 - 40 000 zł. To 300 - 400 milionów złotych. To tylko borelioza. A co z resztą ? A takiej diagnostyki wymaga praktycznie każdy chory. /chodzi o koszt/. Jak sądzę koszt diagnostyki każdego chorego to min 10 000 - 50 000 zł. Skąd na to wziąć kasę ?
To dlatego medycyna jest taka jak jest. Nie szuka się przyczyny choroby, a działa na objaw. Kiedyś medycyna nie miała wiedzy więc z tego powodu działano na objaw. Dziś ma wiedzę ale jej koszt jest olbrzymi.
Weżmy dla przykładu boreliozę. Koszt zrobienia badań 10 kluczowych cytokin to ok 2 000 zł. To trzeba robić powiedzmy co tydzień. A by leczenie było bardzo skuteczne jeszcze częściej. To z tej przyczyny nikt nie bierze pod uwagę immunologii bo nie ma kasy na badania. Pomijam, że immunologia to trudna dziedzina i immunologów w Polsce jest na prawdę niewielu.
By ustalić przyczynę np nadciśnienia to wymagało by kolosalnej kasy. Zbadanie chorego na obecność kilkudziesięciu bakterii. Grzybica o ile wyjdzie. Pasożyty. Kilkadziesiąt wirusów.
I nic nie zmieni petycja tego czy tamtego. Pan Zięba opowiada herezje i ludzie mu wierzą bo nie maja wiedzy z zakresu fizjologii i biochemii człowieka.
Ani witamina C ani B 17, soda, boraks, jod i wiele wiele innych nie jest panaceum na wszystkie choroby i to się przed nami skrywa.
Góral­ska teoria poz­na­nia mówi, że są trzy praw­dy: Świen­ta prow­da, Tyż prow­da i Gówno prowda.
Józef Stanisław Tischner

Offline Marcel

• Nowy
  • *
« Odpowiedź #20 dnia: Styczeń 24, 2016, 15:33:46 »
Witam,
Dlaczego biorę lek na nadcisnienie?
Bo miałam bardzo wysokie ciśnienie często 180/ 110 łomot w głowie i nie chciałam czekać az dostane wylewu. Bo tak miała moja mama.Do tego tez mi wykryli wysoki poziom cholesterolu i dali statyny, ale w przeciwieństwie do nadciśnienia cholesterol mnie tak od razu nie zabije, wiec mam trochę czasu zeby sie zastanowić i dlatego napisałam na to forum, bo wierze w moc ziół. Ale cos słabo tu niektórzy radzą, zamiast pisac o ziolach to dyskutujecie o służbie zdrowia. Wiem to tez gorący temat ale ja zakładając watek chce sie dowiedzieć czy ziołami mozna obniżyć cholesterol i tylko tyle ...

Offline alcia1907

• Więcej Pisze
« Odpowiedź #21 dnia: Styczeń 24, 2016, 15:52:18 »
A mnie sie wydaje że Ty oczekujesz cudu typu - ide do lekarza-dostaje receptę i łykasz to jak pelikan... zakładasz wątek - i oczekujesz listy ziół.... a Twoje cisnienie - TO NIE JEST TAKIE ZŁE - patrz znowu normy i interes Farmy. JAK ZACZYNALAM KURACJE TO MIAŁAM 214/156- i to jest wynik niepokojacy.Ja poswięciłam parę dni na wstepne zapoznanie sie z tematami forum - Ty otworzyłaś nowy wątek.Wciąż szukam  innych żródłach, wciąż coś tam próbuję innego. W moim domu - NIE MA COS TAKIEGO JAK APTECZKA - aktualnie półki z ziołami,nalewkami ,octami itd - długo by wymieniać a minęło tylko parę miesięcy od diagnozy. Rusz się - powtarzam SAMA i zacznij poważnie dbać o swoje zdrowie. Moim zdaniem - forum to kopalnia wiedzy a Ty jesteś wyłączną właścicielką swojego organizmu...i to Ty za niego odpowiadasz....

Offline Marcel

• Nowy
  • *
« Odpowiedź #22 dnia: Styczeń 24, 2016, 17:41:49 »
Witam  Alcia.

Nie rozumiem o co chodzi? Przecież ja tylko chciałam sie dowiedzieć na forum o zielarstwie czy sa zioła na obniżenie cholesterolu, czy ktos stosował i możne poradzić czy skuteczne. A tymczasem krzyczy sie na mnie, że biore leki na nadcisnienie, że nie douczyłam sie szukając informacji w internecie, no co ja takiego zrobiłam, chciałam sie tylko dowiedzieć

Przepraszam ,że na forum zielarskim śmiałam pytać o zioła ... Mialam nadzieję , ze znajdzie sie tu zielarz z prawdziwego zdarzenia, z dobrym sercem i poradzi, ale cóż .. skutecznie mnie Alcia zniechęcilas do korzystania z forum.

