Autor Wątek: Czy naprawdę można obniżyć cholesterol bez leków ?  (Przeczytany 41469 razy)

Offline Marcel

• Nowy
  • *
Czy naprawdę można obniżyć cholesterol bez leków ?
« dnia: Stycznia 23, 2016, 17:58:36 »
Witam.
Mam wysoki cholesterol, a zwłaszcza ten zły i trójglicerydy. Wiele czytałam o naturalnych sposobach obniżenia. Bralam mineraly, pije olej z czarnuszki , stosuje dietę antycholesterolowa, ruch i... i nic. Mam już nawet zapisane przez lekarza leki obizajace cholesterol, ale jeszcze chciałabym powalczyć naturalnie, bo tyle sie słyszy złego o tych lekach. Może robię cos źle, może ktos wskaże mi jakieś zioła, jakąś herbatkę. Czytałam tez on ziele psyllium husks, ktoś słyszał?

Proszę o pomoc.

Offline alcia1907

• Więcej Pisze
Odp: Czy naprawdę można obniżyć cholesterol bez leków ?
« Odpowiedź #1 dnia: Stycznia 23, 2016, 18:30:30 »
A czytałaś że ta cała heca z cholesterolem to sciema?

Offline Marcel

• Nowy
  • *
« Odpowiedź #2 dnia: Stycznia 23, 2016, 19:11:49 »
Tak ,tez taki artykuł czytałam, ale gdy kardiolog mi mówi, ze cholesterol mam za wysoki, ze jestem obciążona genetycznie, ze zapchają mi sie żyły, to nie jest mi wesoło. Chciałabym go obniżyć, dlatego proszę o jakies rady odnośnie ziół, czy sa zioła obniżające cholesterol, czy takie gotowe mieszanki w aptece zioła na cholesterol działają?

Offline alcia1907

• Więcej Pisze
« Odpowiedź #3 dnia: Stycznia 23, 2016, 19:31:26 »
Ja jestem po zawale - jako jedna z przyczyn takowego - wpisano mi wysoki poziom cholesterolu - te zabójcze statyny ODSTAILAM SAMOISTNIE - miesiąc po stendach. Podczas kolejnego pobytu w szpitalu - odmówiłam brania statyn - za kare wpisali mi w dokumentację dużymi literami - ODMAWIA PRZYJMOWANIA STATYN. Po wielu historiach trafiłam PRYWATNIE  do jednego z najlepszych kardiologów, który PRZYZNAŁ MI RACJE I POCHWALIŁ WIEDZA W TYM TEMACIE. Na moje pytanie dlaczego - odp. że w szpitalu to go obowiazuje procedura  a prywatnie przyznaje mi racje.... Wysoki poziom cholesterolu będziesz miała ZAWSZE przy jakimkolwiek stanie zapalnym w org. wg mojej wiedzy - do 300 - bez obaw . Jeżeli poziom chol. spada ponizej 160 mg - GROZI TO NOWOTWOREM JELITA GRUBEGO. Wynika jasno że strachliwym mozna sprzedawać statyny a reszcie środki zapobiegajace rakowi - tak czy siak - FARMA robi kaske... Od siebie dodam - zacznij czytać. Chcesz zbijać COŚ  co ci zycie ratuje - twój wybór...

Offline marcowa

• Mało Pisze
  • **
« Odpowiedź #4 dnia: Stycznia 23, 2016, 19:55:42 »
Brawo alcia, ja do tego jeszcze czytalam, ze lekarze wskazuja ludziom kolo 40 lub 50tki, cholesterol wlasciwy jedynie dla osob majacych ok 25 lat.

Offline alcia1907

• Więcej Pisze
« Odpowiedź #5 dnia: Stycznia 23, 2016, 20:05:25 »
A ja jeszcze dodam Marcel - CHOLESTEROL NIE ZAPYCHA ŻYŁ - on jest ratunkiem dla żył -to wapń /stąd stendy - ja mam w jednym 14 atmosfer a w drugim 22.../i skrzepy. Nie biorąc od roku ŻADNEJ TABLETY - mam drożne żyły/Doppler/ - . Jeszcze raz powtarzam - poszukaj stanu zapalnego - NAWET ZEPSUTY ZĄB PODWYŻSZA CHOLESTEROL...