Offline Marcel

• Nowy
  • *
« Odpowiedź #23 dnia: Styczeń 24, 2016, 17:44:17 »
"Zakladasz wątek i oczekujesz listy ziół "- Tak oczekiwalam dyskusji o ziołach a nie tego o czym Ty piszesz, ubliżasz mi , bo wzięłam leki od lekarza. Chciałam popisać z kimś o ziołach...

Offline gumppek

• Kłam­stwo nie sta­je się prawdą tyl­ko dla­tego, że wie­rzy w nie więcej osób.
  • Ekspert forum
  • Dużo Pisze
« Odpowiedź #24 dnia: Styczeń 24, 2016, 17:57:40 »
Witam,
Dlaczego biorę lek na nadcisnienie?

Na nadciśnienie.
koenzym Q 10 3 razy dziennie po 30 mg /tani jest z firmy Naturell i może być/.
Napar z kwitu głogu /najlepiej jednoszyjkowego/ plus suszony kwiat jabłoni i aronii /to trzeba zebrać samemu/. Na razie sam kwiat głogu łyżkę na szklankę wrzątku. Naparzać 30 minut i pić 3 razy po szklance. Można od razu zrobić na cały dzień i pić porcjami. Dobrze dodać wmieszanych owoców róża, aronia, jarzębina, berberys zmilonych na maszynce do mięsa z dużymi oczkami /ja tak robię/. 2 gramy na szklankę.
Tanio i dobry surowiec mają tu
http://aromatikacompl.shoper.pl/pl/p/DZIKA-ROZA-OWOC/153
kupić sobie po pół kg
macerat ze świeżej jemoły
http://rozanski.li/400/jemiola-viscum-raz-jeszcze/
najlepiej jabłoniowej.
na pisanie o mieszance na miażdżycę na razie nie mam czasu.
Góral­ska teoria poz­na­nia mówi, że są trzy praw­dy: Świen­ta prow­da, Tyż prow­da i Gówno prowda.
Józef Stanisław Tischner

Offline kuneg

• Mów mi Małgorzato :)
  • Dużo Pisze
« Odpowiedź #25 dnia: Styczeń 24, 2016, 18:17:10 »
Marcel, a mnie się wydaje, że odpowiedzi już padły odnośnie cholesterolu: wątroba i stan zapalny w organizmie. To w tym kierunku należałoby chyba pójść, czyli sylimarol, karczoch, mieszanka apteczna sklerosan, której skład poda Ci wujek Google.

Tak do końca skutecznej recepty nikt Ci nie da. Nawet lekarze z wykształceniem medycznym, a my tutaj to wszystko samouki niemal. Musisz sama sprawdzić te sugestie, które tu padły, przeanalizować swój stan zdrowia, swoje wyniki i swoje samopoczucie. Nie gniewaj się i nie bierz tego tak osobiście.
Nigdy wcześniej wiedza nie była tak łatwo dostępna i tylko od nas zależy, czy z niej skorzystamy.

Offline Marcel

• Nowy
  • *
« Odpowiedź #26 dnia: Styczeń 24, 2016, 18:31:51 »
Bardzo Wam dziękuję za te porady. I o to mi chodziło, ja nie oczekiwałam żadnych cudów  ( jak napisała pani A...)tylko jakiś porad, nazw ziół. Teraz będę eksperymentować, bo wreszcie mam jakis punkt zaczepienia, przeciez chyba po to jest to forum, Ja sie dopiero ucze i nie wiem czemu  niektórzy mnie tak potraktowali.

Sa jeszcze dobrzy ludzie , bardzo wam dziękuje i zycze duzo zdrowia.

Offline alcia1907

• Więcej Pisze
« Odpowiedź #27 dnia: Styczeń 24, 2016, 18:42:03 »
I ja podpisuje sie pod Kuneg - to jest dokladnie to co Ci pisalam - moze w łagodniejszej ormie ale treść TA SAMA.Nikomu nie ublizam tylko wskazuje Tobie jakich błędów powinnaś unikać.pozdr

Offline Wesoły Sen

• Więcej Pisze
  • Ojcze Święty Janie Opalo módl się za nami
« Odpowiedź #28 dnia: Styczeń 24, 2016, 18:51:53 »
Można zbić cholesterol dietą. Przedweszystkim z dużą zawartością błonnika i kwasów omega 3.
Jedna nitka DNA jest + a druga nitka -.  Całkowite sterowanie falami elektromagnetycznymi wszystkimi chorobami człowieka, komórkami, wirusami. Prąd powstaje z rozmagnesowania które zabija planetę obniżając pasy Van Allena. Walka z totalną kontrolą systemu śmierci się zaczyna

Offline Marcel

• Nowy
  • *
« Odpowiedź #29 dnia: Styczeń 24, 2016, 18:54:48 »
Witam Alcia, raczej Twoja odpowiedz nie byla tej samej tresci...