Offline Marcel

• Nowy
  • *
« Odpowiedź #6 dnia: Stycznia 23, 2016, 22:05:02 »
Cholesterol całkowity mam w miarę , bo285, ale mam wysoki LDL - 180 przy normie p[onizej 120. To od czego mi sie żyły zapychają, piszecie, ze od wapna, To jak to ograniczyć wapn?
Stanu zapalnego chyba nie mam, mam nerwice i kamienie żółciowe ( chyba, bo USG mam we wtorek)
 Juz nic z tego nie rozumiem...

Offline alcia1907

• Więcej Pisze
« Odpowiedź #7 dnia: Stycznia 23, 2016, 22:43:28 »
Badanie opublikowano 26.08.2008 r. w magazynie Kanadyjskiego Towarzystwa Medycznego Canadian Medical Association Journal/CMAJ/ www.cmaj.ca/cgi/content/full/179/5/427. A w przyblizeniu - obnizenie poziomu LDL zwiększa ryzyko liczby zgonów z różnych przyczyn.Arbitralnie ustalone przez AHA poziomy cholesterolu LDL zostały określone przez "ekspertów" finansowo związanych z przemysłem statyn, którzy doskonale wiedzieli, że osiągnięcie wymyślonych przez nich sztucznych poziomów cholesterolu LDL wymagałoby podwojenie lub potrojenie dawek leków ogromny wzrost sprzedazy - do czego w rzeczywistości doszło... Podkreślaja również  statystyczne oszustwa których dopuszcza się sie przemysł produkujacy statyny w celu ukrycia prawdziwego ryzyka powodowanego przez leki które te badania ujawniły. MYŚLĘ ŻE KOMENTARZ DO JW - ZBYTECZNY.                          dALEJ - fda PRZYZNAŁO ŻE LEKI P.CHOLESTEROLOWI MUSZA MIEC ETYKIETY OSTRZEGAJACE PRZED RYZYKIEM CUKRZYCY I UTRATA PAMIECI.  FDA - Urząd ds Żywnosci i Leków. Ostrzegaja również że statyny mogą powodowć hiperglikemię, cukrzycę, dezorientację. Na temat ściemy w spr. cholesterolu  - JUZ w 2010 r. w LANCET/Biblia lekarzy/ i w 2012 - oglosili poparte badaniami. A propo norm - różnie wygladają w różnych krajach np w latach 70-tych norma była na poziomie 460....  I na koniec - JA ZA SWOJA WÓWCZAS NIEWIEDZĘ i WIARĘ W LEKARZY - ZAPŁACIŁAM WYSOKA CENĘ - oprócz zawału,boreliozy - przez zażywanie leków z grupy beta-blokerów dostalam łuszczycowe zapalenie stawów - .Kleszcz mnie walnął bo szukał żywiciela - a lekarze? nie zgaDZAM SIE NA BYCIE ŻYWICIELEM FARMY. Decyzja nalezy do Ciebie.....

Offline werbena

• Dużo Pisze
« Odpowiedź #8 dnia: Stycznia 24, 2016, 09:02:59 »
Ja jestem po zawale - jako jedna z przyczyn takowego - wpisano mi wysoki poziom cholesterolu - te zabójcze statyny ODSTAILAM SAMOISTNIE - miesiąc po stendach. Podczas kolejnego pobytu w szpitalu - odmówiłam brania statyn - za kare wpisali mi w dokumentację dużymi literami - ODMAWIA PRZYJMOWANIA STATYN. Po wielu historiach trafiłam PRYWATNIE  do jednego z najlepszych kardiologów, który PRZYZNAŁ MI RACJE I POCHWALIŁ WIEDZA W TYM TEMACIE. Na moje pytanie dlaczego - odp. że w szpitalu to go obowiazuje procedura  a prywatnie przyznaje mi racje....

....to paranoja i matrix....strach iść do lekarza.
...u mojego męża przy nadciśnieniu lekarka  w pierwszej kolejności przepisała statyny, więc oczywiście musielismy zrezygnować z tzw. "oficjalnej medycyny" i płacić prywatnie.
Nawet nie zwróciła uwagi, ze ma podniesioną próbę wątrobową.
Po pięciu dniach diety na sokach i parowanych warzywach plus sylimarol 70 3X2 trójglicerydy spadły o połowę.

Po takich doświadczeniach   telepie mnie, gdy czytam jak gumppek czepia się Zięby, zamiast lekarzy- trucicieli i koniunkturalistów  (PARADOKSALNIE  z formalnym papierami ) takich jak powyższy (czyli 99%)

Offline gumppek

• Kłam­stwo nie sta­je się prawdą tyl­ko dla­tego, że wie­rzy w nie więcej osób.
  • Ekspert forum
  • Dużo Pisze
« Odpowiedź #9 dnia: Stycznia 24, 2016, 10:03:53 »
Ja nic nie poradzę, że część a w zasadzie większość i to zdecydowana leci na kasę. Nic nie zrobię na to że się nie uczą. Cholesterol nigdy nie był przyczyną miażdżycy i nigdy takich badań nie było. To piszą durnie którzy nie znają się kompletnie na statystyce albo tw którzy uciekli z Polski pod koniec lat 80 w obawie przed konsekwencjami swojego donosicielstwa. /mam tu na myśli jednego takiego którego imię i nazwisko figuruje na 3 pozycjach listy Wildsteina/. Trzeba mieć trochę oleju w głowie i odrobinę wiedzy by zrozumieć iż badania wykazały zależność między wysokim poziomem cholesterolu, a miażdżycą. Skorzystały z nich firmy farmaceutyczne dla promocji statyn. Nigdy nauka nie twierdziła, że wysoki poziom cholesterolu jest powodem miażdżycy. Pomijam fakt, że wysoki poziom cholesterolu też ma jakąś przyczynę. To stan patologiczny i wątpliwym by powstawał na wskutek tylko złej diety. Tu po raz kolejny dowołam się do przypadku Otziego który miał zaawansowana miażdżycę. Odżywiał się zdrowo bowiem treść jego żołądka i badania ogóle dowodzą, iż jego dieta była dobrze zbilansowana i opierała się o pokarm i zwierzęcy i roślinny. Był na swój wiek bardzo sprawny bo przegrała dopiero walkę z kilkoma przeciwnikami po ugodzeniu go strzałą w tętnicę szyjną. Nie zmarł na wskutek obrażeń ale wykrwawił się więc jak należy sądzić z przeciwnikami sobie poradził. Co do badań Otziego to mimo upływu lat nie opublikowano jaki był ich dokładny zakres i ew. dlaczego badań nie kontynuowano. To dziwne bowiem stan zdrowia Otziego i badania jego mumii pozwoliły by na wyciągnięcie wniosków kluczowych dla naszego zdrowia. Ale tego się nie czyni. Powód prosty. Kasa. Kiedyś rządy zachodnie też sponsorowały badania medyczne /i nie tylko/ bo robiła to komuna. Kiedy jej zbrakło kasa idzie tylko na zbrojenia. Jedynymi którzy maja kasę na badania są właściciele wielkich firm farmaceutycznych. Oni zaś sponsorują tylko te badania jakie są dla nich korzystne. W końcu nie ma się co dziwić nie podcina się gałęzi na której się siedzi.
« Ostatnia zmiana: Stycznia 24, 2016, 11:13:13 wysłana przez Basia »
Góral­ska teoria poz­na­nia mówi, że są trzy praw­dy: Świen­ta prow­da, Tyż prow­da i Gówno prowda.
Józef Stanisław Tischner

Offline alcia1907

• Więcej Pisze
« Odpowiedź #10 dnia: Stycznia 24, 2016, 10:36:31 »
Woli ścisłości - to nie Zięba mnie naprowadził na właściwy tor - będąc udupiona po zawale a nie przepadam za TV - przeczesałam internet na ten temat - i siłą rzeczy wnioski SAME się nasuwały a póżniej sporządziłam parę pytań do odp. lekarzy - jedni wysyłali mnie do psychiatry a inni bardziej utytuowani nie zaprzeczali.Pozatem byłam i czulam sie na pograniczu zejscia - TO BYŁA  motywacja nie do przebicia... Pozatem wystarczy wczuć sie w swój organizm zwolnić tempo życia aby wyczuć że cus jest nie hallo... INTUICJA TO SIŁA!!!  Tak też trafiłam do Was...A nic nied jest przypadkiem!

Offline werbena

• Dużo Pisze
« Odpowiedź #11 dnia: Stycznia 24, 2016, 10:44:20 »
Woli ścisłości - to nie Zięba mnie naprowadził na właściwy tor -

Nie w tym rzecz czy to Zięba, czy kto inny. Chodzi o to, żeby ktokolwiek zmienił tę coraz bardziej chorą sytuację, gdzie gigantyczne pieniądze idą na tzw "ochronę zdrowia", a i tak prywatnie trzeba szukać pomocy, bo  tzw procedury przyspieszą spotkanie z grabarzem. 

Offline alcia1907

• Więcej Pisze
« Odpowiedź #12 dnia: Stycznia 24, 2016, 10:54:25 »
Werbena - sorry ale muszę sprostować Twój pogląd - jak trafilam do gumppka - to długo z nim rozmawiałam -podkreślajac że m.innymi nie biore statyn - ON POTWIERDZIL moje przekonanie - i tym mnie przekonał że wie co mowi i robi.Nie wystarczy wejść na strone i brać CUŚ - trzeba sie również samemu dokształcać - ciężko bo nie wszyscy są otwarci na wiedzę a i sceptyków nie brakuje... Myślę że ja - tylko technik - dobrze sobie radzę.

Offline werbena

• Dużo Pisze
« Odpowiedź #13 dnia: Stycznia 24, 2016, 11:17:24 »
Werbena - sorry ale muszę sprostować Twój pogląd - jak trafilam do gumppka - to długo z nim rozmawiałam -podkreślajac że m.innymi nie biore statyn - ON POTWIERDZIL moje przekonanie - i tym mnie przekonał że wie co mowi i robi.Nie wystarczy wejść na strone i brać CUŚ - trzeba sie również samemu dokształcać - ciężko bo nie wszyscy są otwarci na wiedzę a i sceptyków nie brakuje... Myślę że ja - tylko technik - dobrze sobie radzę.

...to prawda, ja nigdzie nie zaprzeczam powyższemu. Wyraźnie piszę, ze chodzi o zorganizowanie zmian przeciwko dyktatowi proceduralnemu  farmacji, żeby nie było strach chodzić do lekarza.
Nie musi to być Zięba, jeśli gumppek zorganizuje coś takiego, to też udzielę mu poparcia. Chodzi o to, żeby ktokolwiek zmienił tę coraz bardziej chorą sytuację, gdzie gigantyczne pieniądze idą na "ochronę zdrowia", a i tak prywatnie trzeba szukać pomocy, bo  tzw procedury przyspieszą spotkanie z grabarzem.
 Czy nieprawdą jest, co wyżej pisałaś o swoim oficjalnym leczeniu statynami i że musiałaś zrezygnować z tzw. państwowego leczenia?
Przypominam, że nie wszystkich stać na leczenie PRYWATNE !!!

« Ostatnia zmiana: Stycznia 24, 2016, 11:19:51 wysłana przez werbena »

Offline Basia

• Płytki nurek
  • Global Moderator
  • Dużo Pisze
« Odpowiedź #14 dnia: Stycznia 24, 2016, 11:55:07 »
W skrócie: sterowanie poziomem cholesterolu jest w wątrobie. Ogółem cholesterol jest bardzo potrzebnym surowcem do syntezy wielu hormonów, w tym płciowych, oraz jest składnikiem niezbędnym do budowy błon komórek. Jeśli wątroba jest chora, a trawienie nie działa, jak należy, to więcej cholesterolu pływa we krwi. Jednak, aby się z tego zrobiła miażdżyca, to musi być nieprawidłowa gospodarka wapniowa regulowana przez tarczycę lub niedobory witamin i minerałów. Aby się wapń prawidłowo osadził w kościach, musi być odpowiedni poziom witamin A,C,D,E, poza tym magnez, stront i krzem.

Statyny tylko blokują produkcję cholesterolu, co poprawia formalnie wyniki, ale tylko zmienia zestaw problemów na dłużsą metę. To trochę, jak nasz były prezydent kiedyś stwierdził: "Masz gorączkę? To stłucz termometr."

Przede wszystkim należy stosować wszystko, co pomaga wątrobie w zyciu.
Pytasz o "psyllium husks", czyli po polsku babkę płesznik. Dziwne, że czytasz po angielsku i nie próbujesz zapytać wujka Google o polską nazwę, co by mogło nawet i Tobie ułatwić życie.
To jest delikatny środek przeczyszczający i nie należy się po tym spodziewać cudów.

Chwalisz się, że masz nerwicę i kamienie żółciowe. Czyli wszystko się zgadza: nieprawidłowa dieta, za mało porządnych przypraw, a nerwica, jak to dawniej mawiano "zmartwienia leżą na wątrobie".

Zacznijmy od nerwicy: czy masz problemy, których nie da się rozwiązać? Spróbuj coś z nimi zrobić.

Ogółem stosuj w diecie wszystko, co jest żółciopędne i mocno przyprawiaj posiłki czystymi przyprawami, nie mieszankami. Chodzi o to, byś zjadła jak najwięcej przypraw, a nie wmacniaczy smaku i zapachu.

Z suplementów wspomniany już przez werbenę Sylimarol lub coś podobnego.
Między posiłkami probiotyki lub domowe kiszonki w niewielkich ilościach i 1-2 łyżki oleju lnianego lub z lnianki. Olej możesz zagryźć twarogiem, to nie będzie się odbijac olejem.

Możesz kupić w aptece czy w zielarni jakieś zioła żółciopędne, ale nie kupuj sypane, nie w maczałkach.
Maczałki się nadają najwyżej na nawóz, ale na pewno nie na lekarstwo.

Możesz zmontować sobie samodzielnie coś w rodzaju dawnego herbapolowskiego Sklerosanu

Poza tym zasuplementuj sobie mocno witaminy, wszystkie, jak leci, tylko je zmiel, kapsulki rozetnij, dodaj tyle samo kurkumy, zrób z tego błoto z olejem lnianym lub innym porządnym. Dopiero takie błotko witaminowe jedz po łyżeczce dziennie z posiłkami. Można to przechowywać w słoiku, w lodówce.

Werbena, może nie każdego stać na prywatne leczenie, ale prawie każdego stać na naukę.
Nie jest problemem farmacja, nawet nawredniejsze koncertny farmaceutyczne nie są problemem.
Nie jest prawdą, że lekarz MA OBOWIĄZEK zapisać statyty, ale prawdą jest, ze lekarz mógłby zapytać człowieka, jakie woli rozwiązanie. Niestety, najczęściej lekarz słyszy, że pacjent musi być zdrowy, by iść do pracy, a wyniki poza widełkami mogą spowodować niedopuszczenie do pracy. Co nie zmienia faktu, ze nie każdy jest w takiej sytuacji, a lekarz mógłby zapytać o wybór. To samo zjawisko występuje też i w "lepszych" krajach.

Zostaje się uczyć.

Pozdrowienia :-)
« Ostatnia zmiana: Lutego 05, 2020, 22:26:43 wysłana przez Basia »